fbpx Δύο ώρες οι επαγγελματίες διεκδικούσαν για τη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:00
ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;

Δύο ώρες οι επαγγελματίες διεκδικούσαν για τη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπη
Ντόρα Μπακογιάννη
Ανέστης Βαφειάδης
Νίκος Αγγελίδης

«Άκουσα ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες» απεφάνθη η Ντόρα Μπακογιάννη – ειδικό φορολογικό καθεστώς για τη Θράκη η πρόταση Α. Βαφειάδη

Δύο ώρες οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της περιοχής διεκδικούσαν για το επιχειρείν της Ροδόπης, το βράδυ του Σαββάτου 26/09. Πίσω από την κλειστή πόρτα συνεδριάσεων του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά στο πρόσφατο παρελθόν του νομού μία αναλυτική καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων.

Αυτή τη φορά, αποδέκτριά τους ήταν η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, που εξερχόμενη της σύσκεψης απεφάνθη: «Άκουσα ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες», απάντηση που μπορεί με δύο τρόπους να μεταφραστεί: είτε παρά τα εκατοντάδες υπομνήματα που διαχρονικά έχουν καταθέσει οι φορείς της περιοχής ποτέ της δεν διάβασε κανένα, είτε διότι πράγματι ακούστηκε κάτι διαφορετικό.

Πάντως, τα προβλήματα του επιχειρείν της περιοχής είναι γνωστά και οι λύσεις που προτάσεις λίγο ως πολύ καταγεγραμμένες. Η κα Μπακογιάννη μετά τη συνεδρίαση δήλωσε: «Βάλαμε κάτω αναλυτικά το μέλλον και της αναπτυξιακές προοπτικές του νομού και ολόκληρης της Θράκης. Καταλήξαμε σε ορισμένους βασικούς άξονες που θα συζητηθούν αναλυτικά στην επιτροπή,  ώστε οι προτάσεις της επιτροπής να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχαν σήμερα με τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους που έχουν κατατεθεί. Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στη Θράκη να έχουν πραγματικό μέλλον και καλή προοπτική. Άκουσα ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες οι οποίες χρήζουν επεξεργασίας. Θα τις επεξεργαστούμε κάτω στην Αθήνα […]».

Τα προβλήματα της περιοχής παρουσίασαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης Ιάκωβος Φρατνζής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης κι η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου.

Ν. Αγγελίδης : «Προτείναμε δίπολο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής» 
«Φτάσαμε στην τελική μας πρόταση που λέει το εξής: Η Αλεξανδρούπολη που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα δηλαδή λιμάνι, σιδηρόδρομο και Εγνατία και η οποία στο μέλλον θα απογειωθεί αναπτυξιακά και λόγω των  γεωπολιτικών εξελίξεων, θα πρέπει να κάνει ένα δίπολο με την Κομοτηνή στην φιλοσοφία του διοικητικού κέντρου πρωτεύουσας, κάθετος άξονας Νυμφαίας – Μακάζα, ενδοχώρα βαλκανικής, έτσι ώστε γύρω από αυτό το δίπολο να χτιστεί η αναπτυξιακή προσπάθεια των επόμενων ετών για την Θράκη», πληροφόρησε ο οικοδεσπότης της βραδιάς Νίκος Αγγελίδης. 

«Από αυτό το δίπολο όμως λείπει ένα κομμάτι του παζλ  και αυτό το κομμάτι είναι ένα είδος οικονομική ζώνης, όπου θα αναπτυχθεί ένα μοντέλο διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την παραγωγή για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και σε αυτό δύναται να είναι η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής», παρατήρησε ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Το ΕΒΕ την Δευτέρα έκανε γνωστό αναλυτικά τον φάκελο των προτάσεών του προς τη Διακομματική, οι οποίες απλώνονται στις κάτωθι –ουκ ολίγες- θεματικές: επιχειρηματικότητα-εμπόριο-υπηρεσίες, υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, μαρίνα, σιδηρόδρομος, πύλες εισόδου), βιομηχανία-μεταποίηση-βιομηχανικές περιοχές, ενέργεια-ανανεώσιμες πηγές-γεωθερμία-τηλεθέρμανση-φυσικό αέριο, φορολογία, τραπεζικό σύστημα, αγροτικός τομέας, πανεπιστήμιο, ολοκληρωμένο σχέδιο στοχευμένων κινήτρων, προστασία από παρεμπόριο-λαθρεμπόριο-γειτονικές χώρες, ανθρωπογεωγραφία-συγκράτηση πληθυσμού-νέοι-υπογεννητικότητα, τουρισμός, αναπτυξιακά κίνητρα (συνθήκες περιβάλλοντος, ramsar, natura, κλπ), κονδύλια ΕΣΠΑ, μεταφορές-επιδότηση μεταφορικού κόστους, μεταλλευτικός τομέας, δίπολο Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής (λιμάνι-κάθετος άξονας), εξωστρέφεια.

«Πιστεύουμε ότι η Θράκη έχει ανάγκη από μία μεγάλη επενδυτική προσπάθεια που θα απασχολήσει εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένα στελέχη, θα εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της περιοχής και θα σεβαστεί το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Εδώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει το δίπολο Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής που αναφέραμε παραπάνω», καταλήγει το πολυσέλιδο έγγραφο Αγγελίδη.

Ειδικό φορολογικό καθεστώς ζήτησε η ΟΕΒΕΣ
Συνοπτικότερο ήταν το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, δια χειρός Ανέστη Βαφειάδη, σημειώνοντας εξ αρχή πως «πονάμε την περιοχή και μας θλίβει που την βλέπουμε να μαραζώνει και να παραμένει για χρόνια η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και από τις φτωχότερες της Ευρώπης». Επί των προτάσεων τώρα, σημείωσε:

«Ανάπτυξη για μας σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ένα ομοιογενές, υγιές οικονομικό περιβάλλον. Η γεωγραφική θέση της περιοχής μας από μόνη της δημιούργησε ένα άνισο οικονομικό πεδίο εξαιτίας τόσο της απόστασης από το κέντρο, την Αθήνα, όσο και της γειτνίασης με Βουλγαρία και Τουρκία καθώς έχουμε καταστεί μη ανταγωνιστικοί στα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την καθίζηση των επιχειρήσεών μας. Επί παραδειγμάτων: το κόστος μετακίνησης προς και από την Αθήνα μόνο για τα διόδια για ένα ΙΧ είναι 90 ευρώ ενώ με ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο το κόστος τριπλασιάζεται αγγίζοντας τα 300 ευρώ. 

Όσον αφορά τα όμορα κράτη, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές καθιστούν τα προϊόντα μας πανάκριβα και ωθούν χιλιάδες συντοπίτες μας να ενισχύουν τις εκεί οικονομίες εις βάρος τόσο της τοπικής όσο και της κρατικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω το εξής παράδειγμα: πριν από 10 χρόνια υπήρχαν στην περιοχή της Ροδόπης περίπου 170 βενζινάδικα ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο τα 70.  Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε και ποια είναι τα αιτήματά μας και τι ζητάμε από την διακομματική επιτροπή.

Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω επακριβώς τα συμπεράσματα της επιτροπής προ 35ετίας και να τα επικαιροποιήσω. Η τότε επιτροπή είχε αιτηθεί μείωση κατά 50% των συντελεστών ΦΠΑ, προσαρμοσμένο στη Θράκη, την επιδότηση των μεταφορών για προϊόντα και εισιτήρια, την επιδότηση θέσεων εργασίας. Αιτήματα που παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Επομένως μιλάμε για ειδικό φορολογικό καθεστώς, ειδικό καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις εδρεύουν στην περιοχή και όσες θα έρθουνε με προϋπόθεση την παραμονή τους στην Θράκη μέχρι την λήξη του βίου τους.

Το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να επεκταθεί άμεσα και στην περιοχή μας, ώστε πλέον το κέντρο να έρθει πιο κοντά μας. Και την πρόταση μας την επαναφέρω όπως την είχαμε προτάξει στον πρωθυπουργό προ εξαμήνου, την δημιουργία ειδικών ζωνών φθηνότερων καυσίμων στην Θράκη, ένα καθεστώς που ήδη εφαρμόζεται σε περιοχές της Ιταλίας που συνορεύουν με την Σλοβενία. 

Τέλος δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στο θέμα του Πανεπιστημίου, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και που η ενίσχυσή του και η απρόσκοπτη και διαρκής λειτουργία του αποτελεί καίριο και πρωταρχικό αίτημα των φορέων της περιοχής, δεδομένου μάλιστα ότι σήμερα, λόγω των συνεπειών της επιδημίας τα τμήματά του υπολειτουργούν με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για την τοπική οικονομία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.