fbpx Είμαστε το αρνητικό ρεκόρ της Ευρώπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Είμαστε το αρνητικό ρεκόρ της Ευρώπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργασία
Ανεργία
Νέοι
Europe Direct Κομοτηνής

Το μήνυμα στήριξης της Ε.Ε., μετέφερε στους 200 νέους της περιφερειακής συνάντησης στην Κομοτηνής, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποια είναι δηλαδή η στήριξη που μπορεί να παρέχει στους νέους της περιφέρειας, ώστε να προχωρήσουν σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα, μετέφερε στους 200 νέους της περιφερειακής συνάντησης στην Κομοτηνή, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης. Με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στο πνεύμα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και προωθώντας την αρχή του Δομημένου Διαλόγου (Structured Dialogue), το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου στον χώρο της παλιάς Νομικής Κομοτηνής περιφερειακή συνάντηση νέων με τίτλο: «Οι Νέοι στο Βήμα: Προβληματιζόμαστε, Συζητούμε, Προτείνουμε για την δική μας Ευρώπη». 


Σε αυτήν την συνάντηση χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης όπως και ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, δίνοντας το λόγο στην συνέχεια στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη. "Όταν έρθει η ώρα και ελπίζω πολύ σύντομα να έρθει η ώρα, πολλοί από εσάς να είναι στη δική μας θέση και να διαχειρίζεστε τα πράγματα του τόπου μας, να έχετε τη φαντασία, τη δύναμη και τη διάθεση να τα κάνετε πολύ καλύτερα από ό,τι τα έχουμε κάνει εμείς", είπε, μεταξύ άλλων, ο κος Πετρίδης στην περιφερειακή συνάντηση νέων. "Η οικονομική κρίση έχει στιγματίσει κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά τη ζωή όλων μας. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί, ξεκινώντας από τους νέους θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε", ήταν το μήνυμα του Νίκου Τσαλικίδη στην περιφερειακή συνάντηση νέων. 


Ο Πάνος Καρβούνης εξήρε το έργο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Κομοτηνής και στον χαιρετισμό του μίλησε περαιτέρω για το ζήτημα της ανεργίας των νέων. "Σε ένα περιβάλλον δύσκολο, όπως αυτό στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στήριξη, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να συμβάλλουν στην ανάταση της οικονομίας της περιφέρειας, αλλά και προσωπικά να μπορέσουν να έχουν μία σημαντική επαγγελματική πορεία και αυτή να στεφθεί από επιτυχία", είπε ο κος Καρβούνης παραδεχόμενος, βέβαια πως στο ζήτημα της ανεργίας των νέων "είμαστε το αρνητικό ρεκόρ της Ευρώπης". Πρόσθεσε όμως ότι "εκτός από την υπαλληλική σχέση που μπορεί να επιδιώξει ένας νέος, μπορεί επιπλέον, ακριβώς λόγω οικονομικής κρίσης, να αναπτύξει μία οικονομική δραστηριότητα η οποία θα φέρει πλούτο στην περιφέρεια, αλλά και στον ίδιο".  


Για τις δυνατότητες του προγράμματος Erasmus+ μίλησε η Αναστασία Φιλίνη από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες. Ενδιαφέρον υπάρχει από νέους 15 έως 30 ετών, παραδέχτηκε η κα Φιλίνη, καθώς όπως τόνισε, μέσω του προγράμματος υλοποιούνται πολλές δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης. Οι νέοι δραστηριοποιούνται μέσα από δράσεις, όπως οι ανταλλαγές, η παροχή υπηρεσιών σε χώρες της Ε.Ε., κινητικότητα των νέων που ασχολούνται με νέους. 


Στην ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα της ανεργίας και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, συμμετείχε Θεράπων Φάκας εκπρόσωπος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ. Παρουσίασε στους νέους πληροφορίες και συμβουλές για το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και πως μπορούν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό βάρος που έχει κάποιος ο οποίος αναζητεί εργασία και δεν βρίσκει. Περαιτέρω παρουσίασε τις δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται στον επαγγελματικό χώρο. 


Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν δηλαδή εκπαίδευση, κατάρτιση και κινητικότητα των νέων, ανεργία, νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. 


Οι τέσσερις ομάδες εργασίας, με την ενεργό συμμετοχή των συντονιστών και των 28 εκπροσώπων φορέων και θεσμών, ανέπτυξαν προβληματισμούς και κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους με τη βοήθεια των rapporteurs. Οι συντονιστές των ομάδων ήταν: Περικλής Πολυζωίδης, Χρήστος Δερβεντλής, Λεωνίδας Σκερλετόπουλος και Ορέστης Πισκιούλης. Οι rapporteur των ομάδων ήταν οι: Σοφία Χατζησαββίδου, Δημήτρης Τσάκνης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Γεωργία Βασιλείου, Χριστίνα Καρκαλάκη, Ευτυχία Γκιγκίνη, Θωμάς Παπαβραμίδης, Ναταλία Ταρουδάκη.


 Στην ολομέλεια συζητήθηκαν τα συμπεράσματα των ομάδων εργασιών μεταξύ των νέων και των εκπροσώπων φορέων και θεσμών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.