fbpx Δοκίμασαν δυνάμεις στη Νυμφαία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2018-ΑΣΚΗΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δοκίμασαν δυνάμεις στη Νυμφαία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυροσβεστική
Άσκηση ετοιμότητας
Πυρκαγιά

Τον ανθρώπινο παράγοντα στην εκδήλωση πυρκαγιών ανέδειξε ο αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜ-Θ

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου, μετά από έναν θερμό Απρίλιο με ελάχιστες βροχές

Δήμητρα Συμεωνίδου

Φωτιά σε έναν πνεύμονα πρασίνου κινητοποίησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το σήμα για φωτιά στη δασική περιοχή Νυμφαίας του Δήμου Κομοτηνής δόθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης 8 Μαΐου. Το σενάριο της άσκησης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ - ΠΥΡΟΣ 2018» προέβλεπε την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (1.000 - 1.500 στρέμματα) στη Νυμφαία. Και μπορεί αυτό σήμερα να ήταν μόνο ένα σενάριο, όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να δηλώσουν την ετοιμότητά τους σε οποιαδήποτε συμβάν πυρκαγιάς. 


Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου. Έτσι στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων, η Π.Ε.ΠΥ.Δ. Ανατ. Μακ. & Θράκης έλαβε χώρα η άσκηση «ΔΙΑ - ΠΥΡΟΣ 2018». Η άσκηση αντιμετωπίστηκε ως πραγματικό συμβάν δασικής πυρκαγιάς και ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας δασικής πυρκαγιάς που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα. 
Ο ανθρώπινος παράγοντας


Στον επαρχιακό δρόμο Συμβόλων, στις παρυφές του πευκοδάσους, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά όταν κάποιος συμπολίτης μας επιχείρησε να κάψει ξερά χόρτα. Τον ανθρώπινο παράγοντα στην εκδήλωση πυρκαγιών ανέδειξε ο αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέροντας "οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, το 97%". Γι' αυτό πρόσθεσε "θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν ανάβουμε το καλοκαίρι καμία φωτιά στην ύπαιθρο, δεν καίμε υπολείμματα καλλιεργειών, δεν καίμε κλαδιά, ξερά χόρτα, σκουπίδια, δεν πετάμε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα μέσα στο δάσος, δεν κάνουμε υπαίθριες ψησταριές μέσα στο δάσος ή εκεί που έχει χόρτα. Επίσης δεν εκτελούμε θερμές εργασίες που προκαλούν σπινθήρες όπως οξυγονοκολλήσεις ή κοπή με τροχό".


Μία πυρκαγιά σε δασική περιοχή με πεύκα εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα, είπε με τη σειρά του ο επιπυραγός Αθανάσιος Αραμπατζίδης υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής. Στην συγκεκριμένη άσκηση προβλέφθηκε κινητοποίηση του συνόλου των 18 οχημάτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Ροδόπης, εκ των οποίων τα επτά είναι πυροσβεστικά και τα επτά είναι επιβατικά, όπως και του ερπυστριοφόρου της ΕΜΑΚ. Επίσης συνέδραμαν πυροσβεστικές δυνάμεις όμορων νομών, με δύο οχήματα η ΠΥ Αλεξανδρούπολης και ένα όχημα η ΠΥ Ξάνθης. Έγινε αεροπυρόσβεση, ενώ συνέδραμαν στο έργο μέλη του πεζοπόρου τμήματος της ομάδας Διάσωσης και των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού. 


Στην άσκηση παρευρίσκονταν εκπρόσωποι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Π.Π. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Τμήματος Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, του ΕΚΑΒ καθώς επίσης και εθελοντικές ομάδες.  Για τον συντονισμό όλων των παραπάνω υπεύθυνη είναι η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον Αθανάσιο Ναλμπάντη εκ μέρους της Διεύθυνσης να λέει "ο ρόλος της υπηρεσίας είναι η συνεισφορά στον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων της πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εν προκειμένω είναι ο σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρησιακού φορέα που είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων και του δήμου Κομοτηνής που χρειάζεται να παρέμβει". 


Με αφορμή τη διεξαγωγή της άσκησης ο κος Αποστολίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίζει ότι διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο η οποία ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται 31 Οκτωβρίου. Με δεδομένες μάλιστα τις φετινές καιρικές συνθήκες και έναν θερμό Απρίλιο με ελάχιστες βροχές ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέδειξε τη σημασία πρόληψης και κάλεσε τους πολίτες μόλις αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν καπνό ή φωτιά να τηλεφωνούν αμέσως στο 199.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ