fbpx «Διπλά χαμένη» η Ροδόπη με το τουριστικό κλείσιμο της Νυμφαίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

«Διπλά χαμένη» η Ροδόπη με το τουριστικό κλείσιμο της Νυμφαίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στέλιος Πέτσας
μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας

Μαζική αντίδραση Δ. Κομοτηνής και φορέων σε έκτακτη σύσκεψη

Στ. Πέτσας: Από Προμαχώνα μόνο οι είσοδος Βούλγαρων τουριστών, μεταβατικό στάδιο μέχρι την Κυριακή 5/7

Διονύσης Βοργιάς

«Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα». Αυτό επανέλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην είσοδο τουριστών στην Ελλάδα μέσω οδικών αξόνων και πρόσθεσε: «Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους, που αναμένεται να αποσαφηνιστούν πλήρως.

Κοροϊδία η «μεταβατική περίοδος» μέχρι την Δευτέρα
Η χθεσινή δήλωση Πέτσα έδωσε -εμμέσως- απάντηση στο γιατί η είσοδος των Βούλγαρων τουριστών συνεχίστηκε τα περασμένα εικοσιτετράωρα παρά τη δήλωση «πυροτέχνημα» στην οποία προέβη αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τρίτης.

Εκ των υστέρων και υπό «βροχή» αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μία μισή απάντηση και ένα χρονικό διάγραμμα, λέγοντας: «όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί αν συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας […]. Παρακολουθούμε στενά -και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε- σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται».

Το κακό ήδη έγινε
Εν τω μεταξύ, μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα από Βούλγαρους οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Παρότι στο έντυπο δεν υπάρχει πλέον η επιλογή «Νυμφαία» παραμόνο «Προμαχώνας» για την είσοδο στην Ελλάδα, στη χώρα μας δεν έχει βγει ακόμη το νέο ΦΕΚ, άρα -μέχρι τουλάχιστον την Κυριακή εάν ισχύσει το χρονοδιάγραμμα Πέτσα- οι Βούλγαροι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Νυμφαίας.

Ωστόσο, το κακό ήδη έχει γίνει στον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής μας, καθώς οι Βούλγαροι διστάζουν να διέλθουν μέσω Νυμφαίας, γι’ αυτό τα τελευταία 24ωρα δεν υπήρξε συνωστισμός. Μάλιστα, έγιναν ακυρώσεις δωματίων ακόμη και γι’ αυτό το -θεωρητικά «ελεύθερο»- Σαββατοκύριακο!

Ασφαλώς, με το επικείμενο κλείσιμο, το κακό στην οικονομία και τον τοπικό τουρισμό θα γίνει… «ταφόπλακα». Την ίδια ώρα, ουρές χιλιομέτρων και μεγάλος συγχρωτισμός υπάρχει από χθες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα, προοιωνίζοντας τρόπον τινά το τι μέλλει γενέσθαι στο συνοριακό φυλάκιο Προμαχώνα, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα σύνορα για τους τουρίστες.

Σύσκεψη στον Δ. Κομοτηνής
Θέλοντας ν’ αντιδράσει στα (εν κρυπτώ) τεκταινόμενα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έκτακτη σύσκεψη για το θέμα συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομίας ΑΜΘ Αχμέτ Ιμπράμ, ο πρόεδρος ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Στεργίου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων και συνεργάτιδα του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για το διαφαινόμενο τουριστικό lock down της Θράκης.

Γ. Γκαράνης στον «Χ»: «Η απόφαση είναι λάθος»
Σε δήλωσή του μετά την σύσκεψη ο δήμαρχος Κομοτηνής εξέφρασε την αντίδρασή του στο ότι ενώ έγιναν 900 τεστ κορωνοϊού στην Κομοτηνή (και βρέθηκε μόλις 1 θετικό δείγμα), ελήφθη απόφαση μονομερώς -για υγειονομικούς λόγους- αλλά με καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό της Θράκης.

Μιλώντας πιο αναλυτικά στον «Χ» επί του θέματος, δήλωσε: «Η απόφαση είναι λάθος. Είναι λάθος και το ότι δεν έχουν εγκατασταθεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία», θυμίζοντας την από Κομοτηνή σχετική δέσμευση του προέδρου του ΕΟΔΥ προ βδομάδας. Εξήγησε ότι το διαφαινόμενο τουριστικό κλείσιμο της Νυμφαίας «μας βρίσκει όλους αντίθετους», επιχειρηματολογώντας ότι «εκτός από τον Δήμο Κομοτηνής (το κλείσιμο επηρεάζει) και τους υπόλοιπους Δήμους της Θράκης και όλης της Περιφέρειας, τους επαγγελματίες του τουρισμού και όλους τους επαγγελματίες».

Ο δήμαρχος ζήτησε ως ενιαίο μέτωπο Δήμος-Φορείς «να κατεβούμε όλοι μαζί στην Αθήνα, για να αποτρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης», αν κι εξέφρασε πίστη πως «με την πίεση που θα έχουν η κυβέρνηση και οι υπουργοί θ’ αλλάξουν την απόφασή τους».

Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη αιτιολόγησης από την κυβέρνηση, που δεν ενημέρωσε καθόλου τις τοπικές αρχές. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτή η ενέργεια. Δεν υπάρχει μία δικαιολογημένη απόφαση, που εμείς σαν περιοχή να γνωρίζουμε. Ο Προμαχώνας είναι ανοιχτός και δέχεται μεγάλη πίεση. Ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις εκεί και κόσμος που περιμένει», είπε.

Νυμφαία: Κλειστή για όλους ή για κανέναν!
Εν τω μεταξύ, η Ροδόπη πλήττεται διπλά, καθώς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- έχει γίνει γνωστό ότι το κλείσιμο της Νυμφαίας θ’ αφορά μόνο τους τουρίστες. Άρα, οι Έλληνες θα μπορούν κανονικά να ψωνίζουν στη Βουλγαρία και να επιστρέφουν πίσω στη χώρα.

Ο Γ. Γκαράνης κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τα σημεία» και τόνισε: «δεν θα μπορεί να έχει κλειστά τα σύνορα για τους τουρίστες και ανοιχτά για τους Έλληνες που ψωνίζουν». 

Εν προκειμένω, σ’ ερώτηση του «Χ» (Άρα ή ανοιχτά για όλους με κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή κλειστά για όλους;) ο δήμαρχος απάντησε: «ακριβώς. Αυτό είναι το δίκαιο. Αν το κλείσεις, πρέπει να τα κλείσεις για όλους, να μην μπαίνει και να μην βγαίνει κανένας. Έτσι, να δεχτώ ότι υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης, ότι θέλουν την περιοχή ‘καθαρή’, αλλά έτσι όπως είναι σήμερα, να μπορεί να βγαίνει ο Έλληνας πολίτης και να μην μπαίνει ο τουρίστας, είναι μία λάθος απόφαση».

Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των φορέων, με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη να ζητάει «επαρκή αιτιολόγηση» της απόφασης και «να αφορά πραγματικά δεδομένα», λέγοντας σχηματικά: «δεν μπορεί να κλείνεις τα σύνορα για επιδημιολογικούς λόγους μόνο για εισερχόμενους Βούλγαρους, αλλά Έλληνες να πηγαίνουν στη Βουλγαρία μόνο για τα ψώνια τους». Ο κος Βαφειάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «ως τη Δευτέρα θα ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο, για να ξέρουμε που βαδίζουμε».

«Ποιός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή κλείνουν τον κάθετο άξονα Νυμφαίας και κρατούν ανοιχτό τον Προμαχώνα;», διερωτήθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου, ζητώντας «μία καλή αιτιολόγηση», γιατί «αυτή η απόφαση πλήττει την Θράκη», καθώς «ο τουρισμός της περιοχής μας είναι οδικός από βαλκανικές χώρες». Και δήλωσε: «ή θα έχουμε κλειστά σύνορα για όλους –και για τους Έλληνες πολίτες- ή με συνεργεία του ΕΟΔΥ και προστασία ν’ ανοίξει ο κάθετος άξονας».

Για «έκπληξη» -προφανώς δυσάρεστη- των επαγγελματιών, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΡ Νίκος Στεργίου, λέγοντας σχηματικά «δεν μας έφταναν όλα όσα περάσαμε, ήρθε κι αυτό το απρόοπτο». Σημείωσε πάντως, ότι μέχρι στιγμής «οι Βούλγαροι περνούν κανονικά», ωστόσο «οι επαγγελματίες του τόπου μας έχουν ακυρώσεις». Ο κος Στεργίου εξήγησε ότι οι τουρίστες «έστω και λίγοι για εμάς είναι πολύ σημαντικοί», ενώ συντάχθηκε με το αίτημα πως «αν είναι υγειονομικό το ζήτημα, πρέπει και οι Έλληνες να μην μπορούν να πάνε στη Βουλγαρία, γιατί μπορεί να είναι (ή να γίνουν) φορείς του κορωνοϊού».

Αδικαιολόγητη βλέπει την απόφαση κλεισίματος της Νυμφαίας σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανοιχτού του Προμαχώνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Νίκος Αγγελίδης. «Σεβόμαστε τις υγειονομικές αποφάσεις - αυτό θα σήμαινε πως θα έκλειναν τα σύνορα με τη Βουλγαρία για τουρίστες σε όλο το μήκος των συνόρων. Αντίθετα, είδαμε μία επιλογή να μείνει ανοιχτός μόνο ο Προμαχώνας, για την οποία δεν μπορώ να κατανοήσω τα επιχειρήματα. Δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο καλός (υγειονομικός έλεγχος) και στη Νυμφαία με τον Προμαχώνα;», διερωτήθηκε, ενώ -επιχειρηματικά- έκανε λόγο για «διπλή ζημιά γιατί οι Έλληνες πολίτες μπορούν να βγουν έξω από τη χώρα» και επίσης δήλωσε: «αποκλείεται γεωγραφικά η ΑΜΘ  από αυτό το έσοδο (του τουρισμού) και δίνουν μεγάλο αβαντάζ σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη».

ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ: «Επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης»
Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ, κάνοντας λόγο για «αντιφατικές δηλώσεις» τα περασμένα εικοσιτετράωρα από κυβερνητικά χείλη, με αποτέλεσμα «να αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων και να γιγαντώνονται οι αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία».

«Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, είχαμε και τις χθεσινές τραγελαφικές και επικίνδυνες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα, για την επαναλειτουργία των τελωνειακών σταθμών, οι οποίες όχι μόνο ήταν σε πλήρη αντίφαση με δηλώσεις άλλων μελών της κυβέρνησης, αλλά στην κυριολεξία ήρθαν για να τορπιλίσουν την προσπάθεια που κάνουν χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για να διασώσουν ότι μπορούν από τον οικονομικό μαρασμό στον οποίο οδηγούνται.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως μόνο η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η είσοδος στους επισκέπτες στα σύνορα με την Βουλγαρία, θα επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, αρκούσε για να επιφέρει ένα νέο, τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία της Θράκης. Με προγραμματισμένες επισκέψεις τουριστών να ακυρώνονται και τους επαγγελματίες της περιοχής στον κλάδο του τουρισμού, αγανακτισμένους, να διερωτώνται ποιο είναι τελικά το σχέδιο της Κυβέρνησης, αν και εφόσον αυτό υπάρχει», αναφέρεται μεταξύ πολλών στην ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ Ροδόπης: «Αστεία και αδικαιολόγητη απόφαση»
Με ανάρτηση του γραμματέα Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, ήρθε η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής. Ο Παύλος Δαμιανίδης χαρακτήρισε «αστεία και αδικαιολόγητη» την απόφαση «για το κλείσιμο της Νυμφαίας όταν παραμένουν ανοιχτοί συνοριακοί σταθμοί που γειτνιάζουν με περιοχές πολύ μεγαλύτερου επιδημιολογικού φορτίου από την αντίστοιχη δική μας γειτονιά στη Βουλγαρία. Η περιοχή μας για ακόμη μια φορά γίνεται το εύκολο θύμα».

Λαϊκή Συσπείρωση: «Υποκριτικές οι δηλώσεις Πέτσα»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει καμία λογική η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την διέλευση ταξιδιωτών από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την διέλευση μέσω Προμαχώνα. Υποκριτικές είναι και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως με αυτήν την ενέργεια προστατεύεται ο λαός από την πανδημία».

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αυτό που χρειάζεται είναι μαζικά τεστ κορωνοϊού στους διερχόμενους από τον κάθετο άξονα τουρίστες και όχι αποκλεισμό της Νυμφαίας.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε