fbpx Έλαμψε διά της απουσίας του ο «Χρυσός» από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 30/09

Έλαμψε διά της απουσίας του ο «Χρυσός» από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσός
Περιφερειακό Συμβούλιο

Για ποιο λόγο δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Θα γίνει ειδική συνεδρίαση επί του θέματος μετά από αίτημα 22 συμβούλων

Θανάσης Τσολάκης

Διπλός ήταν ο λόγος για τον οποίο το θέμα της εξόρυξης χρυσού δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο αναφέρθηκαν από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, εις απάντηση των όσων εδώ και μέρες ζητούσαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιθυμούσαν τη συζήτηση του θέματος στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν το είδαν.

«Δεν δέχθηκα το θέμα του χρυσού να μπει στην ημερήσια διάταξη, γιατί υπάρχει μία ξεκάθαρη προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης γιατί επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι. Και γιατί δεν ζητήθηκε να συμπεριληφθεί το θέμα με την προβλεπόμενη διαδικασία» είπε ο περιφερειάρχης ανάβοντας τη θρυαλλίδα σε μία ατμόσφαιρα που ούτως ή άλλως μύριζε μπαρούτι λόγω των νέων συσχετισμών που έχουν πλέον δημιουργηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου.

Χρ. Μέτιος: «Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση του πρωθυπουργού»
Νωρίτερα, εν τούτοις, ο κος Μέτιος είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα του Χρυσού, κομίζοντας την άποψη ότι «το συγκεκριμένο θέμα, έρχεται κάθε φορά –βρίσκεται μία τυχαία αφορμή και έρχεται-  χωρίς να υπάρχουν συνήθως σοβαροί λόγοι. 

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κάποιοι προσπαθούν να ανακινήσουν ξανά το θέμα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να βρουν για τον εαυτό τους ένα ρόλο».

Το γάντι που πέταξε ο κος Μέτιος –έστω και ακούσια- προφανώς δεν έμεινε κάτω και το σήκωσε πρώτος ο Χριστόδουλος Τοψίδης της «Περιφερειακής Σύνθεσης» για να πει ότι «ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν ψάχνει ρόλο, ο Δήμος Κομοτηνής δεν ψάχνει ρόλο, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης δεν ψάχνει ρόλο. Επομένως ποιους εννοεί ο κος περιφερειάρχης ότι ψάχνουν ρόλο;» για να συνεχίσει ο κος Κατσιμίγας της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» λέγοντας: «Πραγματικά απορώ, ο πρωθυπουργός ρόλο έψαξε και ανέφερε το χρυσό στη ΔΕΘ; Απορώ: Ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακινεί ένα σοβαρό θέμα και εμείς να αδιαφορούμε;». 

Ο κος Μέτιος πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο δημόσιος λόγος του πρωθυπουργού αποτελεί δέσμευση και εγγύηση» και γι’ αυτό «χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση του για τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», όπως είπε. 

Ειδική συνεδρίαση για το θέμα του Χρυσού στο Περιφερειακό Συμβούλιο 
Όπως και να ‘χει πάντως, το θέμα του Χρυσού, μαζί με τα θέματα που εδώ και μέρες προτάσσει η αντιπολίτευση (που δεν συντάσσεται με την παράταξη Μέτιου) θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του οργάνου που θα γίνει πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα κατόπιν αιτήματος 22 περιφερειακών συμβούλων που προσκόμισε στο Σώμα ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης σημειώνοντας ότι «έξω ο κόσμος ζητάει την επικαιροποίηση της αρνητικής στάσης στο χρυσό» και απαντώντας τρόπον τινά στις πρότερες αιτιάσεις Μέτιου πώς «σε ό,τι με αφορά ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και τον τρόπο εξόρυξης είμαι αρνητικός στη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν θα γίνει καμία επένδυση στον τόπο μας, που να βλάπτει το περιβάλλον».

Η προσκόμιση του αιτήματος, προκάλεσε τη σιωπή των υπόλοιπων επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου επί του θέματος του Χρυσού και προτίμησαν να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους σε αυτήν.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Παπατολίδης διαχώρισε τη στάση της παράταξής του, αναφέροντας ότι «διαφωνεί στην ουσία» ήτοι στην εν γένει στάση έναντι των ιδιωτικών επενδύσεων, θιασώτης των οποίων είχε δηλώσει νωρίτερα ο κος Μέτιος.

Ο συνεχιστής του Άρη και τα «καρφιά»
Ο Κωστής Σιμιτσής με τη σειρά του, έκανε ένα σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις λέγοντας ότι «η παράταξη της οποίας είμαστε η συνέχεια, αυτή προκάλεσε την κεντρική απόφαση της οποίας η επικαιροποίηση ζητείται σήμερα από τις δύο παρατάξεις». Για τους γνωρίζοντες την «τοπική» πολιτική ιστορία, το καμπανάκι Σιμιτσή χτύπησε κατά Κατσιμίγα και Βαβία, αφού η «παράταξη» της οποίας θεωρεί εαυτόν συνεχιστή ο κος Σιμιτσής δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν του Άρη Γιαννακίδη, λόγω στήριξης από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Κατσιμίγας και Βαβίας πλέον ανήκουν σε παρατάξεις που δεν στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ σήμερα) και ως εκ τούτου ο κος Σιμιτσής θεώρησε δέον να τους «πικάρει». Ευχή όλων βέβαια είναι αυτή η εικόνα να μην είναι φερμένη από το μέλλον και οι σύμβουλοι να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους έριδες και αγκυλώσεις ώστε να εργαστούν όντως για το κοινό καλό, κάτι που παρατήρησε και ο γραμματέας του οργάνου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ