fbpx Ελλάδα - Βουλγαρία: Παράλληλοι δρόμοι και διασταυρώσεις ιστορίας και πολιτισμού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ελλάδα - Βουλγαρία: Παράλληλοι δρόμοι και διασταυρώσεις ιστορίας και πολιτισμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλάδα
Βουλγαρία
συνέδριο

Φώτισε  κοινές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών, το τριήμερο συνέδριο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Διονύσης Βοργιάς

Εξειδικευμένο, αλλά με βάση ένα ενδιαφέρον θέμα, ήταν το τριήμερο συνέδριο με τίτλο "Ελλάδα - Βουλγαρία: Παράλληλοι δρόμοι και διασταυρώσεις στην ιστορία και στον πολιτισμό", που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή από το απόγευμα της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 14 Οκτωβρίου, από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών και το Κέντρο Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. 

Το  εξειδικευμένο του σεμιναρίου έγκειται στο ότι απευθυνόταν σε ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι ασχολούνται με τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και ειδικότερα, αλλά όχι αποκλειστικά, με θέματα που αφορούν την ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλολογία, την εθνογραφία και την τέχνη. Το ενδιαφέρον του σεμιναρίου ήταν καθαυτή η θεματολογία του, καθώς φώτισε κοινές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας σε σχέση με αυτών της γειτονικής Βουλγαρίας. Άλλωστε σκοπός του συνεδρίου ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σπουδών, καθώς και να προωθήσει τη γνωριμία και την επιστημονική συνεργασία μεταξύ αυτών που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η λαογραφική έκθεση με τίτλο "παράξενοι και εφευρετικοί τρόποι για την διάγνωση της υλικής και μη υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς της κεντρικής και ανατολικής Στράντζα αναφορικά με τη μετανάστευση και τις κινήσεις πληθυσμών" Η Στράντζα είναι ορεινός όγκος στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Στην εν λόγω έκθεση, μεταξύ των πολλών άλλων, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε σχετικά με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη γλυπτική κληρονομία, το έθιμο της πυροβασίας και οι αναστενάρηδες που αποδεικνύουν μία ιδιότυπη διάσταση του τοπικού πολιτισμού στο όρος Στράντζα.


Εξωστρέφεια για το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Όπως μας εξήγησε πριν την έναρξη του συνεδρίου, η επίκουρη καθηγήτρια βαλκανικής ιστορίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Ελεονώρα Ναξίδου, το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ήταν "διεθνές και γίνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο έχουμε υπογράψει με το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών και Κέντρο Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών πέρσι", εξηγώντας παράλληλα πως αυτό "είναι ένα πρώτο βήμα κι έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε, ενδεχομένως το επόμενο (σ.σ. συνέδριο) να γίνει στη Σόφια".

Η επιστήμονας σημείωσε ότι και αυτή η δράση είναι "στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που αναπτύσσει το τμήμα μας, καθώς την εποχή κυρίως που είναι πρόεδρος ο Μανόλης Βαρβούνης το τμήμα έχει πάρα πολλές συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα κλπ, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

Το συνέδριο κάλυψε χρονικά μια μεγάλη περίοδο από την προϊστορία μέχρι την σύγχρονη εποχή και είχε πολλές θεματικές, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως για παράδειγμα τα μνημεία, η τέχνη, ο λαϊκός πολιτισμός, η μεσαιωνική ιστορία, η εκπαίδευση, η διπλωματική ιστορία, η εθνική ιστοριογραφία, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, γενικώς ζητήματα ενδιαφέροντα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ