fbpx Δυσφήμιση και τουριστικό «Βατερλό»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Δυσφήμιση και τουριστικό «Βατερλό»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαμοθράκη
Ταλαιπωρία
Κώστας Κατσιμίγας
Περιφέρεια ΑΜΘ

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση που διακόπηκε, η ενδιάμεση λύση που άργησε να δοθεί και η επόμενη μέρα γεμάτη ερωτηματικά

Μόνιμες λύσεις αποφάσισε η κυβέρνηση σε ειδική σύσκεψη στην Αθήνα

Διονύσης Βοργιάς

«Ξεμείναμε από λεφτά μετά την πρώτη μέρα του αποκλεισμού. Ευτυχώς που την επόμενη μέρα μάς κέρασε ένας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου. Αν δεν καταφέρναμε μετά από ταλαιπωρία να μπούμε στο καράβι, όπως δεν μπόρεσαν να μπουν πολλοί τουρίστες, δεν ξέρω τι θα κάναμε». Χαρακτηριστικό, μεταξύ δεκάδων, είναι αυτό το παράπονο που ήρθε στον «Χ» αναφορικά με την κατάσταση που επικράτησε στο νησί της Σαμοθράκης. Ταλαιπωρία ολκής, δυσφήμιση, τουριστικό «Βατερλό», χρόνια προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια κι ένα ακτοπλοϊκό εμπορικό μονοπώλιο, συνετέλεσαν σε μία δύσκολη κατάσταση για το νησί της Σαμοθράκης, τους επαγγελματίες και τους τουρίστες στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Σημειακά, γύρω από την κατάσταση, αξίζει να υπογραμμιστούν τα παρακάτω: Η πλήρης εγκατάλειψη του λιμένα της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη διαπιστώθηκε πρόσφατα με τον πλέον πιο οδυνηρό τρόπο, καθώς έργα συντήρησης και καθαρισμού του πυθμένα έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1994-1995, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες. Σε ακρόαση για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, κάλεσε τους κατά νόμο υπευθύνους διαχείρισης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης. Τη γραμμή εξυπηρετούν πλέον το επιβατηγό «Ζέφυρος» και ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν «Andros Jet», δίδοντας μια προσωρινή λύση – και μετά από καθυστέρηση – στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Ο πολυήμερος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του πανέμορφου νησιού του Βόρειου Αιγαίου προκάλεσε άνευ προηγουμένου οικονομική ζημιά στην τοπική οικονομία, σύμφωνα με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης.

Το απόγευμα της Δευτέρας έλαβε χώρα στην Αθήνα, παρόντων υπουργών, γενικών γραμματέων και ανθρώπων της ΠΑΜ-Θ και του Δήμου Σαμοθράκης, ειδική συνάντηση για την επόμενη μέρα. Για τα συμπεράσματα από αυτή θα ενημερωθείτε σε αυριανό δημοσίευμα του «Χ».

Οι πρώτες ενέργειες της ΠΑΜ-Θ
Μετά την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος είχε επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, με απόφαση του κου Μέτιου, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των επισκεπτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Η προμήθεια έγινε από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό έχει ο Δήμος Σαμοθράκης. Επιπλέον, η Περιφέρεια ανταποκρινόμενη άμεσα στην έκκληση του Δήμου Σαμοθράκης, διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του οχηματαγωγού πλοίου ΑΝΑΞ για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων). Το πλοίο πραγματοποίησε τέσσερα δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε ημερών.

Μόνιμες λύσεις αποφάσισε η κυβέρνηση
Μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο λιμάνι του νησιού αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση του αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης,  συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Το κατηγορώ Κ. Κατσιμίγα
Με ένα αναλυτικό κείμενο έστρεψε το δριμύ κατηγορώ του κατά της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της κυβέρνησης ο Κώστας Κατσιμίγας (το πιθανότερο να είναι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη νέα σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου). «Η περιπέτεια της Σαμοθράκης δεν τελείωσε, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με ρυθμούς χελώνας οι κυβερνητικές ενέργειες, ανύπαρκτη η Περιφέρεια. Παρά το γεμάτο έπαρση και αλαζονεία Δελτίο τύπου του ΥΠΑΝ από το βράδυ της 13ης Αυγούστου, με το οποίο έλεγε ότι το ταχύπλοο ANDROS JET θα ξεκινούσε δρομολόγια από το βράδυ της 14ης, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και αυτό που βίωσαν κάτοικοι και επισκέπτες της Σαμοθράκης ήταν τραγικό (…). Για να βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Το πρόβλημα με τη διακοπή των δρομολογίων των δύω συμβατικών πλοίων ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ προέκυψε από τις 6 Αυγούστου, δηλαδή 9 ημέρες πριν την μερική λύση του προβλήματος. Τα προβλήματα της Σαμοθράκης δεν λύθηκαν. Η περιπέτεια συνεχίζεται παρά τις εξαγγελίες», έγραψε μεταξύ πολλών ο κος Κατσιμίγας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.