fbpx Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: Ανησυχία για την παρατεταμένη απουσία φοιτητών από την πόλη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2020 - 10:00
«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: Ανησυχία για την παρατεταμένη απουσία φοιτητών από την πόλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης
Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Επίκειται συνάντηση των επικεφαλής παρατάξεων με το πρυτανικό συμβούλιο

Αντιδρά κι ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης με αναλυτική επιστολή

Διονύσης Βοργιάς

Έντονη ανησυχία εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με «φόντο» την πολύμηνη πλέον απουσία των φοιτητών από την πόλη, που έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο σε πολλά τοπικά καταστήματα κι επιχειρήσεις. Όπως αποδείχθηκε το περασμένο εξάμηνο, τα διαδικτυακά μαθήματα και η εξ αποστάσεως εξεταστική, συνετέλεσαν ώστε να υπάρχει αισθητά μειωμένη κινητικότητα φοιτητών στην Κομοτηνή, συνεπώς να καταγραφούν μειωμένοι τζίροι στα καταστήματα.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει ανακοινώσει πως και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα εξ αποστάσεως. Κατ’ αυτό τον τρόπο ήδη έχει πάει «χαμένος» κι ο Σεπτέμβριος.

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Με «φόντο» το προσεχές ακαδημαϊκό εξάμηνο -από τον Οκτώβριο του ’20- αλλά και την έλευση των πρωτοετών φοιτητών, η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» Ελένη Λαφτσή έθεσε εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, το θέμα του Πανεπιστημίου, ζητώντας τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, φέρνοντας τους φοιτητές στην πόλη.

Η κα Λαφτσή τόνισε ότι ο ακαδημαϊκός ρόλος του ιδρύματος είναι μεν πρωτεύων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η οικονομία της Κομοτηνής κινείται σε μεγάλο βαθμό χάρη στους φοιτητές. Πρόταξε, στη συνέχεια, το παράδειγμα των σχολείων, για να διερωτηθεί πως γίνεται τα μαθήματα των σχολείων να γίνουν δια ζώσης, αλλά όχι των Πανεπιστημίων. Ζήτησε τη συγκρότηση κοινού μετώπου μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με το πρυτανικό συμβούλιο του Δ.Π.Θ. προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι το τοπικό αίτημα.

Θυμίζουμε ότι από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είχε αποστείλει έγγραφο προς την πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, με το οποίο εκφράστηκε η ετοιμότητα της δημοτικής αρχής να συνδράμει κατά το δυνατό, ώστε να πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δια ζώσης, κάτι που -όπως φαίνεται- δεν θα γίνει.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε κι η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Κομοτηνής, με τον επικεφαλής της Αντώνη Γραβάνη να σημειώνει για την προσεχή συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές: «[…] να τονίσουμε την ανάγκη έναρξης των μαθημάτων δια ζώσης, καθώς διαφορετικά το οικονομικό πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο. 

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί για όλους μας προτεραιότητα, αλλά με την σημερινή κατάσταση και εφόσον λειτουργήσουν τα σχολεία μετά από απόφαση των ειδικών επιστημόνων, υπάρχει δυνατότητα διά ζώσης μαθημάτων χωρίς επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου».

Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Την ίδια ώρα, στα κάγκελα βρίσκεται ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Ροδόπης, ο οποίος συνέταξε κι απέστειλε αναλυτική επιστολή προς το πρυτανικό συμβούλιο του ΔΠΘ, δια χειρός της προέδρου του Χρύσας Κυριακούση. Ο Σύλλογος επιχειρηματολογεί υπέρ της δια ζώσης λειτουργίας του πανεπιστημίου το χειμερινό εξάμηνο ως εξής:

«1) Επειδή αντίστοιχες με τις δικές μας πανεπιστημιακές σχολές των Αθηνών αποφάσισαν την διά ζώσης λειτουργία ήδη και των δύο εξεταστικών Ιουνίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2020 και ήδη προσανατολίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση και για την χειμερινή περίοδο χειμερινό εξάμηνο 2020 2021 […]. 

Η θέση του Πανεπιστημίου της Κομοτηνής σαφώς και δεν είναι χειρότερη των Αθηνών ή της Κρήτης ώστε να δικαιολογείται διαφορετική απόφαση από μέρους, καθόσον και λιγότερους φοιτητές έχουμε και πολύ καλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις και μεγαλύτερες αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουμε.

2) Επειδή ήδη τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού, η οποία απαρτίζεται από διαπρεπείς ειδικούς λοιμωξιολόγους εισηγήθηκαν την λειτουργία όλων των βαθμίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δια ζώσης και μάλιστα όχι εκ περιτροπής, δηλαδή με φυσικές αποστάσεις και με μόνη την προστασία μασκών χρήση απολυμαντικών και προηγούμενη απολύμανση των χώρων […].

5) Επειδή περαιτέρω ενόψει του ότι η μόνιμη κατοικία του μεγαλυτέρου μέρους υμών των διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θράκης όλων των σχολών, που σε πολλές αγγίζει και το 85%, βρίσκεται εκτός της πόλης της Κομοτηνής, η μόνιμη δηλαδή κατοικία σας είναι σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδος Αθήνα, Θεσσαλονίκη ως επί τω πλείστον ή κάποια άλλη, τυχόν νέα απόφαση σας περί εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για το χειμερινό εξάμηνο 2020 - 2021 θα αποδείξει ότι εκπορεύεται εξ αυτής της αιτίας μάλλον και η επίκληση της πανδημίας είναι προσχηματική! […].

6) Επειδή τέλος τυχόν νέα απόφαση σας περί εκπαίδευσης από απόσταση θα οδηγήσει το βέβαιον στο μέλλον, την ίδρυση νέων σχολών εκτός Θράκης που τόσο παλέψαμε να μην γίνει για την Νομική και εσείς θα είστε υπόλογοι […]».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις