fbpx Ένα αντρόγυνο, 150 χορευτές, ένας παραδοσιακός ποντιακός γάμος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ένα αντρόγυνο, 150 χορευτές, ένας παραδοσιακός ποντιακός γάμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Σύλλογος Ποντίων Ο Εύξεινος Πόντος
Σοφία Μενεσελίδου
Πόντιοι
Έθιμα

Βάσει λαογραφικών στοιχείων η αναβίωση του ποντιακού γάμου

Διονύσης Βοργιάς

Ένα αντρόγυνο, 150 χορευτές, ένας παραδοσιακός ποντιακός γάμος. Αυτά θα παρακολουθήσουμε το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουνίου, σε διάφορα σημεία της Κομοτηνής, καθώς ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος" σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής θα πραγματοποιήσουν την θεατρική αναβίωση του ποντιακού παραδοσιακού γάμου. Η αναβίωση στηρίζεται σε λαογραφική καταγραφή προσφύγων δεύτερης γενιάς, οι γονείς των οποίων εγκαταστάθηκαν από το χωριό Λίτσασα της Νικοπόλεως του Πόντου στα Κασσιτερά Ν. Ροδόπης. Η έρευνα του Στέλιου Νικολάου, η σκηνοθετική ματιά της Άννυς Μαχαιροπούλου, κειμήλια Ποντίων προγόνων και πολλές πρόβες για τους συμμετέχοντες, όπως κατέγραψε ο "Χ", συνθέτουν αυτόν τον παραδοσιακό γάμο που είναι σίγουρο ότι όλοι οι περαστικοί θα τον μπερδέψουν ...για κανονικό. 

Αναβίωση ενός πραγματικού ποντιακού γάμου
Ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου "Εύξεινος Πόντος" Στέλιος Νικολάου, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε - και να συμμετάσχετε - σε αυτή την πρωτότυπη αναβίωση. "Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε ένα πολύ αγαπητό και ιδιαίτερο έθιμο, όπως είναι ο γάμος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και την πρόεδρό του Σοφία Μενεσελίδου που μας στηρίζει με το προσωπικό, όπως η σκηνοθέτιδα Άννυ Μαχαιροπούλου. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής που μας παραχωρεί τον χώρο του, τα αδέρφια Ανδρέα και Χρήστο Χριστοδούλου, τον Ιππικό Όμιλο Κομοτηνής για την παραχώρηση των αλόγων, την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον μητροπολίτη μας για την παραχώρηση του ναού και την γενικότερη υποστήριξη, τον Σύλλογο Ποντίων 'Τα Κασσιτερά' και την Χρύσα Μαυρίδου που μας βοήθησε με τα κείμενα". Ο κος Νικολάου σημειώνει ότι "η αναβίωση θα γίνει σε πραγματικές καταστάσεις και σε φυσικούς χώρους, ξεκινώντας στις 19:30 στο κτίριο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής στην οδό Αγίου Γεωργίου. Το ένα σπίτι θα είναι το σπίτι της νύφης και το άλλο το σπίτι του γαμπρού. Όταν τελειώσει το τελετουργικό, θα βγει η γαμήλια πομπή η οποία θα περάσει από κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, για να καταλήξει στη μητρόπολη στον ιστορικό ναό της παναγίας όπου θα ολοκληρωθεί ο τελετουργικό".

Κοινωνοί της πλούσιας ελληνικής παράδοσης
Εκτός από καθαυτό το θέαμα, η συγκεκριμένη αναβίωση έχει κι έναν υψηλότερο σκοπό, να γίνουν οι νέοι και οι άνθρωποι της πόλης και της νέας γενιάς κοινωνοί των παραδόσεων των προγόνων. "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι' αυτή τη αναβίωση και ο ενθουσιασμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος και από τον κόσμο, γιατί τώρα που κάνουμε τις πρόβες μας και σταματάει ο κόσμος και μας βλέπει, μας ρωτούν πού θα γίνει, κι αυτό δείχνει ότι το κοινό 'διψάει' για να έρθει πιο κοντά στις πατρογονικές μας ρίζες. Ο στόχος ενός πολιτιστικού συλλόγου δεν είναι μόνο να αναδεικνύει την χορευτική παράδοση, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής την οποία πρεσβεύει. Είναι υποχρέωσή μας να μεταλαμπαδεύουμε όλο αυτό τον πλούτο στις επόμενες γενιές, γι' αυτό στο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες αναβιώσεις εθίμων, γιατί και κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις στενά χορευτικές παραστάσεις", σημείωσε ο Στέλιος Νικολάου αναφερόμενος στην "πλούσιο παράδοση των Ελλήνων".

Γλέντι μετά την αναβίωση του εθίμου
Μετά την αναβίωση του γάμου, υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα σε υπαίθριο γλέντι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου "Εύξεινος Πόντος" με την οποία τα χορευτικά - κι όχι μόνο - τμήματα του συλλόγου, αποχαιρετούν την χρονιά ενόψει του καλοκαιριού. 

"Εγγυητής" ο Δήμος Κομοτηνής
Την αξία μίας τέτοιας αναβίωσης ανέδειξε η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου. "Πριν από πολλά χρόνια και για αρκετά χρόνια, συμμετείχα στην επιτροπή λαϊκού πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, και τέθηκε το ερώτημα 'τί νόημα έχει η μουσειακή αναπαράσταση κάποιων εθίμων που ενδεχόμενα να μην έχουν πλέον θέση στην αστική ζωή της σύγχρονης εποχής' και ο επικεφαλής Λάμπρος Λιάβας - και με αυτή την άποψη συντάσσομαι κι εγώ απάντησε ότι 'η αξία παραμένει αξία, ακόμη κι αν ένα λαϊκό έθιμο ή δρώμενο δεν αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, το να μην χάνεται στον χρόνο και το να δίνουμε τη δυνατότητα στους σύγχρονους να βλέπουν πώς πορεύονταν οι προπάτορες - μακρινοί ή άμεσοι - έχει μεγάλη αξία και δεν πρέπει να σταματήσει, ακόμη κι αν αυτές οι δράσεις δεν βρίσκουν θέση στη σημερινή μας ζωή'. Το έθιμο μπορεί να είναι η καταγραφή σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφορά το σύνολο των Ποντίων. Για παράδειγμα οι γονείς που, τη δεκαετία του '70 , παντρεύτηκαν κατά το έθιμο, απλώς χωρίς τα άλογα, όπως και ο πρώτος μου ξάδελφος σε χωριό στη δεκαετία του '80. Ο Σύλλογος Ποντίων Εύξεινος Πόντος, με ιδιαίτερη και συναισθηματική αναφορά στον Στέλιο Νικολάου, αποτελεί ένα σημείο πολιτιστικής αναφοράς κι αυτό αποδεικνύεται με την συγκεκριμένη εκδήλωση", είπε σημειολογικά. 

Κατόπιν, μίλησε για το πώς βοηθάει το Δήμος Κομοτηνής και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο όλο εγχείρημα: "Ο Δήμος Κομοτηνής, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, την ΔΚΕΠΠΑΚ και την Σχολική Επιτροπή, συμπράττουν στο εγχείρημα. Στο θεατρικό κομμάτι έρχεται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να δικαιώσει τον ρόλο του, που είναι να συμβάλει οικονομικά - όπου ζητηθεί σε αξιόλογες δράσεις - και ταυτόχρονα να βοηθάει με την τεχνογνωσία ή το προσωπικό του. Για μας αποτελεί πολύ σημαντική το συγκεκριμένο δρώμενο, γιατί πέρα από την καταγραφή, θα το δούμε να αναβιώνει στην πράξη και μάλιστα στο κέντρο μίας πόλης".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Δευτέρας πάλι  γενική συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ και   όπως ήταν αναμενόμενο, παρευρέθηκε δια του νέου εκπροσώπου της  η περιφέρεια, χωρίς να ορίσει όμως τους έξι συμβούλους που