fbpx Εν αναμονή της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για το φράγμα της Γρατινής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Εν αναμονή της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για το φράγμα της Γρατινής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φράγμα Γρατινής
ΔΕΗ Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης
Δημήτρης Καρασταύρου

Κοινή συνέντευξη τύπου Καρασταύρου – Γκαράνη για το χρήσιμο υδρευτικό έργο των 6 εκ ευρώ

Θανάσης Τσολάκης

Πριν από μία εβδομάδα έγινε γνωστή η λήψη της χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΚ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το λεγόμενο «φράγμα της Γρατινής», το οποίο προσεχώς θα προμηθεύει το Δήμο Κομοτηνής με 2.5 εκ κυβικά νερού το χρόνο. 

Όπως είχε πει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου μέσα από τον «Χ», «το φράγμα της Γρατινής το θέλει όλη η πόλη» και στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, έδωσε μερικές ακόμη λεπτομέρειες ως προς το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ.

«Ήταν μία παραχώρηση που έγινε από την ΑΕΠΟ δίνει το δικαίωμα στην ΔΕΥΑ Κομοτηνής, από το φράγμα της ΔΕΗ από τα 5 εκ κυβικά που ήταν υποχρεωμένη να δίνει ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία, τα 2.5 να τα δίνει για ύδρευση. 

Κι αυτό γιατί έχει γίνει κατανοητό ότι με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται υδατικοί πόροι, που αντλούνται από γεωτρήσεις» είπε ο κος Καρασταύρου, ενημερώνοντας ακόμη ότι «παίρνουμε 2.5 εκ κυβικά το χρόνο (εν. από το φράγμα της Γρατινής) χωρίς καθόλου να επηρεάζουμε τη λειτουργία της Μονάδος και αυτό θα ρυθμιστεί με μία προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΗ. 

Ήδη έχει φύγει η αντίστοιχη αλληλογραφία προς τη ΔΕΗ προκειμένου να βρεθούμε και να εξειδικεύσουμε το πώς θα γίνει η διαχείριση των υδατικών πόρων».

Δ. Καρασταύρου: Ο Δήμος Κομοτηνής χρειάζεται τα φράγματα
Μεταξύ άλλων, ο κος Καρασταύρου ενημέρωσε ότι μετά την υλοποίηση του έργου θα επωφεληθούν και οι αγρότες της Γρατινής, αφού περιλαμβάνεται και η κατασκευή αντλιοστασίου που θα στέλνει το νερό από το φράγμα στο υδραγωγείο της Κομοτηνής, ενώ στη μεγάλη εικόνα ανέφερε ότι μετά τη λειτουργία του έργου ο δήμος θα πάψει να αντλεί νερό από περίπου 20 γεωτρήσεις.

Σημειώνοντας ότι ζητείται χρηματοδότηση και για την αξιοποίηση του φράγματος των Συμβόλων, ο κος Καρασταύρου υπογράμμισε ότι «με τέτοιου είδους έργα αντιστρέφουμε την κίνηση των υπόγειων νερών. Η υφαλμύρωση έχει φτάσει μέχρι την Πόρπη. 

Το Φανάρι δεν μπορεί να ποτίσει τα χωράφια του γιατί βγάζει αλμυρό νερό» ενισχύοντας των ισχυρισμό του ότι ο δήμος Κομοτηνής «χρειάζεται τα φράγματα».

Πλήρης τηλεδιαχείριση του καλλικρατικού δήμου Κομοτηνής 
Από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο η ΔΕΥΑΚ έλαβε επιπλέον 1.5 εκ ευρώ για την ολοκλήρωση της τηλεμετρίας στα όρια του πρώην δήμου Σιδηροχωρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την ολοκλήρωσή του, η ΔΕΥΑΚ θα μπορεί από τα γραφεία της στην Κομοτηνή να ελέγχει και να αποκαθιστά προβλήματα σε όλη τη χωρική έκταση του δήμου Κομοτηνής, εξοικονομώντας πόρους, ενέργεια και χρόνο στην αποκατάσταση των όποιων βλαβών. 

Συγχαρητήρια Γκαράνη
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γκαράνης εξήρε το έργο που έχει γίνει διαχρονικά στη ΔΕΥΑΚ, η οποία έχει εκμεταλλευτεί περίπου 100 εκ ευρώ σε έργα κοινής ωφέλειας από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά το σημαντικότερο που έχει κάνει –κατά τον ίδιο- είναι ότι η ΔΕΥΑΚ «έκανε αυτό που για πολλά χρόνια δεν είχε η Κομοτηνή: έναν προγραμματισμό έργων».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ