fbpx Δοκιμάζονται οι αντοχές των υποδομών στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Δοκιμάζονται οι αντοχές των υποδομών στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδικό Δίκτυο

Καθιζήσεις σε επιμέρους σημεία και πρόχειρα μπαλώματα με χώμα που φεύγει με την επόμενη βροχή

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η έλλειψη συντήρησης για δεκαετίες ή η ελλιπής συντήρηση σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις στη Ροδόπη, δοκιμάζουν τις αντοχές των οδικών υποδομών. Το είδαμε να συμβαίνει ξανά στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ροδίτη, όταν το οδόστρωμα υπέστη καθίζηση, φαινόμενο που είχαμε καταγράψει και πριν μερικά χρόνια. Ο δρόμος πολυσύχναστος, συνδέει την πόλη με το ανατολικό τμήμα του νομού, όμως μετά από κάθε βροχή εμφανίζει προβλήματα.

Η τεράστια λακκούβα που έχει σχηματιστεί μπροστά στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη είναι δείγμα της κατάστασης. Μία λακκούβα που μπαλώθηκε με χώμα προ δεκαπέντε περίπου ημερών, όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά. Όμως με την επόμενη βροχή το χώμα έφυγε και σήμερα η λακκούβα παραμένει ανοιχτή, με ορισμένους κώνους να προειδοποιούν τους οδηγούς.

Η λύση των κώνων επιστρατεύτηκε και στην περίπτωση του επαρχιακού δρόμου Παραδημής - Μεγάλου Κρανοβουνίου. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν καθίζηση σε τμήμα του δρόμου που συνδέεται με χωμάτινη οδό. Η άσφαλτος έχει καταρρεύσει και σίγουρα απαιτείται προσοχή από τους οδηγούς να μην πηγαίνουν πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου, αφού υπάρχει ο κίνδυνος η ρόδα να βρεθεί στο κενό. Οι κώνοι είναι σίγουρα η πρόχειρη λύση, όμως ποιος εγγυάται ότι θα μείνουν στη θέση τους μέχρι την επόμενη βροχή;

Τα παραπάνω δύο σημεία που παραθέτουμε δεν είναι τα μόνα, είναι όμως ενδεικτικά της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου στο νομό Ροδόπης. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλά παραδείγματα δρόμων επικίνδυνων, όπως αυτός που διέρχεται από το Λοφάριο, προς Αετόλοφο και Αετοκορυφή ή ακόμα και μέσα σε κοντινούς στην Κομοτηνή οικισμούς, όπως ο δρόμος μεταξύ Ροδίτη και Γρατινή.

Φυσικά πέραν των παραπάνω ο "Χ" έχει καταδείξει πολλές φορές την προβληματική του οδικού δικτύου στη Ροδόπη λόγω των πολλών ιρλανδικών διαβάσεων.

Το σίγουρο είναι ότι οι βροχές δεν θα σταματήσουν και άμεσα πρέπει οι διοικούντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενεργοποιήσουν δυνάμεις και να προχωρήσουν στην συντήρηση του οδικού δικτύου από άκρη σε άκρη του νομού, πριν δούμε να επαναλαμβάνονται φαινόμενα, όπως αυτό της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου ένα εμβληματικό παράδειγμα των υποδομών που έγιναν αλλά είναι αμφίβολο αν  ελέγχθηκαν και συντηρήθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ