fbpx Δραστηριοποιείται και διεκδικεί ο Σύλλογος Τριτέκνων Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ

Δραστηριοποιείται και διεκδικεί ο Σύλλογος Τριτέκνων Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Τριτέκνων Ροδόπης
Τρίτεκνοι

Μέλος ΟΠΟΤΕΕ Π. Μαυρίδου: "Όταν ο πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση ήταν μαζί μας, τώρα δεν έχει χρόνο να μας συναντήσει"


Με μία επιστημονική εκδήλωση στην οποία αναπτύχθηκαν καίριοι προβληματισμοί τίμησε την γιορτή της μητέρας ο σύλλογος

Διονύσης Βοργιάς

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και ο Σύλλογος Τριτέκνων Ροδόπης "Η Κιβωτός των Παιδιών" πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα για τη γιορτή της μητέρας, το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαϊου. Μπορεί ο κόσμος που παρευρέθηκε να ήταν λίγος, όμως πρώτον οι προβληματισμοί που αναδείχθηκαν ήταν καίριοι και δεύτερον η ενεργή δραστηριοποίηση του συλλόγου στα κοινά θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση στο μέλλον.


Την εκδήλωση συντόνισε η Δήμητρα Γιαννακίδου γραμματέας του συλλόγου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του συλλόγου Σταμούλα Μουρελάτου, ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμος Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος. Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο επίκουρος καθηγητής Δημογραφίας Δ.Π.Θ. Κώστας Ζαφείρης (η ομιλία του οποίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με εξειδικευμένο θέμα και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε επόμενη έκδοση), η Παρασκευή Μαυρίδου υπεύθυνη ενημέρωσης μελών της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος και πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης, η Μαρία Κασσέρη MSc Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ροδόπης Ορφέας.


"Χαίρομαι γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε την σημασία της οικογένειας", είπε ο κος Παντελεήμων που ανέδειξε ότι "στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι από όλους αποδεκτό ότι αντέχουμε στις κρίσεις που μας έχουν περιζώσει επειδή λειτουργεί η οικογένεια, η οποία είναι η κατ' οίκον εκκλησία". 


Ο Νίκος Τσαλικίδης χαρακτήρισε την μητέρα ως "την πιο γλυκιά μορφή στο σύνολο των αναμνήσεων ενός ανθρώπου" και ως "την ήρεμη δύναμη της οικογένειας που αποπνέει ένα αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτελούς αγάπης". Ζήτησε από όλους να μην χανόμαστε μέσα στην καθημερινότητα και να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε κοντά στις οικογένειές μας, κι έδωσε την στήριξή του στον σύλλογο της Ροδόπης. 


Ο Νίκος Σωτηρακόπουλος έδειξε την χαρά του για την δράση του συλλόγου και σημείωσε πως "η τρίτεκνη και πολύτεκνη μητέρα πρέπει να τιμάται ιδιαίτερα, καθώς συμβάλει στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού, γι' αυτό και πρέπει ως πολίτες και ως πολιτεία να βοηθάμε τις μητέρες με πολλά παιδιά και τις οικογένειες με πολλά παιδιά". Ανέδειξε κατόπιν ότι ο Δήμος, μέσω προγραμμάτων, στηρίζει αυτές τις οικογένειες, ιδίως δε όσες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Η πρόεδρος του συλλόγου Σταμούλα Μουρελάτου μίλησε για την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου. "Κάνουμε εκδηλώσεις για να μας γνωρίσει ο κόσμος γιατί - παρότι ο σύλλογος έχει ιδρυθεί το 2004 - πολύς κόσμος δεν τον ξέρει", είπε και σε άλλο σημείο εξήγησε ότι "είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να έχει κανείς πολλά παιδιά, γιατί οι ίδιοι οι γονείς θέλουν να δίνουν πολλά πράγματα στα παιδιά τους. Γι' αυτό λέμε μπράβο σε όσες οικογένειες μέσα στην οικονομική κρίση κάνουν τρία ή περισσότερα παιδιά".


Π. Μαυρίδου: "Δεν κάναμε παιδιά για να μας δώσει λεφτά το κράτος"
Δυναμική ήταν η ομιλία της Παρασκευής Μαυρίδου η οποία ανέδειξε πως "σαν ομοσπονδία ο αγώνας μας είναι πολύ μεγάλος και βρίσκουμε πόρτες κλειστές.

Ο πρωθυπουργός μας όσο ήταν αντιπολίτευση ήταν μαζί μας, από την στιγμή που έγινε πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο μαζί μας. Να τον πληροφορήσουμε ότι οι τρίτεκνοι είμαστε πολλοί και μπορούμε να κάνουμε πολλά. Δεν απειλούμε, προειδοποιούμε". Μετά το κατηγορώ της προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι "δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν μετανάστες, να φύγουν, είμαι περήφανη που είμαι τρίτεκνη μάνα, που ζω σε αυτή την χώρα, αλλά θα ήθελα οι πολιτικοί – που δυστυχώς οι 300 αποτελούν το κράτος μας – να δώσουν κίνητρα". Σε άλλο σημείο του λόγου της υπογράμμισε ότι "τα παιδιά μας δεν είναι τεκμήριο: Δεν κάναμε παιδιά για να μας δώσει λεφτά το κράτος. Κάναμε για να μεγαλώσουν στην Ελλάδα, να ζήσουν και να δουλέψουν εδώ. Δεν κάναμε παιδιά για να τα διώξουμε στο εξωτερικό ούτε για να περιμένουμε τα προγράμματα ΤΕΒΑ ή ΚΕΑ για να παίρνουμε κούτες φαγητών. Έχουμε καταντήσει οι άνθρωποι να ζητιανεύουν για τα παιδιά τους".
Μ. Κασσέρη: "Από το πρώτο έτος το παιδί έχει αντιληπτική ικανότητα"


Από πλευρά της η Μαρία Κασσέρη εξήγησε ότι "το παιδί από το πρώτο έτος της ζωής του έχει αρκετή αντιληπτική ικανότητα ώστε να αντιληφθεί το τί συμβαίνει μέσα στην οικογένεια. Αν ένας από τους γονείς χάσει την δουλειά του και κατ' επέκταση δημιουργηθεί μία σύγχυση στην οικογένεια ή συναισθήματα θυμού, συγκρούσεις κλπ, το παιδί θα επηρεαστεί στο ψυχικό του κομμάτι για όλη του την ζωή, ακόμα και αν μας φαίνεται ότι ηλικιακά είναι πολύ μικρό".

Η κα Κασσέρη ανέδειξε ένα πρόγραμμα-πρότυπο που λειτουργεί ο Ορφέας το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για γονείς με παιδιά που βιώνουν την οικονομική κρίση (π.χ. χάνουν τη δουλειά τους) στο οποίο οι γονείς λαμβάνουν την απαραίτητη πληροφόρηση και κατεύθυνση για την ανεύρεση εργασίας, την απόκτηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά κυρίως την ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ίδιων όσο και γενικότερα των οικογενειών που επηρεάζονται από την κρίση. Όπως σημειώνει το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και σε αυτό το σημείο αποδίδει και η συνεργασία με τον σύλλογο Τριτέκνων Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.