fbpx Δήμος Κομοτηνής: Τα πρώτα λόγια των επικεφαλής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΗΡΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Δήμος Κομοτηνής: Τα πρώτα λόγια των επικεφαλής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Ελένη Λαφτσή
Γιάννης Γκαράνης
Αντώνης Γραβάνης

Σε ήρεμο κλίμα η πρώτη (όμως ειδική) συνεδρίαση –  Ποιο το παράπονο της Ελένης Λαφτσή για την τροποποίηση του «Κλεισθένη» από την κυβέρνηση της ΝΔ

Διονύσης Βοργιάς

Την πρώτη του (ειδική) συνεδρίαση πραγματοποίησε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση αφορούσε αποκλειστικά στην ψήφιση του νέου προεδρείου, καθώς και στον ορισμό – ψήφιση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ωστόσο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατέθεσαν ένα πρώτο σχόλιο στον «Χ» αναφορικά με την σ’ εξέλιξη δημοτική τετραετία.

Γ. Γκαράνης: «Οι αντιδήμαρχοι θα φέρουν αποτελέσματα»
Ο νέος δήμαρχος και επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών Γιάννης Γκαράνης χαρακτήρισε το δημοτικό συμβούλιο «ανανεωμένο» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα βοηθήσει την πόλη να προχωρήσει παραπάνω». Αναφορικά με το πως  θα λειτουργήσει ο ίδιος ως δήμαρχος και γενικά η διοίκησή του, είπε «εμείς θα είμαστε εδώ, ενωτικοί όσον αφορά στις άλλες παρατάξεις, να δεχθούμε προτάσεις. Το είχαμε πει από την αρχή και θα το κάνουμε».

Για το σχήμα αντιδημάρχων που επέλεξε και την κατηγορία ότι ουσιαστικά πατάει εκεί όπου άφησε τα χνάρια του ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, απάντησε πως «σίγουρα το σχήμα δεν είναι το ίδιο». Δεν έκρυψε, πάντως, ότι πρόσωπα έχουν παραμείνει σε θέσεις αντιδημάρχων, αλλά αυτό έγινε γιατί «θεωρώ ότι η εμπειρία και η όρεξή τους για δουλειά θα φέρουν αποτελέσματα». Εδώ, πρόσθεσε, πως 14 από τους 18 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, ήταν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και στην προηγούμενη θητεία του, άρα εκ των πραγμάτων κάποια πρόσωπα έπρεπε να διατηρήσουν πόστα ευθύνης.

Αντ. Γραβάνης: «Ίδιο το σχήμα Γκαράνη (με το σχήμα Πετρίδη)»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (13 δημοτικοί σύμβουλοι) παράταξη Σύμπραξη Προοπτικής Αντώνης Γραβάνης, ξεκαθάρισε την θέση του: «Εμείς ως παράταξη από την αρχή θέσαμε τους στόχους για δίκαιη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θα τιμήσουμε στο έπακρο την ψήφο των συμπολιτών μας. Ο μοναδικός μας στόχος είναι να γίνει ο Δήμος μας καλύτερος, για την πόλη μας, τα χωριά μας και τους ανθρώπους τους».

Παρουσιάστηκε χαρούμενος, γιατί η παράταξή του έχει 10 συμβούλους που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το δημοτικό συμβούλιο θα παράξει περισσότερο έργο από το προηγούμενο. Κατηγόρησε, στην συνέχεια, τον κο Γκαράνη πως «το σχήμα είναι το ίδιο (με του Γιώργου Πετρίδη)». Το παραπάνω, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να μην δίνει ο ίδιος στην διοίκηση καμία περίοδο χάριτος, καθώς «η πόλη μας έχει σημαντικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Κ. Καραΐσκος: «Πιστεύω ότι θα συμβάλουμε θετικά»
Για τρεις ψήφους (ή πέντε σύμφωνα με το ΥΠΕΣ) ο Σπάρτακος ξεπέρασε την ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή στις προηγούμενες εκλογές. Και μπορεί οι δύο αυτές παρατάξεις (όπως και το ξε-Κίνημα για την πόλη του Τ. Βαβατσικλή) να έχουν από 3 δημοτικούς συμβούλους έκαστη, ωστόσο η τρίτη θέση του Σπάρτακου τον κατατάσσει ως ελάσσοαν αντιπολίτευση, κι έτσι (σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στον Κλεισθένη) τού δίνει εκπροσώπηση στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ στην προηγούμενη θητεία είχε εκπροσώπηση μόνο στην πρώτη εξ αυτών.

«Θα κάνουμε το καθήκον μας όπως προβλέπεται. Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα το δούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Καραΐσκος, και διαπίστωσε πως «επειδή στις Επιτροπές παράγεται το κυρίως έργο, πιστεύω ότι θα συμβάλουμε θετικά». Αναφορικά με τις τρεις ψήφους που έκριναν την τρίτη θέση τις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές».

Ελ. Λαφτσή: «Επανέρχεται το δημαρχοκεντρικό σύστημα»
Περισσότερο από όλους ανέβασε τους τόνους η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή. Έστρεψε τις βολές της κατά της κυβέρνησης που τροποποίησε τον Κλεισθένη σε εξαιρετικά ουσιώδη σημεία του, καταφέρνοντας εν πολλοίς ο νόμος να μην εφαρμοστεί ποτέ όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η απλή αναλογική έφερνε την δημοκρατία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, επέβαλε τις συναινέσεις και τις συνθέσεις για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Η ΝΔ πριν καν δοκιμαστεί ο νόμος, με τις παρεμβάσεις της (σ.σ. δεν άλλαξαν οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά κυρίως η εκπροσώπηση στις επιτροπές όπως και οι αποφάσεις που περνούν από αυτές) ουσιαστικά ακυρώνει και την πρόσφατα εκφρασθείσα λαϊκή ετυμηγορία. Φέρνει ένα νόμο, όπου με τις παρεμβάσεις του τοποθετεί και διορίζει τα μέλη των Επιτροπών». Οι αλλαγές στο νόμο επαναφέρουν, σύμφωνα με την επικεφαλής, «το δημαρχοκεντρικό σύστημα που υπήρχε παλιότερα και δημιουργεί πλασματικές πλειοψηφίες. Αυτό δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση υπέρ της κοινωνίας  και θα σταθούμε απέναντι όλα τα επόμενα χρόνια».

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον απευθείας διορισμό αντιδημάρχων στις Επιτροπές από τον δήμαρχο, το χαρακτήρισε «πανηγύρι», το οποίο «μάς πάει ακόμη πιο πίσω κι από τον προηγούμενο του Κλεισθένη νόμο, γιατί τότε η ελάσσονα αντιπολίτευση αποφάσιζε χωριστά και πρότεινε τους υποψηφίους της και ψήφιζε».

Για το εάν έγινε η οποιαδήποτε κρούση από τον νυν δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη προς το πρόσωπό της, δεν έκρυψε πως «υπήρξε μία τηλεφωνική επαφή», ωστόσο διευκρίνισε: «Ο δήμαρχος με τις τροποποιήσεις που έγιναν στον Κλεισθένη είχε καλυφθεί, δεν είχε καμία ανάγκη να κάνει επαφές μαζί μας. 

Αν παρέμενε ο Κλεισθένης θα αναγκαζόταν. Εμείς το θέλαμε, όχι για να πάμε σε κάποια μορφή συνεργασίας με θέσεις – κάτι που είχαμε απορρίψει εξαρχής – αλλά απλά θα επιβάλαμε όρους σε πεδίο προγραμματικής δράσης για το τι πραγματικά πρέπει να προχωρήσει στον Δήμο Κομοτηνής».

Γ. Λεβέντης: «Να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα»
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης εξαρχής δεσμεύτηκε πως «παραμένουμε πιστοί σε όσα λέγαμε προεκλογικά». Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις διαδικασίες με τις οποίες ψηφίζονται ή ορίζονται τα μέλη των επιτροπών. Επί της ουσίας των πραγμάτων τόνισε πως «εμείς από πλευράς μας – και με την όποια δύναμη έχουμε μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο – θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα και να καλυτερεύσει η ζωή των πολιτών της Κομοτηνής».

Δεν έκρυψε πάντως ότι υπάρχουν «αντικειμενικά πρακτικές δυσκολίες», αναφερόμενος στο ότι η Λαϊκή Συσπείρωση εκπροσωπείται πλέον από έναν δημοτικό σύμβουλο (τον ίδιο), αντί για δύο που είχε στην προηγούμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου. 

Ωστόσο, καταληκτικά, εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτές τις δυσκολίες «θα τις αντιμετωπίσουμε στην πορεία με όλη μας την δύναμη».

Η επικοινωνία με τον επικεφαλής της παράταξη ξε-Κίνημα για την πόλη, πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή, δεν ήταν εφικτή μετά το πέρας της συνεδρίασης, καθώς αποχώρησε λίγα λεπτά προτού αυτή ολοκληρωθεί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάντα οι  παγίδες κρύβονται στα ψιλά γράμματα και ο διάβολος  στις λεπτομέρειες.