fbpx «Διορθώστε το ποτάμι, δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ

«Διορθώστε το ποτάμι, δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαυρομμάτι
Χρήστος Μέτιος

Ζουν με το φόβο της πλημμύρας οι κάτοικοι του Μαυρομματίου, μέσα στη λάσπη τα σπίτια τους

Ανδρέας Αγελαρίδης

Δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες οι κάτοικοι του Μαυρομματίου είδαν τα σπίτια τους να γεμίζουν λάσπες και νερά. Είχαν καθαρίσει τα σπίτια τους όσο μπορούσαν και εκεί που φαινόταν ότι ήταν έτοιμοι να ξαναμπούν μέσα -και να επουλώσουν έστω και μερικώς τις πληγές τους- συνέβη και δεύτερη πλημμύρα και τα σπίτια τους γέμισαν ξανά λάσπες.

Απηυδισμένοι ζητούν να  γίνουν οι εργασίες που πρέπει στο ποτάμι 
Οι κάτοικοι συνάντησαν το πρωί της Τετάρτης 27/01 τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο έξω από το κτίριο της Περιφερείας στη Κομοτηνή. Ο κος Μέτιος τους είπε ότι οι εργασίες για το ποτάμι δεν έγιναν, καθώς τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να δουλέψουν λόγω των λασπών, τουλάχιστον αυτήν την ενημέρωση είχε ο ίδιος από τις υπηρεσίες του.

Δύο μέρες μετά την δεύτερη πλημμύρα που συνέβη στις 26/01 τα σπίτια είναι γεμάτα λάσπες και οι κάτοικοι συνολικά 17 ημέρες μετά την πλημμύρα της 12ης Ιανουαρίου δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.

«Δεν έκαναν κάτι οι αρμόδιοι. Ήρθαν και είδαν το ποτάμι και απλά έφυγαν. Το ποτάμι είναι έτσι εδώ και 15 χρόνια, αλλά τουλάχιστον δεν πλημμύριζαν τα σπίτια μας. Αυτόν τον χρόνο το ποτάμι ‘έσκασε’», λέει η κάτοικος του χωριού Νουρσέλ Αχμέτ. Το σπίτι της κας Αχμέτ είναι μέσα στην λάσπη, ενώ πέρα από τις οικοσυσκευές που καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως λέει ‘χάθηκαν’ ρούχα, στρώματα, κουβέρτες, καθώς και κάποιες οικονομίες που κρατούσε στην άκρη σε περίπτωση ανάγκης η οικογένειά της και αναρωτιέται «το ρεύμα και το νερό ποιος θα το πληρώσει»;

«Δεν θέλουμε λεφτά. Απλά ‘διορθώστε’ το ποτάμι, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ. Η ζημιά στο σπίτι το δικό μου και του αδερφού μου είναι 50.000 ευρώ, αυτά που πετάξαμε, επειδή γέμισαν λάσπες», τονίζει η κα Αχμέτ. Το μόνο που σώθηκε από την περιουσία της ήταν ένα χαλί, δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάτοικος του χωριού πιστεύει ότι δεν ακούγονται οι εκκλήσεις των κατοίκων για ‘θωράκιση’ του οικισμού, καθώς απαριθμεί μόλις 40-42 κατοίκους. Στον λόγο της η κα Αχμέτ αναδεικνύει και άλλο ένα μελανό σημείο που οφείλεται -όπως αναφέρει- σε αμέλεια των αρχών και είναι ο καθαρισμός του Μαρομματίου από σκουπίδια, καθώς «το καλοκαίρι από τα σκουπίδια δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Δεν έρχεται κανείς να τα καθαρίσει».

50 χρόνια κάτοικος του χωριού δεν ξαναείδε τέτοια πλημμύρα 
Θεατές στο ίδιο έργο οι κάτοικοι καθαρίζουν τα σπίτια τους από τις λάσπες και να σώσουν ό, τι μπορούν. «Δύο φορές μπήκαν τα νερά μέσα στο σπίτι μου. Ρούχα, λεφτά, συσκευές όλα τα πήρε το ποτάμι, δεν έμεινε τίποτα» λέει η 70χρoνη Σεχιμέ Ιμπραήμ. Ούτε κρεβάτι και κουβέρτα να κοιμηθεί δεν της έχει μείνει και αναγκάζεται να κοιμάται ή στους γείτονες ή στο τζαμί, τονίζει. 

Η κα Ιμπραήμ ζει 50 χρόνια στο Μαυρομμάτι και λέει ότι «έχει ξαναγίνει πλημμύρα, αλλά όχι σαν αυτές που συνέβησαν τώρα. Γιατί δεν έρχονται να το κάνουν το ποτάμι», αναρωτιέται απηυδισμένη.

«Όλα τα πετάξαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Η Μπαχάρ Χασάν επίσης είδε το σπίτι της μέσα στις λάσπες για δεύτερη φορά, καθώς όπως περιγράφει, ενώ ήταν έτοιμη αυτή και η οικογένειά της να μπουν ξανά μέσα. 

«Όλα τα πετάξαμε, δεν έμεινε τίποτα. Και τα έπιπλα», λέει η κα Χασάν και συμπληρώνει πως δεν τους έχει βοηθήσει κανείς στον καθαρισμό των σπιτιών τους και πως οι ίδιοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο «όσο και όπως μπορούμε». Παράλληλα, έχουν σπάσει και οι σωλήνες του σπιτιού και «δεν έχουμε νερό. Δεύτερη φορά που γίνονται τα ίδια, κανένας δεν έρχεται να μας βοηθήσει».

Πέρα όμως από τα έπιπλα, τις συσκευές και τα ρούχα που αναγκαστικά πετάχτηκαν, υπάρχουν ζημιές και στα κουφώματα και γενικότερα στην υποδομή της κατοικίας.

Η κα Χασάν είναι μητέρα δύο γιων. Ενός 11 χρόνου και ενός 4 χρόνου. Όπως περιγράφει την πρώτη φορά βγήκε από το σπίτι αγκαλιά με τον μικρό γιο της, καθώς η στάθμη του νερού ήταν ψηλά. Η ίδια αγωνιά για τα παιδιά της, καθώς βλέπει ότι τους έχουν επηρεάσει πολύ ψυχολογικά οι πρόσφατες πλημμύρες και οι καταστροφές που συνέβησαν στο χωριό.

Φοβούνται ότι θα ξανασυμβεί
Ο «Χ» συνομιλώντας με τους κατοίκους το χωριό κατέγραψε την ίδια αγωνία, αλλά και τον φόβο από όλους τους κατοίκους. Πλέον δεν νιώθουν την ασφάλεια να κοιμηθούν στα ίδια τους τα σπίτια, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια καταστροφή θα συμβεί ξανά. Αίτημα όλων πάντως ήταν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο ποταμό, προκειμένου να μην γίνουν ξανά μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Όπως έχουν τονίσει στο παρελθόν, εάν οι πλημμύρες συνέβαιναν αργά το βράδυ  θα υπήρχαν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γαϊτανάκι της τουρκικής προπαγάνδας συνεχίζεται, με τη νέα κινηματογραφική ταινία  που ετοιμάζει η τουρκική τηλεόραση,  για τη ζωή του Σαδίκ Αχμέτ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του καναλιού, λίγες ημέρες