fbpx Ένα λιμάνι με αρχαία λάμψη και σύγχρονη εγκατάλειψη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

Ένα λιμάνι με αρχαία λάμψη και σύγχρονη εγκατάλειψη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους
Μαρώνεια
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Ένα λιμάνι που δε συντηρήθηκε από τότε που χτίστηκε

Πιθανώς ο σύγχρονος λιμενοβραχίονας να είναι κτισμένος επάνω στον αρχαίο που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μόνιμος προορισμός για καΐκια και βάρκες, πέρασμα για ανεμότρατες και τουριστικά σκάφη, απαραίτητη στάση για ερασιτέχνες αλιείς με καλάμια και πετονιές, ιδανικός τόπος περιήγηση για τουρίστες, Έλληνες και ξένους. Ένα λιμάνι με αρχαία λάμψη και σύγχρονη εγκατάλειψη, αυτό είναι το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, γραφικό αλλά παραμελημένο. Εδώ βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Μαρώνειας και πιθανολογείται ότι ο σύγχρονος λιμενοβραχίονας είναι κτισμένος επάνω στον αρχαίο, που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Δίπλα στον σύγχρονο λιμενοβραχίονα βρίσκεται η πινακίδα που γράφει στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα "αρχαίο λιμάνι", φθαρμένη αλλά και με περιεχόμενο τέτοιο που ιντριγκάρει τον επισκέπτη να μάθει περισσότερα για την ιστορία αυτού του λιμανιού.

Στο καρνάγιο οι βάρκες παίρνουν την θέση τους όταν έρθει η ώρα συντήρησης, ένα καρνάγιο... παλιάς κοπής με πέτρες και καμία υποδομή, την ελάχιστη έστω, που να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες. Παραδίπλα μια παλιά βάρκα που "κόπηκε" όταν πλέον δεν ήταν χρήσιμη, αλλά τα απομεινάρια της παραμένουν πεταμένα εκεί. Εστίες σκουπιδιών και χόρτα που δεν καθαρίστηκαν χρόνια τώρα συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού, που και πάλι όμως μπορεί και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.


Στις πλάκες του λιμανιού υπάρχουν μεγάλες λακκούβες από τις πέτρες που έσπασαν ή μετακινήθηκαν αλλά δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Ανοιχτά φρεάτια με καλώδια και φωτισμός που λειτουργεί εκ περιτροπής και επιδιορθώνεται μόνο αν κάποιος κάνει παράπονα για έλλειψη φωτισμού τις βραδινές ώρες. Στην άλλη πλευρά του λιμανιού ένα κτίσμα που έμεινε στα μπετά. Μαθαίνουμε ότι ξεκίνησε να ανεγείρεται με σκοπό να στεγάσει το λιμεναρχείο Μαρώνειας (λιμενικός σταθμός σήμερα). Η κατασκευή του σταμάτησε όταν κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα. Το κτίριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όμως οι τσιμεντοκολώνες με τις σκουριασμένες από την πολυκαιρία σιδερόβεργες είναι εκεί, ένα αντιαισθητικό κτίσμα, το οποίο κανείς δεν αναλαμβάνει να γκρεμίσει και να απομακρύνει, στην καρδιά ενός όμορφου μέρους. 


Οι μαρτυρίες από παλαιούς ψαράδες λένε ότι το λιμάνι δε συντηρήθηκε από τότε που χτίστηκε, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες του "Χ" αναφέρουν ότι οι αρμοδιότητας για συντήρηση γίνονται "μπαλάκι" ανάμεσα σε Λιμενικό Ταμείο και Δήμο Μαρώνειας - Σαπών.


Μίας πρώτης τάξης ευκαιρία
Μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για συντήρηση των υποδομών του λιμανιού έρχεται από τις πρόσφατα εκδοθείσες προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 για τα μέτρα «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία» και ιδιαίτερα από το πρώτο μέτρο. 


Όσον αφορά το πρώτο μέτρο εκδόθηκαν οι κάτωθι προσκλήσεις για δύο δράσεις:
-«Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες» με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 36.000.000 ευρώ και,
-«Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες» με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 5.000.000 ευρώ.


Οι προσκλήσεις απευθύνονται προς περιφέρειες της χώρας, δήμους και λιμενικά ταμεία και περιλαμβάνουν δράσεις για:

α) Επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στους αλιευτικούς λιμένες, στις ιχθυόσκαλες, στους τόπους εκφόρτωσης και στα καταφύγια, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για τα απόβλητα και τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων (για σκοπούς βελτίωσης της ποιότητας, του ελέγχου και της ιχνηλασιμότητας ων προϊόντων που εκφορτώνονται, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας).

β) Επενδύσεις σε αλιευτικούς λιμένες, ιχθυόσκαλες, τόπους εκφόρτωσης και καταφύγια, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση με την υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων και για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα υποχρησιμοποιούμενα συστατικά των αλιευμάτων.


 γ) Επενδύσεις για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων.
Υπάρχει άραγε ετοιμότητα εκ μέρους Δήμου, Λιμενικού Ταμείου και Περιφέρειας να αξιοποιήσουν την χρηματοδότηση και να αποδώσουν στην περιοχή ένα αναβαθμισμένο λιμάνι; Η ίδια βέβαια ανάγκη υπάρχει και για άλλα λιμάνια του νομού μας. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας δεν χρειάζεται ευχολόγια αλλά πράξεις. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.