fbpx Εισπράττουν συντάξεις, πληρώνουν φόρους στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εισπράττουν συντάξεις, πληρώνουν φόρους στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντάξεις
Φόροι
Συνταξιούχοι

Θ. Σαββάκης πρόεδρος συλλόγου λογιστών: Η πίεση είναι αφόρητη για τους πολίτες και τους φορολογούμενους και με όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν  με τις πυρκαγιές το κλίμα γίνεται πολύ δύσκολο
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και μόλις δύο εργάσιμες να απομένουν πλέον για το τέλος αυτού, συνωστισμός και ουρές καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί Παρασκευής 27 Ιουλίου στις τράπεζες στην Κομοτηνή, λόγω της καταβολής των συντάξεων εκτάκτως αλλά και λόγω οικονομικών υποχρεώσεων που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι τέλος του μηνός. 


Χθες Παρασκευή 27 Ιουλίου έγινε εκτάκτως η καταβολή όλων των συντάξεων ΕΦΚΑ για τον μήνα Αύγουστο. Πρόκειται για όλες τις κύριες συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης η καταβολή των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων καθώς επίσης και των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Αυγούστου, έγινε από τον ΟΠΕΚΑ την Παρασκευή 27/7/2018, μαζί με τις συντάξεις του ΕΦΚΑ.


Την ίδια στιγμή μέχρι το τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία το ποσό που τους αντιστοιχεί για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).


Κάποιοι συνδέουν την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου με την είσπραξη των συντάξεών τους και πληρώνουν απευθείας, μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης όταν του ζητάμε να σχολιάσει την δύσκολη αυτή περίοδο για τους φορολογούμενους. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος "η πίεση είναι αφόρητη για τους πολίτες και τους φορολογούμενους και με όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν με τις πυρκαγιές το κλίμα γίνεται πολύ δύσκολο".


Με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων να έχει πάρει παράταση μέχρι τις 30 του τρέχοντος μήνα υποβολής, ο κος Σαββάκης δηλώνει πως "μετά αρχίζει ο Γολγοθάς της καταβολής των δόσεων". Για τους λογιστές η υποβολή δηλώσεων έγινε με πολλά προβλήματα, με τον πρόεδρο των λογιστών να λέει "αυτό το δίμηνο ήτανε το χειρότερο της σταδιοδρομίας μας". 


Όσο για τις φορολογικές υποχρεώσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 είναι οι παρακάτω: 
1. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από τα τέλη Ιουλίου έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ .


2. ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. 

3. ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. 

4. ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

5. ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά με τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. 

Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δις ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.


6. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.