fbpx ΔΠΘ: Ενδοσκόπηση στον τομέα της ενέργειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 27 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΠΘ: Ενδοσκόπηση στον τομέα της ενέργειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μιχάλης Χρυσομάλλης
Ευρώπη

Δ. Χρυσομάλλης, για τον τομέα Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής ΔΠΘ: "Είμαστε εξαιρετικά λίγοι, αλλά κάνουμε πολλά πράγματα"  

Διονύσης Βοργιάς

Μια ημερίδα επιστημονικού περιεχομένου, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον νομικών επιστημόνων αλλά και φοιτητών, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Το θέμα της ημερίδας   "Ο τομέας της Ενέργειας σε κίνηση: Πτυχές της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα", είναι επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς μετά από πολλά χρόνια μονοπωλίου της ΔΕΗ, στην αγορά ενέργειας δειλά-δειλά εισέρχονται και οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες τελούν υπό την εποπτεία του κράτους. Επομένως, δε νοείται ακόμη "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας στο πλήρες περιεχόμενο της λέξης, άρα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά.


Αναφορικά με την ημερίδα, αυτή διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή, τον τομέα διεθνών σπουδών και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας», με την υποστήριξη της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, χθες Παρασκευή 26 Μαΐου, από τις 16:00 ως τις 21:00. 


Κάτοχος της έδρας Jean Monnet και συντονιστής του προγράμματος -αλλά και της ημερίδας- είναι ο αναπληρωτής καθηγητής νομικής ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης. Ο ίδιος "άνοιξε" την ημερίδα και μίλησε για την αξία της εκδήλωσης, που εντάσσεται στην πλούσια δράση του μεταπτυχιακού προγράμματος. "Είμαστε εξαιρετικά λίγοι, αλλά κάνουμε πολλά πράγματα, ίσως αφήνουμε και κάποια πίσω", είπε αναφορικά με την υποστελέχωση, η οποία όμως δεν έχει συμπαρασύρει το παραγόμενο έργο.  Απευθυνόμενος προς τους μεταπτυχιακούς του φοιτητές, είπε με χιούμορ: "όποια εισήγηση ακουστεί σήμερα, είναι στην ύλη για τις εξετάσεις σας".


Το λόγο πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, που ανέδειξε τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της εκδήλωσης και χαρακτήρισε την Κομοτηνή ως "ένα αξιόλογο ερευνητικό κέντρο, μέσω της συνεργασίας Νομικής σχολής και ΠΕ Ροδόπης". Τόνισε πως το θέμα της ενέργειας μας απασχολεί καθημερινά, κι εξήγησε πως η απελευθέρωση της ενέργειες δεν συνεπάγεται και αδιαφορία από την πολιτεία, καθώς ρυθμιστής είναι το κράτος.


Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι διεργασίες της ημερίδας, με την πρώτη συνεδρία, στην οποία πρόεδρος ήταν ο ομότιμος καθηγητής και δικαστής στο γενικό δικαστήριο της ΕΕ, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Συγκινημένος, μίλησε για την πρόοδο της Νομική ΔΠΘ: "Διαχρονικά η νομική της Θράκης έχει δείξει ευαισθησία στον τομέα της ΕΕ, με εξαίρετες ιδέες, προγράμματα και αξιόλογους καθηγητές. Ας μην ξεχνάμε, πως στη Θράκη διδάχθηκε για πρώτη φορά δίκαιο της ενέργειας. Μετά το μάθημα ανεξαρτητοποιήθηκε κι έγινε η βάση για τη ίδρυση του τομέα ευρωπαϊκών σπουδών", είπε, ενώ στάθηκε και στο ρόλο της Θράκης ως κομμάτι της Ευρώπης, καθώς από εδώ διέρχονται αρκετοί αγωγοί.


Μαζί του στην πρώτη συνεδρία, και οι τρεις ομιλητές, που ανέλυσαν την εξής θεματολογία:
-Η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – προοπτικές και προκλήσεις υπό το ισχύον νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, Μάριος Ανδρικόπουλος, νομικός σύμβουλος ELPEDISON A.E.
-Επιπτώσεις στη νομική και οικονομική θέση ηλεκτροπαραγωγού από φυσικό αέριο λόγω αναδρομικής αύξησης στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, Παναγιώτης Αλεξανδράκης, διευθυντής νομικών ΗΡΩΝ.
-Το επιτρεπτό ή μη του συμψηφισμού απαιτήσεων κατά του διαχειριστή του συστήματος εκ μέρους συμμετέχοντος στο σύστημα συναλλαγών διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, Γιώργος Πανόπουλος, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής, Λαμπαδάριος & Συνεργάτες δικηγορική εταιρία.
Μετά από ένα απαραίτητο διάλειμμα, ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλος, αναπληρωτή καθηγητή διεθνούς δικαίου στη νομική ΔΠΘ. Η θεματολογία που αναλύθηκε:
-Νεότερες εξελίξεις στην ενεργειακή απόδοση και το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, Παναγιώτης Αργαλιάς, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής
-Πληροφορίες κατά την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ναταλία Χαραλαμπίδου, δικηγόρος, LLM (Χαϊδελβέργη)
Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την τρίτη συνεδρία, προεδρεύοντος του ομότιμου καθηγητή νομικής ΔΠΘ, Ευάγγελου Καλαβρού. Η θεματολογία που αναλύθηκε:
-Η εξέλιξη του θεσμού των ρυθμιστικών αρχών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - αναδρομή και σύγχρονοι προβληματισμοί, Γεώργιος Κ. Λάγαρης, δικηγόρος MSc
-Φάσεις και αντιφάσεις της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Αργύρης Οικονόμου, νομικός σύμβουλος ΔΕΗ
-Μηχανισμοί διασφάλισης επαρκούς ισχύος και ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων, Αντώνης Μεταξάς, επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ελληνικού ινστιτούτου ενεργειακής ρύθμισης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ