fbpx Έδωσαν τα χέρια Γκαράνης - Ζωγράφου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Έδωσαν τα χέρια Γκαράνης - Ζωγράφου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γκαράνης Γιάννης
Πέτρος Ζωγράφου
Δήμος Κομοτηνής

Οριακά την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο δημοτικό συμβούλιο έχει πλέον η παράταξη του δημάρχου

Γ. Γκαράνης στον «Χ»: «Ενώνουμε με αποφασιστικότητα τις δυνάμεις μας»

Διονύσης Βοργιάς

Τα χέρια για τον Δήμο Κομοτηνής έδωσαν χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Κομοτηνής κι επικεφαλής της παράταξης Κοινωνία Πολιτών Γιάννης Γκαράνης και ο επικεφαλής της παράταξης Ξεκίνημα για την Πόλη Πέτρος Ζωγράφου.

Σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης, οι δύο συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται πλέον ως μία ενιαία παράταξη, αυτή με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος (Κοινωνία Πολιτών), η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων. Το πρακτικό για τη σύμπραξη ήταν δυνατό να υπογραφεί οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, δηλαδή παράγει αποτελέσματα μέχρι και το πέρας της θητείας της δημοτικής αρχής.

Απόλυτη πλειοψηφία, οριακά
Θυμίζουμε πως οι δημοτικές εκλογές του 2019 έγιναν με την απλή αναλογική. Από αυτές με ποσοστό 44,26% η «Κοινωνία Πολιτών-Γιάννης Γκαράνης» εξασφάλισε 18 από τις 41 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, δηλαδή δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Το «Ξεκίνημα για την Πόλη» με επικεφαλής τον αείμνηστο Τάσο Βαβατσικλή με ποσοστό 6,23% εξασφάλισε 3 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Μετά τον θάνατο του αυτοδιοικητικού, επικεφαλής της παράταξης εξελέγη ο Πέτρος Ζωγράφου, που άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για την πορεία της παράταξης, αποφασίζοντας εν τέλει, κατόπιν διαλόγου με τα μέλη της παράταξης, να δώσει τα χέρια με τον δήμαρχο.

Η σύμπραξη των δύο πλευρών σημαίνει την «κατάληψη» 21 εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, από τις 41 συνολικά, δηλαδή την απόκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας εδρών από τη νέα ενιαία παράταξη του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Πλέον, ο μόνος τρόπος για να χαθεί εκ νέου η απόλυτη πλειοψηφία από την παράταξη, είναι η ανεξαρτητοποίηση κάποιου δημοτικού συμβούλου από τους/τις 12.

Πάντως, άξιο αναφοράς είναι πως η απουσία απόλυτης πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν είχε αποτελέσει εμπόδιο για τη λήψη αποφάσεων, καθώς στο δημοτικό συμβούλιο μετά από διάλογο περνούσαν κατά πλειοψηφία οι αποφάσεις, σε αντίθεση με άλλους Δήμους που οι πολιτικοί τριγμοί κρατούσαν «όμηρο» το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο.

Γ. Γκαράνης: «Ενώνουμε με αποφασιστικότητα τις δυνάμεις μας»
Ομόφωνη ήταν η απόφαση σύμπραξης, δήλωσε στον «Χ» ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, χαρακτηρίζοντας «κύριο μέλημα» των συμπραττουσών παρατάξεων «την υπηρέτηση του κοινού καλού και του συμφέροντος του Δήμου μας».

«Η συμπόρευσή μας αυτή εδράζεται σε ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων με κοινές αρχές και αξίες που έχουν ως κύριο γνώμονα την επαρκέστερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Με βασική μας στόχευση τη στρατηγική αναπτυξιακή πρόοδο του τόπου μας ενώνουμε με αποφασιστικότητα τις δυνάμεις μας. Και με αισιοδοξία και πνεύμα αγαστής συνεργασίας ενδυναμώνουμε την πολιτική μας παρουσία, με το βλέμμα στραμμένο στο καλύτερο μέλλον του Δήμου μας. Ένα μέλλον, που απαιτεί από όλους μας να εργαζόμαστε με συνέπεια και ομόνοια, υπερβαίνοντας κάθε είδους διαχωριστικές γραμμές», δήλωσε ο δήμαρχος.

Π. Ζωγράφου: «Ενώνουμε δυνάμεις»
Για κοινές αρχές και αξίες των δύο παρατάξεων, έκανε λόγο ο Πέτρος Ζωγράφου, δηλώνοντας για την σύμπραξη τα εξής: «[…] Οι πολίτες, που μας εμπιστεύτηκαν και με την ψήφο τους μας έστειλαν να τους εκπροσωπήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, μας έδωσαν μία βασική εντολή: να υπηρετούμε τα συμφέροντά τους με συνέπεια, ήθος και πνεύμα συνεργατικότητας. Συνεπείς, λοιπόν, στις δεσμεύσεις μας απέναντί τους, σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Παράταξη της Δημοτικής Αρχής και θέτουμε ένα νέο κι ελπιδοφόρο πολιτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο προόδου, προκοπής κι εξέλιξης του Δήμου μας. Οι κοινές αρχές και αξίες που συνδέουν τις δύο παρατάξεις αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση του πολιτικού μας αυτού εγχειρήματος».


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην