fbpx Εν αναμονή για τα beach bars του Δήμου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Μαΐου, 2020 - 10:00
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Εν αναμονή για τα beach bars του Δήμου Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Φανάρι
Beach bar

Σε δύο «ταχύτητες» η ανάπτυξη των παραλιακών μαγαζιών, λόγω αδειών - οι επεξηγήσεις του αντιδημάρχου Δ. Πολιτειάδη

Διονύσης Βοργιάς

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τα τεχνικά θέματα και όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες «για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών», σύμφωνα με το airetos.gr.

Και αυτή τη φορά, δικαιούχοι του παραχωρούμενου δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας κλπ, είναι (α) οι Δήμοι, στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται οι εν λόγω κοινόχρηστοι χώροι, με δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης, έναντι ανταλλάγματος και με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ, (β) οι Κτηματικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα.

Μεγάλης σημασίας για τους επαγγελματίες των παραλιών πάντως, είναι οι διατάξεις που αφορούν μόνο το 2020. Εκεί, λόγω κορωνοϊού υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που εν πολλοίς μειώνουν την «χωρητικότητα» του κάθε beach bar. Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχει μία έκπτωση 60% για το πρώτο έτος, η οποία φαίνεται να μην επαρκεί, εάν δεν υπάρχει… καθόλου δουλειά. Επίσης, το αντάλλαγμα της παραχώρησης για το έτος 2020 καταβάλλεται είτε εφάπαξ, είτε σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την σύναψη της μίσθωσης και το πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης συνοδεύει τη σύμβαση, οι δε υπολειπόμενες δύο δόσεις αποστέλλονται για βεβαίωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Δ. Πολιτειάδης: «8 + 2 θέσεις»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm τοποθετήθηκε επί του περίπλοκου ζητήματος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης. Το ζήτημα είναι περίπλοκο και λόγω συμμετοχής τριών φορέων (Υπουργείων που βγάζουν τις αποφάσεις, Κτηματική που εγκρίνει τους όρους και τα πρακτικά, Δήμων που κάνουν τις δημοπρασίες), αλλά και λόγω της φετινής κατάστασης με τα περιοριστικά μέτρα που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στον Δήμο» και συνέχισε: «Είμαστε ήδη σε επαφή με την Κτηματική Υπηρεσία για να προχωρήσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία». Όσο για τις θέσεις αιγιαλού που περνούν από τα «χέρια» του Δήμου Κομοτηνής, έχουν ως εξής: «Εμείς εκμισθώνουμε συνολικά επτά θέσεις αιγιαλού στην Αρωγή και μία Μέση, κι επίσης από ένα μέρος ανάπτυξης θαλάσσιων σπορ σε Φανάρι και Αρωγή».

Σύμφωνα με όσα έχουν οριστεί και μεταφέρει ο αντιδήμαρχος «οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι έως 15 Ιουλίου 2020, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εκμίσθωσης των χώρων. Από 16/07 έως 31/08 την παραχώρηση την κάνει αποκλειστικά η Κτηματική». Πάντως, ο Δήμος Κομοτηνής προσπαθεί να «τρέξει» όσο το δυνατό περισσότερο, όσο να προχωρήσουν κατά το δυνατό συντομότερα οι δημοπρασίες.

Τέλος, αναφορικά με τις τρεις θέσεις αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί τα περασμένα χρόνια από την ΕΤΑΔ, οι επαγγελματίες μπορούν ν’ ανοίξουν όποτε επιθυμούν, αλλά έχουν τον «βραχνά» των εξαντλητικών περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάντα οι  παγίδες κρύβονται στα ψιλά γράμματα και ο διάβολος  στις λεπτομέρειες.