fbpx Εικόνες ντροπής και μία φωτιά στο Ξενία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ «ΚΟΙΤΟΥΝ» ΕΝΑ ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑΧΤΗ

Εικόνες ντροπής και μία φωτιά στο Ξενία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξενοδοχείο Ξενία
Φωτιά
Πυροσβεστική Υπηρεσία

Απαιτείται πολιτική πρωτοβουλία για την  αξιοποίηση του

Διονύσης Βοργιάς

«Χρήμα χαμένο στο χρόνο, είναι το ξενοδοχείο Ξενία στην Κομοτηνή. Για την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό του δαπανήθηκε ‘ρευστό’ ιδιωτών, κρατικό, ευρωπαϊκό. Τέσσερα χρόνια μετά το λουκέτο του, εμείς το αντικρίζουμε παραβιασμένο, κατεστραμμένο, ένα αντίστροφο success story σε επένδυση και αξιοποίηση».

Αυτά γράφαμε στην έκδοση του «Χ» στις 20/05/2017. Σχεδόν τέσσερα χρόνια πέρασαν από το δημοσίευμα και σχεδόν μία δεκαετία από το λουκέτο του άλλοτε λειτουργικού ξενοδοχείου, αλλά όχι μόνο η εγκατάλειψη δεν έχει «περιοριστεί» αντιθέτως οι εικόνες είναι ακόμη πιο ντροπιαστικές από το παρελθόν.

Η ΕΤΑΔ προβληματίζει 

Οι αυτοψίες του «Χ» εντός του ξενοδοχείου έχουν αποτυπώσει την εκθετική (προς το χειρότερο) κατάσταση εντός του Ξενία χρόνο με τον χρόνο, καθώς και τις όποιες προσπάθειες της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την μακροχρόνια μίσθωσή του από ιδιώτη επενδυτή, με την τελευταία άκαρπη πέρσι. Πλέον, το ακίνητο εντάσσεται ξανά στην κατηγορία «αναμενόμενου διαγωνισμού», με το μέλλον του να είναι για μία ακόμη φορά άγνωστο.

Στην περιγραφή του ακινήτου -πάντα στην επίσημη σελίδα- αναφέρονται: «Το ακίνητο είναι χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600μ. από την κεντρική πλατεία - Πλατεία Ειρήνης. Απέχει 2.800 μ. περίπου από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού. Το κτίριο αποτελείται από δύο (2) πτέρυγες. Το οικόπεδο έχει έκταση 18.205 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 2.058,48 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης».

Αυτό όμως που αποκρύπτεται τεχνηέντως, είναι η σημερινή «βομβαρδισμένη» κατάσταση και το γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για τη διαφύλαξη της περιουσίας που ανήκει στο δημόσιο.

Καταφύγιο ανθρώπων και μία φωτιά

Φωτιά ξέσπασε τις βραδινές ώρες της Κυριακής 19/01 στο πρώην ξενοδοχείο Ξενία. Η φωτιά ξεκίνησε από δωμάτιο στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, το οποίο πλέον μπορεί να μη λειτουργεί ως κατάλυμα διαμονής έναντι πληρωμής, αλλά «αξιοποιείται» ως κατάλυμα αστέγων και μεταναστών. Το πιο πιθανό είναι πως κάποιος άναψε μικρή εστία φωτιάς εντός για να ζεσταθεί και η φωτιά ξέφυγε. Τα αίτια της φωτιάς ερευνά αρμοδίως η Πυροσβεστική, η οποία έσπευσε γρήγορα στο σημείο όπου κατάφερε να περιορίσει τις φλόγες σε ένα μόνο δωμάτιο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο το Ξενία ρημάζει και καμία ουσιαστική λύση (η έστω πίεση για την εύρεσή της) δεν υπάρχει, τόσο θα πληθαίνουν τα φαινόμενα καταστροφής του.

Κι αφού στο κάτω-κάτω, η αξιοποίησή του από έναν δυνητικό επενδυτή φαντάζει, αν όχι όνειρο, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη, γιατί ο Δήμος Κομοτηνής δεν διεκδικεί το οικόπεδο για κατασκευή μίας σχολικής μονάδας που χρόνια τώρα υπάρχει το αφήγημα «δεν υπάρχει χώρος»;

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ