fbpx Εμπλουτισμός του σχεδίου ανάπλασης περιοχής «Παλιά Νομική»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Εμπλουτισμός του σχεδίου ανάπλασης περιοχής «Παλιά Νομική»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλιά Νομική
Δήμος Κομοτηνής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δήμος Κομοτηνής και Δ.Π.Θ. τα «βρήκαν» για την Παλιά Νομική κι αυτό ξεκλειδώνει νέες προοπτικές για το πλάνο του Δήμου

Η πρόταση στον πρώην «Φιλόδημο» και οι εναλλακτικές λύσεις τμηματικής υλοποίησης του σχεδίου

Διονύσης Βοργιάς

Στα τέλη Οκτωβρίου 2019 ο «Χ» κατέγραψε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, να καταθέσει πρόταση στον «Φιλόδημο» για ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής «Παλιά Νομική», αξίας 12,5εκ€. Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής περιελάμβανε κυρίως: Ανάπλαση του ευρύτερου χώρου, Αναβάθμιση κτιρίων παλιάς Νομικής και σχολικών κτιρίων, Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, Κατασκευή νηπιαγωγείου, Κατασκευή καμαρινιών στο θερινό θέατρο, Ανάπλαση πεζόδρομου μεταξύ Παλιάς Νομικής και σχολείων, Εξωραϊσμός πάρκου περιφέρειας, Αναβάθμιση κεντρικού αμφιθεάτρου Παλιάς νομικής σε επίπεδο σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Μία νέα συγκυρία, ωστόσο, έρχεται να εμπλουτίσει το σχέδιο, καθώς –εν τέλει- πρόταση σε διαφορετικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Νομικής θα καταθέσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Δύο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου
Την Μ. Πέμπτη συνεδρίασε δια περιφοράς το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής λαμβάνοντας θετικές αποφάσεις στα εξής θέματα:

Τροποποίηση ή μη της με αριθμ. 348/2019 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής που αφορούσε το θέμα με τίτλο «Υποβολή ή μη αιτήματος χρηματοδότησης στην πρόσκληση VIII για ένταξη στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» στον άξονα προτεραιότητας «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων» με τίτλο «Αξιοποίηση και Αποκατάσταση  του κτιριακού συγκροτήματος «Παλιάς Νομικής Σχολής» και ανάπλαση των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής πέριξ του «Παλαιού γυμνασίου Αρρένων».

Χορήγηση ή μη σύμφωνης γνώμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Κτιρίων της Π. Τσαλδάρη και προμήθεια δύο (2) αμιγώς ηλεκτροκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων.

Και τα δύο θέματα συγκέντρωσαν 37 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές (από την παράταξη Σπάρτακος) και 1 αποχή (από τη Λαϊκή Συσπείρωση).

Μιλώντας στον «Χ» η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου εξήγησε το τι κρύβεται πίσω από τα δύο αυτά θέματα: «Από εκεί που το ΔΠΘ ζητούσε 20ετή παραχώρηση της Παλιάς Νομικής, κι εμείς αρνηθήκαμε τότε γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε με βάση τα συμφέροντα της πόλης, τώρα απλώς ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη για να υλοποιήσει αυτό την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σ’ έναν μηχανισμό χρηματοδότησης. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον δικό μας σχεδιασμό, όπως μας έχει απαντήσει το Υπουργείο Εσωτερικών».

Δ. Καρασταύρου: «Τροποποιούμε την πρόταση κι αξιοποιούμε τα χρήματα»
Κατ’ αυτό τον τρόπο, από τα 12εκ.€ ο Δήμος Κομοτηνής «γλυτώνει» περί των 3εκ.€ από την ενεργειακή αναβάθμιση της Παλιάς Νομικής. Έτσι, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στον «Χ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, τροποποιείται η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή και άλλες γειτονικές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση περιλαμβάνει η διάνοιξη και ανάπλαση του νυν χωματόδρομου πίσω από το θερινό ΔΗΠΕΘΕ, ώστε να ενωθούν ο δρόμος του Πάρκου Περιφέρειας με την οδό Μακεδονίας. Επίσης, αναβαθμίζεται το κλειστό γυμναστήριο που ήδη υπάρχει στον σχεδιασμό να κατασκευαστεί. Ακόμη, αξιοποιούνται περισσότερα χρήματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των υπόλοιπων κτιρίων. Επιπλέον, κατεδαφίζεται η μεταλλική κερκίδα στο ΔΑΚ Κομοτηνής και ανεγείρεται κανονική, με καινούργια θεωρεία και στέγαστρο, ενώ γίνονται κι άλλες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Γήπεδο.

Το «εάν» της υλοποίησης και το plan b
Πάντως, όλα τα παραπάνω αποτελούν πρόταση του Δήμου Κομοτηνής και κανείς δεν γνωρίζει, εάν τελικά αυτή θα εγκριθεί, αλλά και εάν το ίδιο το πρόγραμμα θα παραμείνει. Ο κος Καρασταύρου εξηγεί: «Το πρόγραμμα Φιλόδημος-εμβληματικά κτίρια ήταν πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, η νέα το άλλαξε σε Αντώνης Τρίτσης κι άλλαξε ουσιώδη πράγματα πάνω σε αυτό. Οι επιτροπές αξιολόγησης δεν είναι πλέον στελέχη των υπηρεσιών, αλλά έχει κάνει μία πενταμελή επιτροπή, όπου τα τέσσερα μέλη της ορίζονται από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως δεν ξέρουμε ποια κομμάτια του Φιλόδημου θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση». Συνεπώς, το «εάν» της υλοποίησης του έργου υπήρχε και μάλλον μεγάλωσε λόγω των εξελίξεων.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δίνει και μία άλλη διάσταση plan b στον «Χ»: «Εμείς συνεχίζουμε να ωριμάζουμε το έργο, γιατί έτσι όπως είναι, το κάθε υποέργο του, μπορεί να γίνει πρόταση ένταξης σε οποιαδήποτε άλλη πρόσκληση».

Διαμάχη για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις
Εν τω μεταξύ, η σοβαρότητα μίας τέτοιας συζήτησης έφερε και κόντρες αναφορά με τον τρόπο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (δια περιφοράς).

Το ζήτημα έθιξε η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής με σχετική ανακοίνωση, στην οποία εξηγείται πως το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να συνεδριάζει δια περιφοράς μόνο για αμιγώς λειτουργικά ζητήματα του Δήμου κι όχι για τόσο σοβαρά θέματα. Γι’ αυτό ο επικεφαλής της Γιάννης Λεβέντης ζήτησε την συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό, με την Λαϊκή Συσπείρωση να καταγγέλλει την απουσία στοιχειωδών όρων «δημοσιότητας και διαφάνειας».

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία δια περιφοράς συνεδρίασης […]. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλαμε να συζητηθεί αυτό το θέμα έτσι, κι αυτό φάνηκε στην παλιά συνεδρίαση που είχε συζητηθεί εξαντλητικά», απάντησε στον «Χ» η Κλεοπάτρα Στοδιαννίδου.

Όσο για την προηγούμενη διαμάχη του Δήμου Κομοτηνής με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η κα Στογιαννίδου απαντά: «διαχρονικά ο Δήμος Κομοτηνής είχε αγαστές σχέσεις με το πανεπιστήμιο, με μόνη μελανή στιγμή αυτά που έγιναν τότε. Σημασία έχει η υλοποίηση του έργου με τον προσφορότερο τρόπο, εφόσον δεν αντιστρατεύεται στα συμφέροντα της πόλης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε