fbpx Δύσκολη νύχτα για τον οικισμό Ποντίων Σαπών - Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Δύσκολη νύχτα για τον οικισμό Ποντίων Σαπών - Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιά
Φωτιά
Πυροσβεστική
Σάπες

Ντ. Χαριτόπουλος: «Με συνεργασία σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές»

Ρεπορτάζ Θανάσης Τσολάκης  |  Επιμέλεια Διονύσης Βοργιάς

Νύχτα φόβου βίωσαν οι κάτοικοι των Σαπών, ιδίως του οικισμού Ποντίων Σαπών, οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς. Ευτυχώς, χάρη στη συντονισμένη δράση των αρμόδιων φορέων δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Η καταστροφή στο δάσος βόρεια του οικισμού Ποντίων Σαπών είναι πολύ μεγάλη και θα εκτιμηθεί, αλλά ευτυχώς δεν καταστράφηκε κανένα σπίτι του οικισμού, παραμόνο –σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- κάποιες αποθήκες και μικροκατασκευές λίγο έξω από τον οικισμό που θα εκτιμηθούν με νηφαλιότητα με το πρώτο φως.

Εκκενώθηκε ο οικισμός Ποντίων Σαπών
Οι πρώτες πληροφορίες για φλόγες έφτασαν στην Πυροσβεστική τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Η φωτιά ξεκίνησε από το δάσος βόρεια του οικισμού Ποντίων Σαπών, ενώ τα αίτιά της θα διερευνηθούν αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα από Σάπες, ενώ στο σημείο κατέφτασαν ενισχύσεις από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κομοτηνής και από άλλα κλιμάκια της Θράκης. Από τις απογευματινές ώρες ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος με Πετζετέλ και Καναντέρ, από Χρυσούπολη και Θεσσαλονίκη προερχόμενα.

Επί ποδός στο σημείο βρέθηκαν όλοι οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, άνθρωποι από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, του Βοήθεια στο Σπίτι, των Κοινωνικών Υπηρεσιών και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στο έργο συνέδραμαν Δασοφύλακες, άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι γειτονικοί Δήμοι Κομοτηνής και Αρριανών, καθώς κι εθελοντές.

Οι εστίες της πυρκαγιάς αυξάνονταν συνεχώς τις απογευματινές ώρες και ο άνεμος οδηγούσε τις φλόγες προς τον οικισμό Ποντίων Σαπών, γι’ αυτό ελήφθη έγκαιρα η απόφαση εκκένωσης του οικισμού. Όλοι οι κάτοικοι οδηγήθηκαν με ασφάλεια στις Σάπες ή σε πιο μακρινά μέρη, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Η Εκκλησία των Σαπών άνοιξε τις πόρτες της για να βρουν «καταφύγιο» οι άνθρωποι από τον οικισμό, όπως και οι δομές του Δήμου, οι σύλλογοι, το γήπεδο και αλλού. Κάτοικοι των Σαπών άνοιξαν τα σπίτια τους για ανθρώπους του οικισμού. 

Οι πολίτες υπάκουσαν στις εντολές των αρμοδίων και πειθάρχησαν στην εκκένωση.

Αυτοσχέδιες αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό
Με τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα τον οικισμό, οι αρμόδιοι «χάραξαν» έκτακτες αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό, κόβοντας τη βλάστηση. Οι ρίψεις από αέρος συνεχίστηκαν όσο υπήρξε φως.

Τις βραδινές ώρες οι αρμόδιοι είχαν καταφέρει να περιορίσουν αισθητά τις φλόγες, όμως η πυρκαγιά δεν ήταν «υπό έλεγχο» σύμφωνα με την πυροσβεστική ορολογία. Ωστόσο, η καλή οργάνωση συνετέλεσε ώστε να μην κινδυνέψουν ζωές. Οι όποιες καταστροφές περιμετρικά του οικισμού, όπως και η περιβαλλοντική καταστροφή στο δάσος, εκτιμώνται σήμερα.

Η πυροσβεστική έρευνα θα αποφανθεί για τα αίτια της φωτιάς.

Χαριτόπουλος: «Σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές»
Μεταφέροντας μία πρώτη εκτίμηση στον «Χ» το βράδυ της Πέμπτης, ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, που βρέθηκε επί ποδός, είπε πως «μέχρι αυτή την ώρα ευτυχώς το σύστημα λειτούργησε άψογα –και η εκκένωση και η κινητοποίηση και η συνεργασία των φορέων- μπορέσαμε και σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές. Τώρα, δίνουμε τη μάχη για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Είναι όλα τα μηχανήματα σε κινητικότητα. Πιστεύω ότι θα το προλάβουμε κι αυτό».

Από την Πολιτική Προστασία επετράπη στους κατοίκους να επιτρέψουν σπίτια τους περί των 12 τα βράδυ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού Εν τω μεταξύ, με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα. 

Διαβάστε περισσότερα για την πυρκαγιά:

Έκτακτο: Εκκενώνεται ο οικισμός Ποντίων Σαπών!

Στην Ουγκάντα αντί για τον Έβρο βρίσκεται το πυροσβεστικό ελικόπτερο

Σε εξέλιξη πυρκαγιά κοντά στις Σάπες

Χαριτόπουλος: «Σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές»


Δείτε τα βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ