fbpx Δημοτικά και Περιφερειακό συμβούλιο με απλή αναλογική
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοτικά και Περιφερειακό συμβούλιο με απλή αναλογική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
τοπική αυτοδιοίκηση
Δημοτικό Συμβούλιο
Περιφερειακό Συμβούλιο

Ο "Χ" παρουσιάζει το νέο εκλογικό νόμο και το πως θα ήταν διαμορφωμένα τα Δημοτικά Συμβούλια του ν. Ροδόπης και το περιφερειακό ΑΜ-Θ, εάν ίσχυε στις εκλογές του 2014 η απλή αναλογική

Κοινότητες, ορισμός αντιδημάρχων-αντιπεριφερειαρχών, επαναφορά τετραετίας και άλλα στοιχεία του "Κλεισθένη"

Διονύσης Βοργιάς

Πλήρη αλλαγή σκηνικού στον τρόπο ανάδειξης τοπικών αρχών φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης 1". Με την απλή αναλογική (αντί για το πλειοψηφικό) ως εκλογικό σύστημα, αλλάζει ριζικά η κατανομή εδρών στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια, ωθώντας τις παρατάξεις σε συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις καθώς καθίσταται πολύ πιο δύσκολη η αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα όμως μπορεί να ενισχύεται η δυσκολία διοίκησης και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Τα παραπάνω ασφαλώς θα κριθούν στην εφαρμογή του νόμου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου
Άξιο αναφοράς είναι πως ενδέχεται κατά περιπτώσεις ο εκλεγείς δήμαρχος/περιφερειάρχης να μην είναι κι επικεφαλής της παράταξης ...με τους περισσότερους συμβούλους! Διαβάζοντας αναλυτικά το νόμο, διαπιστώνουμε ότι οι έδρες των αυτοδιοικητικών συμβουλίων θα κατανέμονται αναλογικά με βάση τις ψήφους που συγκεντρώνει κάθε συνδυασμός στον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που ένας συνδυασμός λάβει ποσοστό πάνω από το 50% κατά τον α' γύρο τότε θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο συμβούλιο και δεν θα απαιτηθεί νέα διαδικασία για την εκλογή δημάρχου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία, για την εκλογή μόνο του δημάρχου, ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Δεν υπάρχει μπόνους εδρών στον β' γύρο στον εκλεγέντα δήμαρχο. 

Οι έδρες παραμένουν όπως από την α' κατανομή, όπου και μοιράζεται το 100% των εδρών. Υπενθυμίζεται ότι για τις τοπικές κοινότητες εισάγεται νέα κάλπη -τρίτη για τους εκλογείς, μαζί με αυτές για δήμους και περιφέρειες. Όσον αφορά την διάρκεια των θητειών, επανέρχεται η τετραετία.

Λόγω απλής αναλογικής προβλέπεται επίσης ότι αντιδήμαρχοι και χωρικοί αντιπεριφερειάρχες (π.χ. Ροδόπης) μπορούν πλέον να οριστούν δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι όχι μόνο από την παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Δεδομένο είναι πλέον, αναφορικά με τις περιφερειακές εκλογές, ότι από την κάλπη εκλέγονται και οι νυν αντιπεριφερειάρχες, ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, με σταυρό.

Δημοτικά και περιφερειακό συμβούλιο με απλή αναλογική
Ο "Χ" έκανε ...τα μαθηματικά και σας παρουσιάζει το πως θα ήταν διαμορφωμένα τα δημοτικά συμβούλια του ν. Ροδόπης και το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ, εάν ίσχυε στις εκλογές του 2014 η απλή αναλογική. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μόνο η "Κοινωνία Πολιτών" του Γ. Πετρίδη, σε όλο το ν. Ροδόπης και στην ΠΑΜ-Θ, θα έμενε ανεπηρέαστη από την απλή αναλογική ως προς την αυτοδυναμία του, καθώς ο νυν δήμαρχος εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και δεν χρειάστηκε το μπόνους εδρών που έδινε ο προϊσχύων νόμος (πλειοψηφικό όχι αναλογικό σύστημα) στον νικητή της β' Κυριακής.

Δήμος Κομοτηνής:
Αντί για 25 έδρες, η Κοινωνία Πολιτών του Γ. Πετρίδη με απλή αναλογική θα είχε 23 έδρες, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 56,11%. Η παράταξη Εμείς η Πόλη της Φελίνας Καζάκου (19,68%) αντί για 7 έδρες, θα είχε 8. Η παράταξη ΠΟΛΗ-Τική Ανατροπής της Ελένης Λαφτσή (11,12%) παραμένει στις 4 έδρες. Η παράταξη Σπάρτακος του Νεκτάριου Δαπέργολα (9,22%) θα ανέβαινε στις 4 από τις 3 έδρες. Στις 2 θα παράμενε η Λαϊκή Συσπείρωση του Νίκου Φακιρίδη (3,87%).

Δήμος Ιάσμου: 
Ριζική ανατροπή σκηνικού θα υπήρχε στον Δήμο Ιάσμου. Αντί για 16 έδρες, η Δημοκρατία Συνεργασία του δημάρχου Καδή Ισμέτ (34,26% στον α' γύρο) θα είχε ...9, ενώ η αντιπολίτευση Όραμα Αναγέννησης του Κυριάκου Αμούτζα αντί για 7, θα είχε 11 έδρες (39,59% στον α' γύρο). Αντί για 4 έδρες, η Ενωτική Κίνηση του Σαϊτ Ερντογάν (26,15%) θα είχε 7 έδρες.

Δήμος Μαρωνείας - Σαπών:
Με 11 κι όχι 16 συμβούλους θα ήταν η παράταξη Μαζί για τον Τόπο μας του Γιάννη Σταυρίδη (40,25% στον α' γύρο). Στους 7 θα παρέμενε η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών του Ηλία Ιωαννάκη (27,26%). Από 3, θα είχε 7 έδρες η παράταξη Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Ανανέωση του Ντίνου Χαριτόπουλου (25,93%). Η Συμπαράταξη για τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών του Μιχάλη Κακουλίδη (6,56%) θα είχε 2 κι όχι 1 έδρα.

Δήμος Αρριανών: 
Τις μισές δηλαδή 8 από τις 16 που έχει τώρα, θα είχε ο Ριντβάν Αμέτ της Δημοκρατικής Δύναμης (30,75% στον α' γύρο). Από 5 στις 8 θα ανέβαινε το Λαϊκό Κίνημα του Σαδετίν Σιακήρ (29,47% στον α' γύρο). Αντί για 4, 8 θα είχε η παράταξη Μέλλον του Ιμπραήμ Σερήφ (27,85%). Με 3 αντί για 2 έδρες θα εκπροσωπούταν η Εμπιστοσύνη του Χασάν Κιασήφ Χακή.

Περιφέρεια ΑΜ-Θ:
Αντί για 31 περιφερειακούς συμβούλους η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση του Γεώργιου Παυλίδου (34,73%) θα είχε 18. Η παράταξη του Άρη Γιαννακίδη Κοινωνική Συμμαχία (27,58%), θα εκπροσωπούταν από 14 κι όχι 10 συμβούλους. Με τους διπλάσιους, ήτοι 6 αντί για 3, συμβούλους θα ήταν η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση του Κωνσταντίνου Μορφίδη (11,41%). Η παράταξη Μακεδονία - Θράκη - Ελλάδα μας του Τέρενς Κουίκ (8,17%) θα είχε 4 αντί για 2 συμβούλους. Η Ελληνική Αυγή του Χρήστου Κιτσόπουλου (5,96%) θα είχε 3 αντί για 2 έδρες. Η Λαϊκή Συσπείρωση του Χρήστου Τρέλλη (5,36%) θα είχε 3 αντί για 2 έδρες. Η Γνώση και Συνεργασία του Βασίλη Τραϊφόρου (2,89%) θα παρέμενε στην 1 έδρα - αυτή του επικεφαλής - το ίδιο και η παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη (2,37%) της Κατερίνας Γεροστεργίου.

Αλλαγή τοπίου στις κοινότητες
Με τον "Κλεισθένη" καταργείται η έννοια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων -όπως ίσχυε με τον "Καλλικράτη"- οι οποίες αντικαθίστανται με Κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού. Επιπλέον και σε ότι αφορά τη διοίκηση τους, οι Κοινότητες διακρίνονται με βάση τον πληθυσμό που έχουν και αν αυτός υπερβαίνει ή όχι τους 300 κατοίκους. Έτσι, πλέον τα όργανά διοίκησης των κοινοτήτων είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας και το Συμβούλιο Κοινότητας (σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων).

Σημαντικές αλλαγές που επέρχονται επίσης στο σύστημα διοίκησης και λειτουργίας των Κοινοτήτων, είναι ότι:

  • ο θεσμός των συνελεύσεων κατοίκων επεκτείνεται σε όλες τις κοινότητες ενός Δήμου και δεν αφορά μόνο τις τοπικές κοινότητες έως 2.000 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον «Καλλικράτη».
  • καθιερώνεται η δυνατότητα σύγκλησης του συμβουλίου της Κοινότητας όποτε το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των μελών του, καθώς και όταν το ζητήσουν τουλάχιστον 100 κάτοικοι της Κοινότητας με γραπτή αίτηση τους.
  • παρέχεται η δυνατότητα στο Δ.Σ. και στο Δήμαρχο να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους συγκεκριμένες αρμοδιότητές τους στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι