fbpx Έχει αρκετό πράσινο η Κομοτηνή;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έχει αρκετό πράσινο η Κομοτηνή;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέστης Στρατιάδης
Γιάννης Γκαράνης
Δήμος Κομοτηνής

«Έχουμε αποψίλωση» είπε ο Αν. Στρατιάδης - Δεντροφύτευση σε διάφορα σημεία ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Διονύσης Βοργιάς

Ζούμε σε μία πόλη με επαρκές αστικό πράσινο; Ο Δήμος μεριμνά για να αυξάνονται αντί να μειώνονται τα δέντρα στον αστικό «ιστό» της πόλης; Αποτελούν κίνδυνο στις κακοκαιρίες τα δέντρα; Αυτά τα ερωτήματα απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο, χάρη σε εκτός ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Πολη-τικής Ανατροπής Ανέστης Στρατιάδης.

Ο δημοτικός σύμβουλος, όπως πληροφόρησε, έγινε δέκτης παραπόνων από δημότες της Κομοτηνής, για το ότι «κόβονται πολλά δέντρα στην πόλη μας». Μετά από αυτοψία του, όπως πληροφόρησε, αλλά και «μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας», εντόπισε τα βασικά σημεία τα οποία έχουν αποψιλωθεί από δέντρα, τα οποία είναι: η δυτική είσοδος-έξοδος Κομοτηνής, η περιοχή Εγνατίας, περιμετρικά του Εσκί τζαμί, στη γειτονιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στο παλιό Γυμνάσιο αρένων και σε άλλα σημεία, καθώς η καταγραφή ήταν ενδεικτική κι όχι εξαντλητική.

Επικουρικά, ο κος Στρατιάδης τόνισε πως κι η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- δεν έχει συνοδευτεί με ενίσχυση του αστικού πρασίνου. «Το πράσινο που υπάρχει είναι κυρίως από τα παλιά δέντρα», είπε.

«Αποψίλωση» και πρόληψη καταστροφών
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, τα δέντρα έχουν κοπεί για να προληφθούν τυχόν φυσικές καταστροφές. «Επικαλούμενη η Υπηρεσία μας ότι θα πρέπει να μεριμνούμε γιατί μπορεί να έχουμε καταστροφές, να μεριμνήσουμε όντως, αλλά έχουμε μία αποψίλωση η οποία δεν είναι η πρέπουσα και δεν βλέπουμε αντικαταστάσεις πολλές», είπε χαρακτηριστικά.

«Όντως έτσι είναι, έχουν κοπεί αρκετά δέντρα», παραδέχθηκε στην απάντησή του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος δεν αποφάσισε από μόνος του να κόψει τα δέντρα, αλλά το έπραξε καθ’ υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας. «Μετά τις καταστροφές που έγιναν στην Αθήνα» ελήφθη η απόφαση σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος ανέδειξε και τις περίπλοκες αρμοδιότητες που ισχύουν, συμπληρώνοντας το εξής: «Από τη Δασική Υπηρεσία που ελέγχει εάν τα δέντρα είναι άρρωστα ή όχι (ελήφθη η απόφαση). Υπήρχε πρόβλημα στα δέντρα», δήλωσε, ενώ από θέσης του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου Ισμαήλ Λεβέντ επιβεβαίωσε πως τα δέντρα «ήταν γέρικα» και «είχαν πρόβλημα». Γι’ αυτό η υπηρεσία τα έκοψε, προκειμένου να προληφθούν πιθανοί τραυματισμοί δημοτών από πτώση τους ή ζημιές σε περιουσίες δημοτών.

Έρχεται δεντροφύτευση
Στο περιθώριο της συζήτησης ο κος Γκαράνης γνωστοποίησε πως τον Μάρτιο ξεκινάει στην Κομοτηνή μεγάλη επιχείρηση δεντροφύτευσης. Πρώτα ο δήμαρχος δεν έκρυψε πως «η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν φυτευτεί καινούργια δέντρα», αλλά πρόσθεσε: «Σε 10-15 ημέρες θα ξεκινήσουμε να βάζουμε καινούργια, στην δυτική είσοδο και σε αρκετές περιοχές που δεν έχουν ή τα έχουμε κόψει». Επίσης, εξήγγειλε πως θα γίνει δεντροφύτευση και στα παρτέρια του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης.

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, δήλωσε πως «όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρχει πράσινο στην πόλη μας», ενώ ζήτησε «υπομονή» από τους δημοτικούς συμβούλους και τους δημότες, μέχρι να πραγματοποιηθεί η δεντροφύτευση.

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, στην δεντροφύτευση θα επιλεγούν κυρίως δέντρα μετρίου αναστήματος, διότι τα ψηλότερα είναι αυτά που συνήθως δημιουργούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα στις κακοκαιρίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι