fbpx Ελευθέρας ...σε διόδια Ιάσμου και Μέστης αλλά με ημερομηνία λήξης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
"ΔΙΠΛΗ", ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ελευθέρας ...σε διόδια Ιάσμου και Μέστης αλλά με ημερομηνία λήξης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
διόδια
Χρήστος Σπιρτζής
Υπουργείο Υποδομών

Μέχρι το τέλος του ’18 η δωρεάν διέλευση αφού από το 2019 θα λειτουργήσει το επί πληρωμή αναλογικό σύστημα 
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στη Διαύγεια είναι αναρτημένη απόφαση του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με βάση την οποία οι μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης δεν θα πληρώνουν στα διόδια της περιοχής, έως ότου θεσπιστούν και εφαρμοστούν τα λεγόμενα «αναλογικά».


Σύμφωνα με την απόφαση καθορίζεται η απαλλαγή των Ι.Χ. ιδιωτικών ή Ι.Χ. επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών. Επίσης προβλέπονται ελεύθερες διελεύσεις για διαδημοτικές μετακινήσεις ανά οδικό τμήμα θέσης Μετωπικού Σταθμού Διοδίων.


Παράλληλα με την απόφαση Σπίρτζη, ορίζεται και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων, εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών. 


Επίσης η απαλλαγή ισχύει για ανέργους  και θα δίνεται με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.
Με την πρώτη ανάγνωση, η είδηση είναι ευχάριστη με την έννοια ότι αφορά την ατέλεια στα διόδια, πλην όμως χρειάζεται μία δεύτερη ανάγνωση για να αποσαφηνιστεί πλήρως.


Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι η απόφαση διευκρινίζει ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν μέχρι την πλήρη θέση σε λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος καθώς και την έγκριση, από την Γενική Διεύθυνση Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της τιμολογιακής πολιτικής διοδίων για τα βαρέα οχήματα και την υλοποίησή της. Το αναλογικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2018, όπως αναφέρει αναλυτά η απόφαση: Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.


1. Κύρια κατοικία / Έδρα επιχείρησης
Το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για να πάρει κάποιος απαλλαγή πληρωμής από τα διόδια είναι να διαθέτει την κύρια κατοικία του ή την έδρα της επιχείρησής του σε κάποιον από τους νομούς που υπόκεινται στη ρύθμιση.
 

2. Όμοροι νομοί
Μιλώντας για τα διόδια της Μέστης, η απαλλαγή πληρωμής αφορά τους Νομούς Ροδόπης (στον οποίο βρίσκονται) και το Νομό Έβρου.
Μιλώντας για τα διόδια του Ιάσμου, η απαλλαγή αφορά τους Ροδοπίτες (αφού τα διόδια βρίσκονται στη Ροδόπη) και τους κατοίκους του Νομού Ξάνθης, αλλά όχι τους κατοίκους του Νομού Έβρου, αφού ο Έβρος δεν συνορεύει με την Ξάνθη. Συνεπώς, οι Εβρίτες πληρώνουν κανονικά στα διόδια του Ιάσμου.


Στα διόδια του Αρδανίου τέλος, που θα βρίσκονται στο Νομό Έβρου, απαλλαγή πληρωμής θα έχουν μόνο οι Εβρίτες και κανείς άλλος.
 

3. Το αυτοκίνητο
 πρέπει να ανήκει στον οδηγό
Σύμφωνα με την §2 του άρθρου 2 της απόφασης Σπίρτζη, για να κερδίσει κάποιος την απαλλαγή πληρωμής τελών στα διόδια, πρέπει να είναι ο κάτοχος του οχήματος (είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε για επιχείρηση). 


Θυμίζουμε ότι τα διόδια της Μέστης πρόκειται να λειτουργήσουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ ολόκληρη η απόφαση Σπίρτζη έχει ως εξής:


ΑΡΘΡΟ 1
Καθορίζουμε την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών για τους  κατοίκους των παρακάτω όμορων, στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής, περιοχών σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016 (Α΄93) και για τις αναφερόμενες στον παρακάτω Πίνακα διαδημοτικές μετακινήσεις ανά οδικό τμήμα θέσης Μετωπικού Σταθμού Διοδίων όπως αυτό προσδιορίζεται σύμφωνα με την υπ’ αρ. 6686/14-11-2014 2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ

Β’ 3086/2014) περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, όπως ισχύει σήμερα: (βλ. τον πίνακα παραπάνω)


H απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο (1) ισχύει εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.


Καθορίζουμε την απαλλαγή των Ι.Χ. ιδιωτικών ή Ι.Χ. επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών.
Καθορίζουμε την απαλλαγή των ανέργων από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016 (Α΄93) όπως ισχύει. Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων ισχύει με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.


Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018. Έως την πλήρη θέση σε λειτουργία του ανωτέρω ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος καθώς και την έγκριση, από την Γενική Διεύθυνση Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της τιμολογιακής πολιτικής διοδίων για τα βαρέα οχήματα και την υλοποίησή της, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους αυτής άξονες θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση.


ΑΡΘΡΟ 2


Διαδικασία


Για την πιστοποίηση των ανωτέρω δικαιούχων και των οχημάτων αυτών, δημιουργείται ηλεκτρονικός κατάλογος μονίμων κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής.


Διατίθεται διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι δικαιούχοι συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής η οποία θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο και αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του φυσικού προσώπου που καταθέτει την αίτηση, επωνυμία επιχείρησης εφόσον πρόκειται για εταιρικό όχημα, στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας, στοιχεία επικοινωνίας, γεωγραφική περιοχή κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης, αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία ζητείται η χορήγηση διέλευσης από τα διόδια και τα οποία πρέπει να ανήκουν στην ιδιοκτησία του ανωτέρω φυσικού ή νομικού προσώπου.


H αίτηση συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:


α) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο του ενδιαφερόμενου.


β) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή/και άλλα φορολογικά στοιχεία μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, διά των οποίων θα αποδεικνύεται η κύρια κατοικία ή η επαγγελματική εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

γ) Άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν στο ανωτέρω φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για τα οποία ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων.


ΑΡΘΡΟ 3


Έναρξη ισχύος


Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


ΤΑΙΠΕΔ: «Όχι» στις απαλλαγές από διόδια της Εγνατίας


Οι απαλλαγές από διόδια της Εγνατίας Οδού προκάλεσαν την αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ.  Συγκεκριμένα νέα ένταση προέκυψε ανάμεσα στο υπουργείο Μεταφορών και το ΤΑΙΠΕΔ με την ΚΥΑ Σπίρτζη - Τσακαλώτου που προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους, ανέργους και κατοίκους. Αιφνιδιασμένος από την ΚΥΑ των υπουργών δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, καθώς απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών από την υποχρέωση να καταβάλλουν διόδια όταν περνάνε από επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, εκ των οποίων οι τρεις είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ τέσσερις μπαίνουν σε λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου. 


Σύμφωνα με το voria.gr, η αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν κάθετη και αναμένεται να αποτελέσει καινούργια αιτία όξυνσης των πνευμάτων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ