fbpx Δήμος Κομοτηνής: Στόχος η στείρωση όλων των αδέσποτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2017 - 11:00
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΘΕΜΑ

Δήμος Κομοτηνής: Στόχος η στείρωση όλων των αδέσποτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδέσποτα
Κομοτηνή
Κυνοκομείο
Γιώργος Πετρίδης
Θάνος Καραγιώργης
Γιάννης Μουρτίδης
Νίκος Στεργιάδης

Κτηνίατρος Θάνος Καραγιώργης: «Πράξη ανθρωπιάς η υιοθεσία»

Υπεύθυνος Κυνοκομείου Γιάννης Μουρτίδης: «Δρομολογούμε επέκταση του κυνοκομείου»

Διονύσης Βοργιάς

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτου ζώου η χθεσινή, Τρίτη 4 Απριλίου, και η Κομοτηνή είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος γι’ αυτή, για λόγους ευνόητους.
Το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής από τις 10:00 μέχρι και τις 19:00 πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης, παρέχοντας δωρεάν ενημέρωση προς όλους τους δημότες. «Ο Δήμος Κομοτηνής ξεκίνησε την ενημερωτική καμπάνια, για τα αδέσποτα που βρίσκονται στην πόλη μας. Με το δημοτικό κυνοκομείο προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτά που συμβαίνουν και είναι γνωστά πλέον στην πόλη μας, με τις επιθέσεις των σκυλιών. Εκτός από την κτηνιατρική φροντίδα που έχει το κυνοκομείο αναλάβει, ξεκινάει παράλληλα και η προσπάθεια ενημέρωσης για όλους τους δημότες», μας πληροφορεί σχετικά με τη δράση ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Κυνοκομείου Γιάννης Μουρτίδης.


Ο κ. Μουρτίδης, επιρρίπτει ευθύνες και στους δημότες, καθώς το φαινόμενο κάποιοι να υιοθετούν ή να αγοράζουν ένα σκύλο κι έπειτα να τον ...βαριούνται και να τον διώχνουν είναι σύνηθες κι έχει εντείνει το πρόβλημα στην πόλη. «Η ευθύνη της δημιουργίας αδέσποτων είναι σε όσους έχουν ζώα στο σπίτι τους. Ενημερώνουμε για τις ευθύνες που αναλογούν τους ιδιώτες που έχουν κατοικίδια στο σπίτι τους: να περιθάλπουν σωστά το ζώο, να το εμβολιάζουν και να το στειρώνουν, ώστε σιγά-σιγά το πρόβλημα να μειωθεί και να έχουμε το απαιτούμενο αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούμε ως δήμος Κομοτηνής», συμπληρώνει ο υπεύθυνος. Μαζί του στην ενημέρωση και ο προϊστάμενος του Κυνοκομείου και υπεύθυνος καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής, Νίκος Στεργιάδης.


Για το ίδιο θέμα, από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm μίλησε και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. «Υπάρχουν πράγματα της καθημερινότητας, όπως τα αδέσποτα, τα οποία δε μπορούν να λύσουν οι δήμαρχοι μόνοι τους, αν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο», είπε μεταξύ άλλων.


Η ΠΡΑΞΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Παράλληλα με τη δράση ενημέρωσης, υπήρξε και η δυνατότητα υιοθεσίας σκύλου, φυσικά εντελώς δωρεάν και με τον νόμιμο τρόπο. Με αρκετά σλόγκαν όπως «πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι για την πράξη της υιοθεσίας που κάνουμε» και οι συνειδητοποιημένοι πολίτες δεν αφήνουν ένα ζωάκι στο δρόμο», οι υπεύθυνοι κάλεσαν τον κόσμο να υιοθετήσει ένα αδέσποτο.


«Σήμερα δε γιορτάζουμε το αδέσποτο ζώο αλλά την υιοθεσία του, που είναι μια πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού. Το να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο, του δίνει μεγαλύτερη αγάπη από το να αγοράσει», μας ενημερώνει σχετικά ο κτηνίατρος του Κυνοκομείου Θάνος Καραγιώργης, ο οποίος εξηγεί πως τα αδέσποτα που δόθηκαν προς υιοθεσία ήταν ελεγμένα, αποπαρασιτομένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα, αλλά όχι στειρωμένα, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.
Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα σκύλο με αυτό τον τρόπο, υιοθεσίες γίνονται και κατόπιν επικοινωνίας με το Δημοτικό Κυνοκομείο, το οποίο από 19 Γενάρη έχει πραγματοποιήσει περί των 45 υιοθεσιών, σε Κομοτηνή, αλλά και Καβάλα, Σέρρες.


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ένα σημαντικό έργο, αναφορικά με τα αδέσποτα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή. Φυσικά, δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα, το οποίο είναι υπαρκτό και σε έξαρση, αλλά, αν οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, θα έχει ως αποτέλεσμα τη στείρωση όλων των σκυλιών της περιοχής.


«Με υπηρηφάνεια μπορώ να πω ότι το κυνοκομείο μας είναι σύγχρονο και καλύπτει τις μεγαλύτερες ανάγκες», αναφέρει αρχικά ο Γιάννης Μουρτίδης, ο οποίος μιλάει για την επέκταση: «Δρομολογούμε επέκταση του Κυνοκομείου, ώστε να μπορέσουμε -με κάποιες κινήσεις που θα γίνουν- να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα που βρίσκονται στον δήμο, να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και οι απαραίτητες στειρώσεις, ώστε να γνωρίζουμε ποιο αδέσποτο έχει περάσει από το Κυνοκομείο, κι έχει τα απαραίτητα γνωρίσματα ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στους δημότες μας, ειδικά με τις επιθέσεις.

Πιστεύω ότι η επέκταση θα γίνει άμεσα, γιατί αυτή τη στιγμή τα ζώα που βρίσκονται στο Κυνοκομείο είναι πάρα πολλά και θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή λειτουργία. Δεν θα γίνει σε μικρά κελιά, αλλά θα είναι ένας χώρος περισυλλογής. Εκεί θα γίνεται η αξιολόγηση του ζώου, δηλαδή αν είναι επιθετικό, αν έχει κάποιες αρρώστιες και ποια η ηλικία του. Βάσει αυτής της αξιολόγησης θα λαμβάνονται τα μέτρα», εξηγεί.


Παρόλα αυτά, τονίζει ότι δεν θα πρόκειται για επιπρόσθετο χώρο φιλοξενίας, αλλά τα αδέσποτα θα επιστρέφουν στην πόλη. «Είμαστε υποχρεωμένοι, όταν γίνει η περισυλλογή αδέσποτου, αφού του παρέχουμε όλες τις κτηνιατρικές επεμβάσεις και φάρμακα, να το επιστρέψουμε πίσω στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή το επιστρέφουμε στο σημείο όπου έγινε η περισυλλογή», αναφέρει. Το πρόβλημα, όμως, είναι υπαρκτό, και τα κρούσματα επιθέσεων πληθαίνουν καθημερινά.

Ο δημοτικός σύμβουλος απαντά: «Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Οι δημότες έχουν δίκιο, γι’ αυτό και γίνεται η σημερινή εκδήλωση. Ενημερώνουμε ότι τα ζώα που είναι επιθετικά δεν είναι ευθύνη μόνο του δήμου αλλά και των δημοτών. Αν γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες από τους ιδιώτες, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο το σκυλί να είναι επιθετικό, δηλαδή αν είχαν γίνει στειρώσεις και εμβολιασμοί τα σκυλιά θα ήταν πιο φιλικά προς τον άνθρωπο».


Αναφορικά με τις περισυλλογές, τον Μάρτιο έγιναν 99 περισυλλογές και 43 στειρώσεις, από το Δημοτικό Κυνοκομείο. Τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί είναι ακριβώς 343. Δυστυχώς, τα ζώα που «φιλοξενούνται» στα στενά της πόλης είναι ακόμη περισσότερα...

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.