fbpx Ελπίδα ο εσωτερικός τουρισμός
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ελπίδα ο εσωτερικός τουρισμός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Εσωτερικός τουρισμός
Seatrack

Συνεργασία δημοτικής αρχής, φορέων και αντιπολίτευσης για βελτίωση και διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος

Διονύσης Βοργιάς

Ελπίδα για “ανάσα” της τοπικής οικονομίας στο παραλιακό μέτωπο, αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός και η κατανάλωση των ντόπιων και γειτονικών επισκεπτών, στον Δήμο Κομοτηνής. Σύμφωνα με δήλωση του αντιδημάρχου Τουρισμού Κίμωνα Λεχούδη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη «πέρσι η παραλιακή μας ζώνη είχε αρκετά έσοδα από το εσωτερικό, άντεξε. Αυτό σημαίνει πως αν δώσουμε έναν περισσότερο έναυσμα στους όμορους Δήμους ή να κάνουμε καμπάνιες που έχουμε ετοιμάσει σε άλλες πόλεις», ο εσωτερικός τουρισμός θα αποτελέσει στήριξη της παραλιακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο Δήμος Κομοτηνής στοχεύει στον εσωτερικό τουρισμό, που «οι περισσότεροι δεν του δίνουν μεγάλη σημασία», με τον κο Λεχούδη να ελπίζει πως «θα μας δώσει πιο μεγάλη ώθηση» λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Ως προς τον εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ζητούμενη είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε να μην υπάρξει αύξηση του ιικού φορτίου, που θα επιβάλει λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Άλλωστε και πέρσι το συνοριακό σημείο Μακάζα-Νυμφαία άνοιξε μετά πανηγυρισμών το καλοκαίρι, αλλά τελικώς μόλις για μετρημένες ημέρες, μέχρι να κλείσει ξανά, προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού κι ελλείψει κατάλληλων υποδομών από την πολιτεία για τη διενέργεια τεστ covid.

Ενώνουν δυνάμεις
Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή, με τη συνεργασία φορέων του τουρισμού και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υλοποιεί μελέτη για την αποτύπωση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου. «Έχουμε ξεκινήσει μία πρωτοβουλία με τους φορείς του τουρισμού και τους επικεφαλής των παρατάξεων, να κάνουμε μία μελέτη ώστε να μας πουν ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σε σχέση με τους όμορους Δήμους, για να κάνουμε την Κομοτηνή πιο επισκέψιμη», δήλωσε ο κος Λεχούδης, προσθέτοντας: «το παλεύουμε πολύ καιρό, γιατί είναι πρώτη φορά που κάνουμε τέτοιο άνοιγμα, έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά. Ενσωματώσαμε ιδέες των φορέων και της αντιπολίτευσης, ο τουρισμός είναι ένα κομμάτι που αφορά όλους μας».

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η προσέλκυση τουριστών όλο τον χρόνο, κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου. Αυτό συμβαίνει και για πρακτικούς λόγους, καθώς η δυναμική των τοπικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων δεν είναι μεγάλη, με τον κο Λεχούδη να υπολογίζει περί τις 400 κλίνες στον Δήμο Κομοτηνής, χαρακτηρίζοντας αυτό ως «μεγάλο μειονέκτημα» κι ελπίζοντας πως «ίσως βοηθήσει ο Βιολογικός που έχουμε ξεκινήσει στο Φανάρι, να δώσει κίνητρο για επενδύσεις». Άρα, υπό την κοινή παραδοχή ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μαζικό τουρισμό», ο Δήμος Κομοτηνής ευελπιστεί σε σταθερή ροή τουριστών, οι οποίοι το καλοκαίρι θα φιλοξενούνται στο παραλιακό μέτωπο και τον χειμώνα στην πόλη.

Πρόβλημα, επίσης, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις παραλίες, που δεν επιτρέπει επενδυτικό προγραμματισμό, αφού ανά δύο ή τρία χρόνια βγαίνουν στο «σφυρί», καθώς οι περισσότερες θέσεις ανήκουν στην Κτηματική ή στην ΕΤΑΔ.

Πακέτο θάλασσα, βουνό, πόλη
Στόχευση του Δήμου Κομοτηνής είναι η αύξηση της μέσης παραμονής των επισκεπτών σε πόλη και παραλιακό μέτωπο. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τη μέση διαμονή, μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που κάνουμε, να κρατήσουμε τον επισκέπτη μας έστω και μία ή δύο ημέρες παραπάνω, αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος», δήλωσε ο κος Λεχούδης, σημειώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση η δημοτική αρχή προσπαθεί να παρουσιάσει τουριστικά πακέτα στους επισκέπτες, που συνδυάζουν θάλασσα, βουνό, πόλη και εκδηλώσεις.

Όσο για την ετοιμότητα για την φετινή “λειτουργία” του παραλιακού μετώπου, πολλά ακόμη ερωτήματα αναμένουν κυβερνητικές απαντήσεις, όπως το πότε θα ανοίξει η εστίαση και τα beach bar. «Με το που μας δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι παραλίες είμαστε έτοιμοι», ισχυρίστηκε καταληκτικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο οποίος τέλος θύμισε από τούδε και στο εξής θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένος ο εξοπλισμός προσβασιμότητας ΑμεΑ στη θάλασσα, με τρία Seatrack στις παραλίες, συστήματα για τυφλούς, ειδικούς διαδρόμους κι άλλες παρεμβάσεις.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;