fbpx Εκκίνηση για τα έργα - παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Ιουλίου, 2017 - 10:50
ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ

Εκκίνηση για τα έργα - παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιστορικό Κέντρο
Βυζαντινό Φρούριο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Δήμος Κομοτηνής

Με 1,2 € από το ΕΣΠΑ αλλάζουν όψη τρεις δρόμοι, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Νικηφόρου Γρηγορά και Σωκράτους

Δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης: Ό,τι προγραμματίσαμε θα γίνει, όπως το υποσχεθήκαμε και όπως δεσμευθήκαμε. Η απόδειξη είναι ότι ήδη το πρώτο από αυτά ξεκινάει

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με χρήματα από το ΕΣΠΑ θα γίνει τελικά η ανάπλαση της περιοχής γύρω από βυζαντινό τείχος της Κομοτηνής, με το στόχο την περαιτέρω ανάδειξή του. Η ανάδειξη του τείχους ήταν ένα από τα έργα που περιελάμβανε η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής που είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, η οποία όμως δεν είχε εγκριθεί.


Το ποσό που εγκρίθηκε για το συγκεκριμένο έργο με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου είναι 1.220.000 ευρώ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι παρεμβάσεις θα γίνουν στους τρεις δρόμους  που αποτελούν τις βασικές οδούς πρόσβασης στο τείχος, δηλαδή στις οδούς Θεμιστοκλή Σοφούλη, Νικηφόρου Γρηγορά και Σωκράτους. 


Σχολιάζοντας την εξέλιξη, μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, είπε: «Επειδή τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ήτανε ανταγωνιστικό πρόγραμμα είχαμε φροντίσει εμείς ως Δήμος να έχουμε μια εναλλακτική χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων που περιλάμβανε η πρότασή μας έτσι ώστε στην περίπτωση που δεν επιλεγόταν η Κομοτηνή να διασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά θα γίνουν. Πλην της δημοτικής αγοράς, όμως όπως έχω πει και εκεί θα βρούμε χρηματοδότηση προκειμένου να ενταχθεί και αυτή. Είχαμε φροντίσει, τότε αρκετοί δεν το πίστεψαν αυτό, τώρα όμως επιβεβαιώνεται πλέον ότι και αλήθεια λέγαμε και σχεδιασμό είχαμε»


Το συγκεκριμένο έργο της ανάδειξης του τείχους είναι το πρώτο από μία σειρά έργων που στοχεύουν στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, όπως είπε –αλλά έχει και πει και στο παρελθόν- ο δήμαρχος Κομοτηνής. Ως ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, να θυμίσουμε ότι ορίζεται η περιοχή από την Τσανάκλειο Σχολή μέχρι το Ιμαρέτ και το Εσκί Τζαμί. 


«Υπέγραψε ο περιφερειάρχης την ένταξή του διότι η πρόταση η οποία υποβάλαμε ήτανε και μέσα στην λογική του προγράμματος και ήταν και απολύτως ώριμη» σχολίασε περαιτέρω ο κος Πετρίδης και συνέχισε: «για αυτό τον λόγο ευχαριστήσαμε και την διαχειριστική αρχή διότι η συνεργασία μας με την διαχειριστική αρχή είναι σταθερή και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να προχωρήσει ένα πρόγραμμα. Τελικός δικαιούχος του προγράμματος είναι ο δήμος Κομοτηνής - είναι ένα έργο του δήμου Κομοτηνής και είναι το πρώτο από μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που θα γίνουν στο ιστορικό μας κέντρο»


Συμπλήρωσε ακόμη ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στο μέλλον από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και της μητρόπολης και του Δήμου στην ίδια περιοχή. Ό,τι προγραμματίσαμε θα γίνει, όπως το υποσχεθήκαμε και όπως δεσμευθήκαμε. Η απόδειξη είναι ότι ήδη το πρώτο από αυτά ξεκινάει». 


Όσο για τα σχόλια γύρω από τα δελτία τύπου και τις «ευχαριστίες» που ακούστηκαν ή όχι, ο κος Πετρίδης τοποθετήθηκε ως εξής: «Θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια παράλειψη, δεν υπάρχει θέμα εκεί. Το έργο είναι προφανώς του δήμου Κομοτηνής, τώρα δεν θα μαλώνουμε για αυτό. 
Είναι δικό μας έργο, ο περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξή του, τον κόσμο τον ενδιαφέρει να γίνονται τα έργα, από εκεί και πέρα δεν κολλάμε σε αυτά».


ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, αυτό που σχεδιάζεται να γίνει είναι η μετατροπή των οδών Γρηγορά και Σωκράτους σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ενώ η οδός Σοφούλη θα παραμείνει βασική αρτηρία –σε ό,τι έχει να κάνει με την κυκλοφορία. Εν τούτοις στην οδό Σοφούλη θα αντικατασταθεί ο τάπητας με πέτρινους κυβόλιθους. Στο τμήμα της που περνάει από το κατεστραμμένο νότιο τμήμα του τείχους οι κυβόλιθοι θα έχουν άλλο χρώμα «ώστε να διαγράφεται στο έδαφος το ίχνος του τείχους που δεν σώζεται, ενώ ειδικά μεταλλικά εμπόδια θα αποτρέπουν το παράνομο παρκάρισμα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 


Εκατέρωθεν των τριών οδών θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια που θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο, θα διαθέτουν ζώνες πρασίνου, σύγχρονο σύστημα φωτισμού, καθιστικά και οδηγούς για άτομα με προβλήματα όρασης.


Συνολικά, τα έργα ανάπλασης θα γίνουν σε μήκος 552 μέτρων. Η επιφάνεια των οδών που θα στρωθεί με κυβόλιθους θα είναι 5.624 τετραγωνικά μέτρα ενώ η επιφάνεια των πεζοδρομίων στα οποία θα γίνουν επεμβάσεις θα είναι 1.976 τετραγωνικά μέτρα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.