fbpx ΔΠΘ: Υποδέχεται 3.745 νέους φοιτητές, συντηρεί τις υποδομές του
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Αυγούστου, 2017 - 11:00
500.000 ΕΥΡΩ "ΠΕΦΤΟΥΝ" ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΠΘ

ΔΠΘ: Υποδέχεται 3.745 νέους φοιτητές, συντηρεί τις υποδομές του

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Φώτης Μάρης
Φοιτητές

Κατά 20% αυξάνονται οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, μεταφοράς

Αντιπρύτανης Φώτης Μάρης: "Κατασκευάζουμε σταθερό ίντερνετ στις φοιτητικές εστίες"


 

Διονύσης Βοργιάς

3.745 φοιτητές υποδέχεται και επίσημα την 1η Οκτωβρίου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η πρυτανική αρχή έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες, ώστε οι υποδομές να είναι όσο το δυνατό καλύτερες για νέους και νυν φοιτητές. "Είμαστε έτοιμοι και στην ευχάριστη θέση να υποδεχθούμε τη νέα γενιά. Όλες οι υπηρεσίες, από τις διοικητικές μέχρι τη φοιτητική μέριμνα, προετοιμάζονται", μας λέει ο αντιπρύτανης Φώτης Μάρης για τη νέα φοιτητική χρονιά που είναι προ των πυλών. 


ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
"Κάνουμε έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών σε όλα τα κτίρια του ΔΠΘ, με ένα κόστος που ξεπέρασε τις 500.000 ευρώ", εξηγεί ο κος Μάρης για τα έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών του ΔΠΘ, αναφερόμενος παράλληλα και στο κόστος.


Έργα γίνονται και σε όλα τα κτίρια της Κομοτηνής. Τα πιο δαπανηρά είναι αυτά στο κτίριο της Νομικής, καθώς μόνο η ανακατασκευή των τουαλετών κόστισε 30.000 ευρώ, μιας που ήταν ολοσχερώς βανδαλισμένες. Πιο αναλυτικά, ο κος Μάρης σημειώνει πως "τον τελευταίο καιρό έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια συντήρησης της κτιριακής υποδομής στη Νομική Κομοτηνής. Ξεκινήσαμε με ένα έργο αξίας 30.000 ευρώ -για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής- που αφορά στην πλήρη ανακατασκευή των χώρων υγιεινής, καθώς ήταν πλήρως κατεστραμμένοι. 


Παράλληλα, κάναμε προσπάθεια να καθαριστεί το κτίριο, να καλλωπιστεί με τοποθέτηση δέντρων και πρασίνου, ανατέθηκε σε εργολάβο η δομημένη καλωδίωση για δωρεάν ίντερνετ σε αμφιθέατρα, και γίνονται πολλές ακόμη εργασίες, όπως η ανάπλαση του αίθριου χώρου, η στεγανοποίηση της ταράτσας, η τοποθέτηση φωτιστικών και κλιματιστικών. Τέλος, βάψαμε όλους τους κοινόχρηστους χώρου και καθαρίσαμε τα μάρμαρα".


Παράλληλα, πολλά είναι τα έργα που έγιναν και στο ΤΕΦΑΑ, κυρίως πριν μερικούς μήνες, όταν οι εγκαταστάσεις του φιλοξένησαν την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα ΑΜ-Θ. Εκτός από τα τότε έργα, π.χ. την κατασκευή πίστας ποδηλασίας, όπως μας ενημερώνει ο αντιπρύτανης "γίνονται οι συντηρήσεις που απαιτούνταν, όπως ο χρωματισμός του κεντρικού κτιρίου, η πλήρης αποκατάσταση της κεντρικής κλιματιστικής μονάδας, διάφορες παρεμβάσεις στη βιβλιοθήκη της σχολής και στο κολυμβητήριο όπου υποστηρίζουμε τους μαθητές του δημοτικού και τους δημότες αλλά και στο κλειστό γυμναστήριο", αλλά και έργα συντήρησης στις υποδομές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.


Επίσης, παρεμβάσεις γίνονται και στα υπόλοιπα κτίρια του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, όπως στο οίκημα της Παλιάς Νομικής όπου πλέον ο χώρος είναι φωτισμένος επαρκώς ακόμη και τη νύχτα. 


Πιο συγκεκριμένα, στο κτίριο του τμήματος Παρευξεινίων έγιναν παρεμβάσεις βαφής και φωτισμού, ενώ ετοιμάζονται και νέοι χώροι για να υποδεχθούν ακαδημαϊκούς 'επισκέπτες' από Ρωσία. Στο κτίριο της Κοινωνικής Διοίκησης τοποθετήθηκαν νέες κλιματιστικές μονάδες, γιατί οι παλιές υπολειτουργούσαν ή δεν λειτουργούσαν καθόλου.


810 ΔΩΡΕΑΝ ΔΩΜΑΤΙΑ
Στις 810 είναι φέτος οι δωρεάν κλίνες που θα παραδοθούν στους δικαιούχους φοιτητές εντός Κομοτηνής. Από αυτές, οι 700 βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης, ενώ οι υπόλοιπες 110 ενοικιάζονται από το ΔΠΘ για φοιτητική χρήση, εντός της Κομοτηνής. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο κος Μάρης, "αυτό το διάστημα κατασκευάζεται το σταθερό δίκτυο ίντερνετ στις φοιτητές εστίες".


20% ΑΥΞΗΣΗ ΦΥΛΑΞΗΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
Μια θετική είδηση αφορά στην αύξηση κάποιων παροχών, δηλαδή φύλαξης, καθαριότητας, μεταφορών, κατά 20%. "Από τις αρχές του Ιουλίου αυξήσαμε την φύλαξη και την καθαριότητα του ΔΠΘ κατά 20% σε ώρες ημερησίως. Στη φύλαξη αυξήσαμε και τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ στην καθαριότητα αυξήσαμε τις ώρες των καθαριστριών μας από 2,75 την ημέρα στις 4", αναφέρει ο κος Μάρης για φύλαξη και καθαριότητα, ενώ για τα δρομολόγια, τα οποία είναι μεν δωρεάν αλλά έχουν προκαλέσει συχνά 'διαμάχες' μεταξύ φοιτητών και πρυτανείας, σημειώνει πως "τα δρομολόγια μεταφοράς των φοιτητών, από και προς την πόλη, αυξήθηκαν κατά 20%. Τα νέα δρομολόγια τοποθετούνται στρατηγικά, δηλαδή βλέπουμε τις ώρες αιχμής και κατανέμονται τα δρομολόγια σε εκείνες τις ώρες. Λειτουργήσαμε κατά αυτό τον τρόπο τον Ιούνιο, κι από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο θα τροποποιούμε το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες των φοιτητών".


ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ "ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ" ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Όπως διαβάσατε στην έντυπη έκδοση του "Χ" του Σαββάτου, από την είσοδο της Νομικής στην Πανεπιστημιούπολη, αφαιρέθηκαν τα τραπεζάκια των παρατάξεων. Όπως απαντά ο αντιπρύτανης, στη θέση τους θα μπει μια μόνιμη κατασκευή, την οποία ελπίζει οι φοιτητές να διατηρήσουν χωρίς σημαντικές φθορές.


"Δεχθήκαμε το αίτημα να σχεδιάσουμε μια λύση για σταθερού τύπου τραπέζια και καθίσματα στον χώρο του φουαγιέ Νομικής. Έτσι, ανατέθηκε σε αρχιτέκτονα ο σχεδιασμός για κάποια παγκάκια. Τα τραπέζια αυτά θα τοποθετηθούν στον χώρο όπου οι παρατάξεις τοποθετούσαν τα τραπεζάκια τους. Από εκεί και μετά θα προκύψουν και τα επόμενα βήματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ζητάμε τη συνεργασία των φοιτητών μας, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό καλύτερη συντήρηση του χώρου, γιατί αντιλαμβάνεστε πως τα κόστη των ζημιών δεν είναι καθόλου μικρά", εξηγεί και προσθέτει ότι "εκτός από την αισθητικά άρτια εικόνα, συντελούν και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου".

Σε αυτό το πλαίσιο η κοσμητεία της Νομικής "έχει παραχωρήσει στις φοιτητικές παρατάξεις και πίνακες ανακοινώσεων σταθερού τύπου, όπου μπορούν να τοιχοκολλούν τις ανακοινώσεις τους. Φιλοδοξούμε πως όλοι οι φοιτητές θα κινηθούν υπεύθυνα στο επόμενο χρονικό διάστημα", όπως καταλήγει ο Φώτης Μάρης. 


Το αν οι φοιτητές θα εκτιμήσουν ή θα ...βανδαλίσουν το όποιο έργο συντήρησης έκανε η πρυτανεία του ΔΠΘ μέσα στο καλοκαίρι, θα το παρακολουθήσουμε στενά την ακαδημαϊκή χρονιά που μας έρχεται.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;