fbpx Δύο τροχαία ατυχήματα, ο ανθρώπινος παράγοντας η αιτία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:37
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δύο τροχαία ατυχήματα, ο ανθρώπινος παράγοντας η αιτία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τροχαία
Κομοτηνή
Ατύχημα
Αυτοκίνητα
Σισμανόγλειο Κομοτηνής

Αγροτικό όχημα κατέληξε στο χαντάκι, ο οδηγός του στο νοσοκομείο


Για υπερβολική ταχύτητα του αγροτικού οχήματος κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο ανθρώπινος παράγοντας βρίσκεται πίσω από τα δύο τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν με διαφορά μικρότερη των 24 ωρών σε περιοχές του Δήμου Κομοτηνής. Και στις δυο περιπτώσεις είχαμε τραυματισμούς και μεταφορά πολιτών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Ταυτόχρονα και στις δύο περιπτώσεις είχαμε παραβίαση των διατάξεων του ΚΟΚ από κάποιον από τους εμπλεκόμενους οδηγούς. 
Το απόγευμα της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου στη διασταύρωση των οδών Θάσου και Κουρτίδη σημειώθηκε το πρώτο τροχαίο, με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα από τα δύο αυτοκίνητα παραβίασε το STOP με αποτέλεσμα να χτυπήσει με δύναμη πάνω στο όχημα που είχε την προτεραιότητα. Οδηγός του οχήματος που είχε προτεραιότητα ήταν άνδρας, ενώ στο άλλο όχημα επέβαινε ένα νεαρό ζευγάρι. Παρόλη την δύναμη του χτυπήματος, ευτυχώς προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ η συνοδηγός του ενός οχήματος μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο με ελαφρύ τραυματισμό. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που μια ώρα μετά το ατύχημα, κι ενώ τα αυτοκίνητα είχαν απομακρυνθεί από τον χώρο, τα συντρίμμια τους παρέμεναν στο δρόμο, αποδεικνύοντας το μέγεθος της σύγκρουσης.


Σοβαρότερο ήταν το τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι της επομένης, ούτε ένα 24ωρο μετά το πρώτο. Το φορτηγό κατέληξε στο χαντάκι, ο οδηγός του στο νοσοκομείο, στο τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο δρόμο Συμβόλων - Καρυδιάς, λίγο μετά το σταυροδρόμι προς Νυμφαία. Για υπερβολική ταχύτητα του αγροτικού οχήματος κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα με συνέπεια να χτυπήσει προπορευόμενο όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.


Από την σύγκρουση ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος έχασε τον έλεγχο του οχήματος, αλλά κατάφερε να το διατηρήσει σε πορεία σταματώντας λίγο πιο κάτω. Ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να περάσει στο απέναντι ρεύμα και από εκεί να βγει εκτός δρόμου πέφτοντας μέσα σε χαντάκι. 


Στο σημείο έσπευσε αστυνομία, πυροσβεστική και ΕΚΑΒ. Ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι, αφού χτύπησε στο μπροστινό τζάμι το οποίο έσπασε. Οι αερόσακοι λειτούργησαν στο αγροτικό όχημα, προστατεύοντας, όσο ήταν δυνατόν, τον οδηγό. Οι δύο επιβαίνοντας του άλλου οχήματος μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. 


ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
Εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα, σημειώθηκαν τα δύο τροχαία στην Κομοτηνή. Αρκετοί οδηγοί είναι απρόσεκτοι ή υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητας, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και τη ζωή πολλών συμπολιτών τους. 
Τρακαρίσματα μεταξύ αυτοκινήτων, μπορεί να επιφέρουν συνήθως μόνο υλικές ζημιές, όμως δεν είναι λίγες και οι φορές που καταγράφονται τρακαρίσματα με μεταξύ οχημάτων, με μοτοσυκλέτες ή ποδήλατα και έχουν αρκετά σοβαρές συνέπειες. Οι οδηγοί καλούνται να προσέχουν περισσότερο κατά την οδήγησή τους. Η σήμανση είναι τοποθετημένη και όλοι πρέπει να την τηρούμε, ανεξαρτήτως από την εμπειρία ή την αυτοπεποίθηση του οδηγού.


Και φυσικά, υπάρχουν αρκετά σημεία στην περιοχή, όπου η έλλειψη σήμανσης είναι αυτή που συντελεί στα ατυχήματα. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσεκτικότερη οδήγηση θα μπορούσε να έχει αποτρέψει αρκετά τρακαρίσματα, ζημιές και τραυματισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ