fbpx Έλεγχοι για έναν δρόμο εμπορίου και όχι παρεμπορίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Απριλίου, 2017 - 11:00
Ο «Χ» ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΗ ΝΥΜΦΑΙΑ

Έλεγχοι για έναν δρόμο εμπορίου και όχι παρεμπορίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νυμφαία
Τελωνείο Νυμφαίας
Εμπόριο
Ελλάδα
Βουλγαρία

Στοχευμένοι έλεγχοι από μικτό ελεγκτικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τελωνειακούς, υπάλληλο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και αστυνομικό

Κρέατα και γλυκά που ταξιδεύουν μέχρι την Σπάρτη, οικοδομικά υλικά ακόμα και ντομάτες εξάγονται από την Βουλγαρία προς την χώρα μας μέσω Ροδόπης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Είναι ένας δρόμος εμπορίου και ο μόνος τρόπος για να μην μετατραπεί σε δρόμο παρεμπορίου είναι οι έλεγχοι. Έλεγχοι στοχευμένοι, με διάρκεια και οργάνωση, όπως αυτοί που διενεργούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας.

Ο «Χ» ακολούθησε το μικτό ελεγκτικό κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο τελωνειακούς, έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΑΜ-Θ και έναν αστυνομικό, στη διάρκεια της χθεσινής μεσημβρινής βάρδιας στον κάθετο άξονα.

Σταθμευμένοι σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, καθώς απαγορεύεται στο έδαφος αυτού να διενεργούν ελέγχους, στήνουν το μπλόκο που στόχο έχει να ελέγξει τους πάντες.

Ο αστυνομικός κάνει σήμα στάσης σε φορτηγά και ΙΧ με ελληνικές και ξένες πινακίδες, σε όσα οι ελεγκτές κρίνουν ότι χρήζουν έρευνας.  Το σήμα δίνεται, το αυτοκίνητο σταματά και αρχίζει ο έλεγχος. 


ΞΥΛΑ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ, ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ
Όταν στο αυτοκίνητο μεταφέρονται προϊόντα, πλην τροφίμων, τον έλεγχο αναλαμβάνουν οι υπάλληλοι του Τελωνείου Κομοτηνής. Οι πόρτες των οχημάτων ανοίγουν και όπου κρίνεται απαραίτητο οι τελωνειακοί εισέρχονται εντός, ανοίγουν κούτες και σχίζουν συσκευασίες. Με τα παραστατικά ανά χείρας διασταυρώνουν τα αναγραφόμενα με τα μεταφερόμενα και υποβάλλουν τις σχετικές ερωτήσεις.

Εντοπίζουν σακιά με βρώμη που προορίζονται για καταστήματα της Ξάνθης και της Καβάλας, αλλά και κουτιά με αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ακολουθεί έλεγχος σε όχημα τύπου βαν που μεταφέρει τσιμέντο και σε φορτηγό με ανοιχτή καρότσα που μεταφέρει προϊόντα ξυλείας. Όταν τα προϊόντα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα έγγραφα, τότε οι οδηγοί μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΩΝ, ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ
Σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως σε όσες αφορούν τρόφιμα ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός. Όπως στην περίπτωση του επαγγελματία που μεταφέρει στο φορτηγό - ψυγείο 630 κιλά τροφίμων. Ανάμεσά τους λουκάνικα, καπνιστά κρέατα, ντομάτες, μαρούλια, γλυκά μέχρι και τσουρέκια. Σε κατάστημα στη Σπάρτη μεταφέρονται, κατά δήλωσή του. Μέχρι και πίτσες εντοπίζουν οι ελεγκτές στο όχημα. Αναγκάζονται να βγάλουν εκτός ψυγείου ορισμένα από τα προϊόντα, ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω. Παράλληλα γίνεται έλεγχος στα έγγραφά του.

Μία φωτογραφία των εγγράφων θα διασφαλίσει ότι ακόμα και αν κάποια παράβαση διαπιστωθεί όχι επί τόπου αλλά κατά τον έλεγχο στην υπηρεσία, τότε το πρόστιμο θα σταλεί στον επαγγελματία.  Άλλωστε οι ελεγκτές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ταυτότητας. Σαλάμια, κρέατα και κιμάδες, διακινούνται αυτήν την περίοδο κατά κόρον, αλλά σε μικρές ποσότητες, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές και προορίζονται κυρίως για οικιακή χρήση.

Παράνομο φορτίο κρεάτων δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν, όμως οι έλεγχοι συνεχίζονται ενόψει Πάσχα και γι’ αυτό και ίσως οι παρανομούντες αποθαρρύνονται. Φυσικά κάτι που δε θα εντοπιστεί στον κάθετο άξονα, ενδεχομένως να εντοπιστεί μέσα στην ίδια την αγορά. Άλλωστε και εκεί έχουν δράση οι ελεγκτές, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. 


Ο έλεγχος αφορά ακόμα και όσους κατέρχονται από την Βουλγαρία για να κάνουν διακοπές στην χώρα μας. Ακόμα και γι’ αυτούς υπάρχει πλαφόν στη μεταφορά τροφίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών. Βαλίτσες ανοίγονται, ενώ όταν κρίνεται αναγκαίοι οι επιβαίνοντες κατεβαίνουν από το όχημα για να ερευνηθούν άλλα σημεία των οχημάτων, πλην  του πορτ - μπαγκάζ. 


ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Η συχνή παρουσία του Τελωνείου Κομοτηνής στον διασυνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα και η διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων διασφαλίζουν, αναμφιβόλως, τόσο τα συμφέροντα της τοπικής αγοράς όσο και του Ελληνικού Δημοσίου. 


Να σημειώσουμε ότι η γειτονική χώρα Βουλγαρία για την διαφύλαξη των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της και την προστασία των επαγγελματιών αλλά και των απλών πολιτών της διατήρησε σε όλες της διασυνοριακές πύλες εισόδου με την Ελλάδα οργανωμένα κλιμάκια τελωνειακών υπαλλήλων σε 24ωρη βάση, τόσο για την διευκόλυνση του υγιούς εμπορίου, όσο και την πάταξη του λαθρεμπορίου.


Με αφορμή την παρουσία του ελεγκτικού κλιμακίου στο δρόμο της Νυμφαίας επανέρχεται το αίτημα δημιουργίας μίας Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) που προβλέπεται να συσταθεί στο Τελωνείο Κομοτηνής, να στελεχωθεί από δεκατέσσερις (14) υπαλλήλους και να έχει χωρική αρμοδιότητα σε όλη την Ροδόπη, σε όλο το Έβρο και ενδεχομένως και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.  Απαραίτητη είναι φυσικά η στελέχωση με προσωπικό του Τελωνείου Κομοτηνής. 


Το αίτημα επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ, ώστε ο δρόμος εμπορίου να μην μετατραπεί σε δρόμο παρεμπορίου. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές