fbpx Εφετείο Θράκης: Δικαίωσε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για προσλήψεις διμηνιτών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Εφετείο Θράκης: Δικαίωσε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για προσλήψεις διμηνιτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αθώοι 56 πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παγγαίου Καβάλας

Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης που μετέφερε την γενική κατάσταση

Διονύσης Βοργιάς

Μία υπόθεση με πανελλαδικές προεκτάσεις εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Κομοτηνής. Αυτή ήταν η πρώτη, από τις δύο συνολικά δίκες, με κατηγορούμενους 56 δημοτικούς (νυν και πρώην) του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, επί δημαρχίας των κκ Ξουλόγη και Αναστασιάδη. Οι 56 κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παραβίασαν τα καθήκοντά τους και έκαναν προσλήψεις διμηνιτών οι οποίες έπασχαν νομιμότητας. 

Το χρονικό της υπόθεσης και η αναβολή
Ύστερα από δύο αναβολές, η υπόθεση τελικά εκδικάστηκε χθες στην Κομοτηνή. Άλλωστε, ήταν κάτι που επιθυμούσαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Σε λίγες ημέρες, στο ίδιο δικαστήριο, θα δικαστεί η δεύτερη σχετική υπόθεση: Αυτήν την φορά κατηγορούμενοι είναι τα μέλη διοικήσεων δημοτικών επιχειρήσεων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και οι τέως και νυν δήμαρχοι Παγγαίου, βαρύνονταν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον παράνομο όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πράξη τους αφορά το χρονικό διάστημα 2011-2016 και συνολικά 607 διμηνίτες που προσλήφθηκαν επί των ημερών Ξουλόγη (2011-14) και 165 διμηνίτες που προσλήφθηκαν επί διοίκησης Αναστασιάδη (2015-16). Παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης, προκειμένου οι δικαστές να κρίνουν, αν νόμιμη ή μη η επιλογή της fast track διαδικασίας πρόσληψης εποχικού προσωπικού από τους δημάρχους με σύμφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Αθώοι - Τι έπαιξε ρόλο στην απόφαση
Σύμφωνα με το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η διαδικασία πρόσληψης εποχιακού προσωπικού διάρκειας δύο μηνών δεν έγινε με βάση την ύπαρξη ουσιαστικού λόγου.

Από την άλλη, η γραμμή υπεράσπισης των κατηγορουμένων προέταξε διάταξη, βάσει τις οποίας "ειδικά επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών".

Έφεραν μάλιστα ως βασικά επιχειρήματα - απλουστευμένα για λόγους κατανόησης - τα εξής: Πως ο Δήμος Παγγαίου - ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες (καθώς είναι τουριστικός και παραθεριστικός προορισμός) έχει αυξημένες ανάγκες στην υπηρεσία Καθαριότητας. Πως αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν άμεσα μέσω ΑΣΕΠ, καθώς αυτές οι διαδικασίες είναι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, με αποτέλεσμα, όταν εντέλει να έρχονται οι προσλήψεις, σχεδόν να έχει παρέλθει το μείζον χρονικό διάστημα του καλοκαιριού. Πως ο Δήμος Παγγαίου πάσχει από υποστελέχωση, καθώς τα τελευταία χρόνια εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας έχουν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς όμως να γίνουν ανάλογες προσλήψεις. Πως την χρήση της διάταξης περί "έκτακτες προσλήψεις" δεν έκανε μόνο ο Δήμος Παγγαίου, αλλά είναι μία συνήθης πρακτική Δήμων που δεν έχουν πολύ προσωπικό αλλά έχουν ιδιάζουσες εποχικές ανάγκες. Και, τέλος, πως εν πάση περιπτώσει, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν ορθή χρήση της διάταξης, έχοντας κατά νου ότι λειτουργούν σύννομα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα του Δήμου τους, κι όχι παράνομα ώστε να δημιουργήσουν νέα.

Το αιτιολογικό της απόφασης δεν ανακοινώθηκε, αλλά οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι. Η αθώωσή τους φαίνεται πως βρίσκει βάση είτε στο ότι δεν στοιχειοθετείται δόλος (καθώς υποστηρίχθηκε ότι όχι μόνο δεν είχαν δόλο αλλά πίστευαν ότι δρούσαν σύννομα προς όφελος του τόπου), είτε πως εξαρχής δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αδικήματος για το οποίο κατηγορούνται.

Η περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής - Η κατάθεση Πετρίδη
Μεταξύ των Δήμων που έχουν ως πρακτική να κάνουν προσλήψεις διμηνιτών, για να καλύψουν εποχικές ανάγκες, είναι και ο Δήμος Κομοτηνής, όπως έχει καταγράψει κατά καιρούς ο "Χ", με πιο πρόσφατες προσλήψεις, αυτές που έγιναν στην αρχή του καλοκαιριού κι αφορούσαν διμηνίτες στην υπηρεσία Καθαριότητας.

Προκειμένου να μεταφέρει τη δική του αυτοδιοικητική εμπειρία, ως μάρτυρας υπεράσπισης κλήθηκε και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος εξήγησε ότι το θέμα της έλλειψης προσωπικού - ιδίως εποχικού στον τομέα καθαριότητας σε παραλιακούς Δήμους - δεν είναι καινούργιο, αλλά καλούνται κάθε χρόνο να το αντιμετωπίσουν Δήμοι πανελλαδικά, μεταξύ τους και ο Δήμος Κομοτηνής. Άρα, εν προκειμένω οι δήμαρχοι έπραξαν βάσει νόμου, εξωθούμενοι σε προσλήψεις κατ' αυτό τον τρόπο, λόγω πρόσκαιρων αναγκών.

Η τροπολογία πίσω από την απόφαση
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως φέτος, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου και ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρότειναν στο νομοσχέδιο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις», διακομματική τροπολογία με την οποία σβήνονται "χρέη" (:γιατί αν κρίνονταν ένοχοι θα έπρεπε οι ίδιοι να πληρώσουν τα χρήματα) των 56 αιρετών ύψους πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ,  που προήλθαν από την (σύμφωνα με το ΑΣΕΠ) παράνομη πρόσληψη διμηνιτών από το 2011 έως και σήμερα στο Δήμο Παγγαίου. Μέσω της τροπολογίας ζητούσαν να ξεπεραστούν ζητήματα ελέγχου νομιμότητας, να θεωρηθούν νόμιμες οι προσλήψεις διμηνιτών και οι σχετικές δαπάνες τους "εφόσον το προσληφθέν προσωπικό απασχολήθηκε πραγματικά", επικαλούμενοι τη διάταξη που αναφέρθηκε παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.