fbpx Το Δ.Π.Θράκης επεκτείνεται κτιριακά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Το Δ.Π.Θράκης επεκτείνεται κτιριακά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής

Προχωράει με ταχείς ρυθμούς το εργοτάξιο στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, έπεσαν υπογραφές για νέο κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης

Διονύσης Βοργιάς

Σε μία εποχή όπου οι κατασκευές στην Ελλάδα παραμένουν σε «ύπνωση» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, προκειμένου να επεκταθεί κτιριακά. Δύο εξελίξεις έρχονται αυτά τα εικοσιτετράωρα από το Δ.Π.Θ. Η πρώτη αφορά στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, που όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Χ» από τις αρχές του μήνα ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου κτιρίου της πανεπιστημιούπολης. Πλέον τοποθετήθηκαν κι οι απαραίτητες πινακίδες που σηματοδοτούν και την «τυπική» έναρξη του μεγάλου αυτού κατασκευαστικού project. Η δεύτερη είδηση αφορά στην Πανεπιστημιούπολη της Αλεξανδρούπολης, για την οποία «έπεσαν» υπογραφές για την κατασκευή νέου κτιρίου – επέκταση του υπάρχοντος της Ιατρικής Σχολής.

Κομοτηνή: Μορφή παίρνει το εργοτάξιο
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το περασμένο διάστημα προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με την «Κοινοπραξία Εργομπετόν ΑΒΕΤΕΘ – ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», για την εκτέλεση του έργου που αφορά την κατασκευή των «Κτιριακών Εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος Χώρου της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής» συνολικού προϋπολογισμού 19.365.049,91 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο «στέγη» θα βρει η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, που μέχρι στιγμής ήταν διάσπαρτες στις εγκαταστάσεις της Παλιάς Νομικής και σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Στο κτίριο προβλέπεται να στεγασθούν αμφιθέατρα (2x200 θέσεων και 2x140 θέσεων), κεντρική βιβλιοθήκη, μουσείο, 24 αίθουσες διδασκαλίας, 18 εργαστήρια, γραφεία γραμματειών, κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων, μελών ΔΕΠ, διοικητικών, κυλικείο, χώροι υγιεινής, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων. Η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ημέρες. Το έτος 2020 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του εξοπλισμού του εν λόγω έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ με χρηματοδότηση, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αλεξανδρούπολη: Υπογραφές για το νέο κτίριο
Υπογράφηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 η σύμβαση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Αναδόχου εταιρείας ΑΡΧΙΤΕΧ ΑΤΕ, που αφορά στην εκτέλεση του  έργου «Κτιριακές εγκαταστάσεις τμήματος Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στην Παν/πολη Αλεξ/πολης (φάση Δ1, Κτίρια 1,13 και τμήμα Περιβάλλοντος χώρου β’).

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο της Ε.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 12.250.000,00€ που αφορά την κατασκευή μέρους του συγκροτήματος των Κτιριακών Εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος Χώρου του Τμήματος Ιατρικής στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης. Στο νέο κτήριο προβλέπεται να στεγασθούν 5 αμφιθέατρα, 4 αίθουσες φροντιστηρίων, γραμματεία, κυλικείο και κοινοί χώροι του Τμήματος. Οι ενότητες αυτές οργανώνονται γύρω από ένα μεγάλο διώροφο στεγασμένο αίθριο που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς και σύνδεσης των διαφόρων λειτουργιών του κτηρίου με τα ήδη κατασκευασμένα κτήρια των εργαστηρίων.

Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, οδοποιίας, διαμόρφωσης πλακοστρωμένων επιπέδων, καθιστικών, ενός κεντρικού υδάτινου στοιχείου ποταμού-λίμνης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ., και εργασίες χωματουργικών για τη φύτευση πρασίνου. Το συνολικό εμβαδόν των κτηρίων ανέρχεται σε 4.913 τ.μ. και του περιβάλλοντα χώρου σε 10,2 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε 700 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της παρούσας σύμβασης.

Ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος  Ιατρικής εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ