fbpx Είπαν όχι στη βία κατά των γυναικών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Είπαν όχι στη βία κατά των γυναικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
Ισότητα
Βία

"Θέλουμε να παρακινήσουμε όλες τις γυναίκες - Ελληνίδες και μη - να σπάσουν την σιωπή τους", λέει η ηθοποιός Γεωργία Τσικούρη

Υπαίθρια δράση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων, συνεχίζεται και σήμερα

Διονύσης Βοργιάς

Μία υπαίθρια δράση κατά της βίας των γυναικών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διερχόμενοι και όσοι βρίσκονταν χθες Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στην πλατεία Ειρήνης. Ήταν ένα πρωτότυπο μικρό θεατρικό δρώμενο, που είχε διττό σκοπό: Αφενός την κινητροδότηση των γυναικών ώστε να καταγγέλλουν φαινόμενα βίας, αφετέρου την ευαισθητοποίηση των αντρών ώστε να μην πράττουν κατ' αυτό τον τρόπο. 

Πιο αναλυτικά, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο "Σχεδιασμός και ανάπτυξη δράσεων δημοσιότητας (ενημέρωση - ευαισθητοποίηση) σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο" της πράξης με τίτλο "Οριζόντιες παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών" του Ε.Ο. Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα, διοργανώνει θεατρικά δρώμενα σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας τις περιόδους Ιουνίου-Ιουλίου και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μεταξύ των σταθμών είναι και η Κομοτηνή, όπου χθες, πρωινές και απογευματινές ώρες, παρατέθηκαν μικρής διάρκειας θεατρικά δρώμενα. Η δράση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στην πλατεία Ειρήνης, με παραστάσεις τις εξής ώρες: 12/10/2018 πλατεία Ειρήνης: 10:00, 10:45, 11:30, 12:15, 18:00, 18:45. Καλούνται οι πολίτες να συμμετάσχουν με την παρουσία τους στα συγκεκριμένα θεατρικά δρώμενα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα την υποστήριξή τους στον αγώνα για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στην πράξη και κυρίως στην εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.


Το μήνυμα μίας ηθοποιού στον "Χ"
Η δράση υλοποιείται από θεατρικό σχήμα που αποτελείται από τις ηθοποιούς Γεωργία Τσικούρη, Μύρια Αργυρού, Σταυρίνα Πρεβεδόρου, Μαρία Κατσαρού, Μαρίνα Παντελιδάκη,  Χριστίνα Δημητριάδη, Ξένια Γεροβασίλη και τον ηθοποιό Χαράλαμπο Γεωργιάδη. Την σκηνοθεσία την επιμελήθηκε η Ειρήνη Δρίβα. Το σενάριο το επιμελήθηκε η Μαρία Κίτρα. Η ηθοποιός και επικεφαλής της θεατρικής ομάδας "η κιβωτός των ονείρων μας" Γεωργία Τσικούρη έδωσε το δικό της μήνυμα μέσα από τον "Χ".

"Θέλουμε να παρακινήσουμε όλες τις γυναίκες - Ελληνίδες και μη - να σπάσουν την σιωπή τους, να τους πούμε ότι καμία δεν είναι μόνη της. Στο δρώμενό μας παρουσιάζονται τέσσερις μορφές κακοποιημένων γυναικών", είπε για να μας εξηγήσει τί βλέπουμε στο δρώμενο. Κάθε γυναίκα δέχεται διαφορετική βία, μία εργαζόμενη την σεξουαλική και ψυχολογική από τον προϊστάμενό της, μία νοικοκυρά την λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία από τον σύζυγό της, μία μετανάστρια την πατριαρχική, ψυχολογική και τη βία της ξενιτιάς στην χώρα υποδοχής της. Ένας άντρας ενσαρκώνει όλους αυτούς τους αντιμαχόμενους - άντρες χαρακτήρες, άρα επικουρικά και τους φόβους των γυναικών, ενώ μία γυναίκα που έχει πέσει κι αυτή θύμα βίας, πλέον βοηθάει τις γυναίκες, ενσαρκώνοντας ουσιαστικά το ρόλο των σύγχρονων δομών προστασίας που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

"Αυτό που έχουμε δει σε όλη την Ελλάδα είναι πως με την δημοσιότητα που παίρνουν οι δράσεις μας, αρχίζουν οι γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους ακόμη περισσότερο", πρόσθεσε η ηθοποιός, και συνέχισε: "Το θέατρο είναι η έκφραση της ψυχής του ανθρώπου - εκφράζουμε αυτό που έχουμε μέσα μας, βγάζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Έχουμε αρχίσει και βλέπουμε σημαντικά αποτελέσματα, μακάρι η δράση να συνεχιστεί". 


Παρούσες δύο δομές της Κομοτηνής
Στην πλατεία παρόντα ήταν (και θα είναι και σήμερα) στελέχη του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής. Μοίρασαν έντυπο υλικό και ενημέρωσαν τους περαστικούς για τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών και πως μπορούν να πράξουν καταπολεμώντας τα. Συστρατευόμενες στο μήνυμα "δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη" και οι δύο δομές παρέχουν έναν κλοιό προστασίας για τις γυναίκες της περιοχής τις οποίες καλούν να μην φοβηθούν να τους μιλήσουν ανοιχτά. 

Πανελλαδικά λειτουργεί ένα δίκτυο 62 δομών, ήτοι η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, 40 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Αν είστε κι εσείς θύμα βίας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το συμβουλευτικό κέντρο Κομοτηνής (Κων/νου Παλαιολόγου επί της Δημοτικής Αγοράς νο8, τηλέφωνο 2531033290) και με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών (για λόγους ασφάλειας το τηλέφωνο και η διεύθυνση του ξενώνα παραμένουν απόρρητα) αλλά πρώτα επικοινωνείτε με την διεύθυνση κοινωνικών πολιτικών Δήμου Κομοτηνής στο 2531093344 και σας παραπέμπουν αρμοδίως.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και