fbpx Δύο μήνες χωρίς μόνιμο κτηνίατρο το αγροτικό κτηνιατρείο Σαπών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Χ" ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δύο μήνες χωρίς μόνιμο κτηνίατρο το αγροτικό κτηνιατρείο Σαπών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηνίατροι
Αγροτικά Ιατρεία
Σάπες

Η προ δύο μηνών συνταξιοδότηση του κτηνιάτρου έχει δημιουργήσει ένα κενό που καλύπτεται από άλλες περιοχές

Αγροτικό κτηνιατρείο, φυσικό αέριο, λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους στο επίκεντρο της συζήτησης

Διονύσης Βοργιάς

Την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κτηνιατρείου Σαπών, και άλλες δύο προτάσεις, καταθέτει μέσα από τον "Χ" ο επικεφαλής της παράταξης "Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Ανανέωση" του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Ο πρώην δήμαρχος Σαπών βλέπει με απογοήτευση, όπως θα μας πει, ευκαιρίες να χάνονται, σε έναν τόπο που έχει ήδη "κακό παρελθόν με τις υπηρεσίες".

"Δηλώνω παρών από όποια θέση κι αν βρίσκομαι για τον τόπο μας. Είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως ενεργός πολίτης, είτε ως εκδότης εφημερίδας. Είμαστε παρόντες, αγαπάμε τον τόπο, τον πονάμε. Έχουν χαθεί ευκαιρίες και δυνατότητες για την περιοχή, που κάποια στιγμή πρέπει να αξιοποιηθούν", δηλώνει εμφατικά.

Σε σύνταξη ο κτηνίατρος, σε ανησυχία ο Ντ. Χαριτόπουλος
"Το κτηνιατρείο Σαπών είναι μία από τις πιο παλιές και σημαντικές υπηρεσίες για την περιοχή μας, γιατί έχουμε πολύ μεγάλο ζωικό κεφάλαιο μετρημένο σε πολλές χιλιάδες". Με αυτά τα λόγια ο Ντίνος Χαριτόπουλος θα γνωστοποιήσει ένα σημαντικό, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο, ζήτημα που έχει ανακύψει στην περιοχή. "Σε μία περίοδο που υπάρχουν ζωονόσοι και η κτηνοτροφία πλήττεται πανταχόθεν, θα πρέπει να ενισχυθεί και να στηριχθεί. Εμείς χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου, γιατί εδώ και περίπου δύο μήνες συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος κτηνίατρος που υπηρετούσε στις Σάπες και οι ανάγκες του κτηνιατρείου πλέον καλύπτονται περιστασιακά με μετακινήσεις κτηνιάτρου από Κομοτηνή ή Ξυλαγανή", επεξηγεί, κάνοντας σαφές το αίτημά του: "Πρέπει να τοποθετηθεί ξανά ένας μόνιμος κτηνίατρος στις Σάπες, ώστε να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί το κτηνιατρείο"

Επικουρικά, ο Ντ. Χαριτόπουλος έχει και μία δεύτερη πρόταση, το εφικτό της οποίας πρέπει να εξεταστεί αρμοδίως. "Ζητάμε να ενεργοποιηθεί και ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής, που μπορεί να βοηθήσει στο έργο του τακτικού κτηνιάτρου. Υπάρχουν - πιστοποιημένοι - έντεκα κτηνίατροι εκτροφής στο νομό Ροδόπης και δύο στην περιοχή των Σαπών, έχουν εξειδίκευση και μπορούν να επικουρούν το έργο των κρατικών υπηρεσιών", λέει, και συμπεραίνει πως "αν γίνουν αυτά τα δύο, τότε νομίζω πως δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος. Όσο όμως δεν υπάρχουν αυτά τα δύο, σε συνδυασμό και με το κακό παρελθόν που έχουμε στις Σάπες στο κλείσιμο υπηρεσιών, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Δεν παίρνει άλλο να πηγαίνουμε πίσω σε αυτό τον τόπο".

Χαμένη υπόθεση η σύνδεση με το φυσικό αέριο;
Την ίδια ώρα που οι πρωτεύουσες των νομών - συν της Ορεστιάδας - της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναμένεται να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, οι λοιπές κωμοπόλεις φαίνεται να μένουν στην απέξω, κάτι που απογοητεύει τον Ντ. Χαριτόπουλο, που ανέδειξε το ζήτημα προ δύο ετών, αλλά το επανέφερε στο προσκήνιο πριν μερικούς μήνες στον απόηχο της τελευταίας ανακοίνωσης περί επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην ΑΜ-Θ. Αντίστοιχη απογοήτευση έχει καταγραφεί και στο Διδυμότειχο, το οποίο επίσης διεκδικεί την σύνδεση του με το φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά, ο μικρός πληθυσμός των περιοχών αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. 

"Η σύνδεση με το φυσικό αέριο ετέθη για πρώτη φορά από την παράταξή μας στο δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας - Σαπών, ζώντος και του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Όταν ο τότε αείμνηστος περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε πέντε παροχές σε πέντε νομούς, δηλαδή στις πρωτεύουσες, εμείς τότε στο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε να διεκδικήσουμε κι εμείς τη δημιουργία παροχής στην περιοχή μας", υπενθυμίζει σχετικά ο Ντ. Χαριτόπουλος, ο οποίος δηλώνει πως "έχουμε συναίσθηση των δεδομένων", γι' αυτό κι αναδεικνύει πως το φυσικό αέριο δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την κωμόπολη των Σαπών, αλλά και το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Σαπών, κάτι που θα δώσει κίνητρο για να εγκατασταθεί ίσως στο μέλλον και κάποια επιπλέον μονάδα. "Αναλογιστείτε μία επένδυση κατά το ήμισυ της Pharmathen πόσο ζωογόνος θα ήταν για την περιοχή των Σαπών", σημείωσε, καλώντας τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει περισσότερο το ζήτημα, γιατί "η ανεργία είναι σε εκρηκτική μορφή στις Σάπες".

Υπάρχει ενδιαφέρον για σύνδεση Αγίου Χαραλάμπους - Σαμοθράκης
Διαχρονικό είναι επίσης το αίτημα του Ντ. Χαριτόπουλου, αναφορικά με την ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ λιμανιού Αγίου Χαραλάμπους και Σαμοθράκης. Χιλιομετρικά πάντως, πράγματι, το συγκεκριμένο λιμάνι της Ροδόπης είναι πιο κοντά από ό, τι το αντίστοιχο της Αλεξανδρούπολης. 

Το νεότερο επί της υπόθεσης που διαχρονικά έχει κολλήσει, δίνει ο αντιπολιτευόμενος, που ισχυρίζεται πως "υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες, ώστε κάποιες μέρες την εβδομάδα να συνδεθεί το λιμάνι της Μαρώνειας με την Σαμοθράκη", κι επίσης τονίζει πως "κάποιοι πρέπει να ενδιαφερθούν και να κινήσουν το ζήτημα", αναδεικνύοντας ως παράδειγμα αυτό του Δήμου Αλεξανδρούπολης: "Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση προς το υπουργείο, κατά τα πρότυπα  του Έβρου. Πέρσι, στα δύο λιμάνια της Αλεξανδρούπολης δόθηκαν 5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Ένα ποσό αν δοθεί για την Μαρώνεια - και για τον Ίμερο - θα γίνουν και έργα αναβάθμισης του λιμανιού και εμμένουμε στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, γιατί θα αναδείξουν την περιοχή, την ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. 

Η σύνδεση θα λειτουργήσει και αντίστροφα, θα έρχεται κόσμος από την Σαμοθράκη στην Μαρώνεια για σύντομες εκδρομές". Καταληκτικά, ο Ντ. Χαριτόπουλος συμπεραίνει πως "η σύνδεση δεν είναι κάτι ακατόρθωτο".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.