fbpx ΔΣ ΔΕΥΑΚ: Ηθική υποχρέωση προς τους δημότες της Κομοτηνής να προσφύγουμε σε έφεση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΔΣ ΔΕΥΑΚ: Ηθική υποχρέωση προς τους δημότες της Κομοτηνής να προσφύγουμε σε έφεση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
ΔΕΥΑΚ

Δύο φαινομενικά αντικρουόμενες αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου επιτείνουν την κόντρα εργαζομένων και ΔΕΥΑΚ

Διονύσης Βοργιάς

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο θέλουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ), οι 55 (εκ των 83 συνολικά) εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι - όπως αποκάλυψε ο "Χ"- έχουν προσφύγει δικαστικά ζητώντας 1,2 εκ ευρώ (1,8 εκ μαζί με τους τόκους), θεωρώντας τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους ως παράνομες, καθώς η ΔΕΥΑΚ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Προκειμένου να παραθέσουν όλα τα δεδομένα, ο πρόεδρος της επιχείρησης Δ. Καρασταύρου, ο αντιπρόεδρος Στρ. Τσακιρίδης, το μέλος Δ. Πολιτειάδης και το μέλος Δ. Αμανατίδης (ο τελευταίος εκπροσωπεί την αντιπολίτευση ως δημοτικός σύμβουλος του Σπάρτακου) παρέθεσαν συνέντευξη τύπου. 

Ευθύς εξαρχής ο κος Καρασταύρου σημείωσε πως "είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και για να μην παρεξηγηθούμε είμαστε όλοι εναντίον των μνημονιακών νόμων", αλλά εξήγησε πως όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας έχουν υποστεί μειώσεις λόγω μνημονίων. Αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη ανάδειξε γενικά πως "οι περισσότερες αγωγές στο σύνολο της χώρας - πρωτόδικα - δικαιώθηκαν, ενώ σε δεύτερο βαθμό - εφετειακά - επί το πλείστον οι αποφάσεις ήταν αντίθετες, γι' αυτό και υπήρχε αναμονή για τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου". Αλλά σημείωσε πως πλέον - καθώς έχουν εκδοθεί δύο αντικρουόμενες αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου - η νομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ έχει εισηγηθεί να μην αποχωρήσουν από την έφεση, η οποία θα εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου.

Πάντως, οι 55 εργαζόμενοι έχοντας στο χέρι τους απόγραφο συνολικής απαίτησης 920.000 ευρώ, καθώς η πρωτόδικη απόφαση του Μαΐου του '17 είναι άμεσα εκτελεστεί - έχουν ήδη "κατάσχει 600.000 ευρώ", όπως είπε ο πρόεδρος, ο οποίος ανέδειξε παρόλα αυτά ότι η διοίκηση έχει αντιμετωπίσει ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις κατά το παρελθόν, όταν δηλαδή ανέλαβε το οικονομικό σκανδαλώδες χάος που κληρονόμησε.

Ανέδειξε εν προκειμένω και μία άλλη παράμετρο: Ενώ - όταν ανάλαβαν ως διοίκηση πάνω από 100 εργολάβοι δέχθηκαν να κάνουν διακανονισμό με τη διοίκηση (για περίπου 5μιση εκ. ευρώ), χωρίς να ζητήσουν τόκους, πλέον οι εργαζόμενοι έρχονται και όχι μόνο ζητούν πίσω τα χρήματα, με πρωτόδικη απόφαση, αλλά ζητούν και πάνω από 500.000 ευρώ τόκους. Μάλιστα, είπε ο πρόεδρος, η πρόταση συμβιβασμού που έκανε η διοίκηση (πριν βγει η δεύτερη αντικρουόμενη με την πρώτη αρεοπαγιτική απόφαση) περιελάμβανε περίπου 40 δόσεις και χωρίς να "κοπούν" όλοι οι τόκοι, ενώ για τους εργολάβους οι δόσεις ήταν στις 100.

"Εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι μας πίεζαν", είπε, χαρακτηρίζοντας πλέον την έκβαση της έφεσης ως "αμφίρροπη" και ανέδειξε πως "θα δικαζόταν τον Μάρτιο, αλλά οι εργαζόμενοι ζήτησαν αναβολή, άρα η διοίκηση δεν κωλυσιεργεί". Είπε μάλιστα πως "δεν είναι απλό να δώσεις 1,5 εκ ευρώ με απόφαση Πρωτοδικείου", γιατί αυτή μπορεί να μην τελεσιδικήσει και, άρα, οι εργαζόμενοι να κληθούν να δώσουν πίσω τα χρήματα. Καταληκτικά, κατέθεσε ως σχόλιο πως "θέλουμε μία ΔΕΥΑ να υπηρετεί την πόλη όχι τους εργαζομένους" και ανέδειξε πως λόγω 55 εργαζομένων έχουν μπει σε αναμονή δεκάδες προμηθευτές της Κομοτηνής.

Θέση πήρε και ο Στρ. Τσακιρίδης ρίχνοντας λίγο τους τόνους. "Η όποια προσπάθεια για συμφωνία έγινε, έπεσε στο κενό. Ίσως η διοίκηση να κράτησε μία πιο σκληρή στάση, ίσως οι εργαζόμενοι να μην έβαλαν νερό στο κρασί τους, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση", είπε και εξήγησε πως πλέον "θα ακολουθήσουμε κάθε δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί", γιατί "δεν διαχειριζόμαστε τα δικά μας χρήματα, αλλά αυτά που καταθέτουν οι δημότες μας".

Ο Δ. Πολιτειάδης υπεραμύνθηκε των χειρισμών της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, γιατί στις επιχειρήσεις "για να είσαι σωστός, συνετός και αποτελεσματικός πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις οι οποίες δεν υπονομεύουν το μέλλον της επιχείρησης", και πρόσθεσε: "Δεν είμαι εναντίον των εργαζομένων, αλλά και οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν το μέλλον της επιχείρησης, γι' αυτό αρμόδιοι είναι τα δικαστήρια να λύσουν τη διαφορά".

Τέλος, ο Δ. Αμανατίδης επεσήμανε κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε από τους εργαζομένους. "Θεωρώ ανήθικο οι εργαζόμενοι που δανείζονται από την επιχείρηση άτοκα, να έρχονται και να ζητούν τόκους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για κάτι που δεν αφορά τα λάθη της διοίκησης. Ας έκαναν αγωγή κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας τους τόκους από το Δημόσιο και το κεφάλαιο από την επιχείρηση", είπε και ζήτησε "να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αποφασίσει τελεσίδικα", εξηγώντας ότι το ζήτημα είναι πλέον πανελλαδικό, άρα πανελλαδική πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ