fbpx Δήμος Κομοτηνής: Με αυτά τα πρόσωπα θα διοικήσει ο Γιάννης Γκαράνης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2019 - 10:00
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δήμος Κομοτηνής: Με αυτά τα πρόσωπα θα διοικήσει ο Γιάννης Γκαράνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης

Οι θέσεις αντιδημαρχίας και τα κλειδιά δημοτικών επιχειρήσεων – Οι σίγουροι και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής

Διονύσης Βοργιάς

Με πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης στο παρελθόν, ανακάτεμα της «τράπουλας» και με πρόσωπα καινούργια στο δημοτικό συμβούλιο, ο Γιάννης Γκαράνης έχει κατά 90% έτοιμη την ομάδα της επόμενης μέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ».

Εξασθενημένη αλλά επαρκής η «Κοινωνία Πολιτών»
Εξασθενημένη βγήκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου ’19 η «Κοινωνία Πολιτών». Η παράταξη που διοικεί τον Δήμο Κομοτηνής εδώ και 9 χρόνια, άλλαξε επικεφαλής. Μετά την ανακοίνωση του απερχόμενου δημάρχου Γιώργου Πετρίδη ότι θα παρέδιδε την σκυτάλη, ο Γιάννης Γκαράνης ήταν ο εκλεκτός. Μετά από ενδοπαραταξιακή κάλπη, επικράτησε του Νίκου Σωτηρακόπουλου, ενώ λίγα λεπτά πριν την κάλπη η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου αποχωρούσε από την διαδικασία.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου (1ος γύρος) η Κοινωνία Πολιτών ήταν αρκετά ανανεωμένη σε πρόσωπα, με αρκετές προσωπικές επιλογές του Γ. Γκαράνη, αλλά και πρόσωπα που είχαν συνδέσει την αυτοδιοικητική τους πορεία με το όνομα «Κοινωνία Πολιτών». Η φθορά των ετών έφερε το αποτέλεσμα 44,31%, το οποίο μεταφράστηκε σε 18 έδρες, γι’ αυτό χρειάστηκε και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του Γ. Γκαράνη ως νέου δημάρχου. Λόγω και της απλής αναλογικής που τέθηκε σε εφαρμογή, η παράταξη δεν έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Παρόλα αυτά δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες μία εκ προοιμίου σύμπραξη δυνάμεων με άλλη παράταξη.

Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου θα κάτσει επίσης η ομάδα Αντ. Γραβάνη με 13 συμβούλους, οι παρατάξεις των Ελένη Λαφτσή, Κώστα Καραΐσκου, Τάσου Βαβατσικλή (με 3 συμβούλους έκαστη) και του Γιάννη Λεβέντη με μοναδικό σύμβουλο τον ίδιο. Η «Κοινωνία Πολιτών» υπολείπεται τριών συμβούλων από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, στοιχείο που μπορεί να έχει ενδιαφέρον το προσεχές διάστημα.

Στην αναμονή για να αναλάβουν οι αντιδήμαρχοι
Ποιό όμως θα είναι το σχήμα με το οποίο θα διοικήσει τον Δήμο Κομοτηνής ο Γιάννης Γκαράνης και ποιες οι διαφορές με το πρόσφατο σχήμα Γιώργου Πετρίδη; Ο «Χ» εξετάζει μία – μία τις αντιδημαρχίες και τα λοιπά πόστα ευθύνης. Σημειωτέον, ότι ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων από τον κο Γκαράνη εκ πρώτης όψεως φαίνεται ευκολότερη δουλειά, από αυτή που είχε να κάνει ο κος Πετρίδης το 2014, όταν είχε σχεδόν 10 περισσότερους συμβούλους, αλλά τις ίδιες θέσεις να καλύψει. 

Δικαίως σίγουρος θεωρούνταν από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο Δημήτρης Πολιτειάδης. Κανείς δεν μπορούσε να προσάψει στην προηγούμενη διοίκηση κακοδιαχείριση οικονομικών, ως εκ τούτου ο εκλεκτός του Γ. Γκαράνη για την απαιτητική θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Θεμάτων είναι ο Δημήτρης Πολιτειάδης.

Αλλαγή σελίδας αναμένεται για τον Δημήτρη Καρασταύρου. Ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με αρκετά έργα της ΔΕΥΑΚ, αλλά και την μεγάλη κόντρα μεταξύ διοίκησης – εργαζομένων, παίρνει Αντιδημαρχία, με προσωπική απόφαση Γ. Γκαράνη. Αναμένεται να τοποθετηθεί στην θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο Τζιχάν Ιμάμογλου (εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος). Η Αντιδημαρχία Οικονομικής Ανάπτυξης θα λάβει πολλές επιπλέον αρμοδιότητες, όπως ΕΣΠΑ, Πολεοδομίας, Υποδομών και άλλες. Επιλέγεται ο κος Καρασταύρου ως ο πλέον κατάλληλος στην αξιοποίηση αυτών των εργαλείων.

«Γρίφος» παραμένει η θέση του αντιδημάρχου Διοίκησης και Συντονισμού. Εν πολλοίς πρόκειται για το δεξί χέρι του δημάρχου. Μέχρι πρότινος την θέση κατείχε η Κατερίνα Ιωαννίδου, που δεν θα βρίσκεται από την 1η Σεπτεμβρίου στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Μαθαίνουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει η άτυπη κόντρα μεταξύ Στράτου Τσακιρίδη και Γιάννη Μουρτίδη, με τον πρώτο να φαντάζει επικρατέστερος, αν και έχει ακουστεί και όνομα έκπληξη γι’ αυτή την θέση. Αυτή είναι ο Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η οποία όμως ακούγεται πως θα διατηρήσει την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου.

Αλλαγή σκυτάλης αναμένουμε και στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας. Πολλές από τις αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στην αντιδημαρχία του Δ. Καρασταύρου (βλ. παραπάνω). Το πόστο αναμένεται να αφορά κυρίως στην Καθαριότητα, με στόχο να δοθεί έμφαση, αλλά και αναβαθμισμένο ρόλο στην Πολιτική Προστασία. Ο εκλεκτός αναμένεται να είναι ο πολύπειρος Ισμαήλ Λεβέντ, τρίτος σε ψήφους στην παράταξη και πρώτος μεταξύ της συμβούλων της μειονότητας.

Δεν έχει «κλειδώσει» στα σίγουρα η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Θεμάτων. Θέση που είχε μέχρι στιγμής ο Νίκος Σωτηρακόπουλος, στον οποίο φέρεται να δόθηκε το ελεύθερο επιλογής μεταξύ πολλών θέσεων, με δεδομένη την πρωτιά του σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο. Εάν δεν γίνει η έκπληξη και παραμείνει στην θέση του, το πιθανότερο να τον δούμε στην θέση του προέδρου του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης. Όσο για το κενό του, έντονα ακούγεται το όνομα του Γιάννη Μουρτίδη, ενώ έχουν ακουστεί κι άλλα όπως του Θέμη Τζενετίδη, ή προσώπου από τη μειονότητα.

Στον Εμρέ Αχμέτ αναμένεται να δοθούν τα «κλειδιά» της Αντιδημαρχίας Πρωτογενούς Τομέα και Οικισμών. Μία θέση που καταλάμβανε ο Μολλά Ισά Ριτβάν. Ενδέχεται όμως να δούμε κάποιο άλλο πρόσωπο από τη μειονότητα για την θέση αυτή.

Συνεπώς, όσον αφορά τις Αντιδημαρχίες, το σχήμα Γ. Γκαράνη αναμένεται αρκετά διαφοροποιημένο από το υπάρχον. Άξιο αναφοράς είναι πως και ο Τουρισμός θα μπει με πιο ενεργό ρόλο στο «παιχνίδι», με τρόπο που παραμένει άγνωστος όσο γράφονται αυτές οι γραμμές.

Τα «κλειδιά» των δημοτικών επιχειρήσεων
«Πονοκέφαλος» για πολλές θέσεις ήταν οι πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων, εάν εξαιρέσουμε την θέση που εξ αρχής θεωρούταν κατειλημμένη. Πρόκειται για την προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, στο «τιμόνι» της οποίας θα παραμείνει η δραστήρια Νατάσα Λιβεριάδου, που μάλιστα ήταν δεύτερη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο. Η διαφορά που θα δούμε, όμως, είναι ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Κίμωνας Λεχούδης να συνεισφέρει σε θέματα Αθλητισμού στην ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Το δύσκολο έργο της ΔΕΥΑΚ, όπου η κόντρα μεταξύ διοίκησης – εργαζομένων δεν έχει κοπάσει, αναμένεται να αναλάβει ο χαμηλών τόνων δημοτικός σύμβουλος Νότης Χαραλαμπίδης, αν και για πολλές εβδομάδες ακούστηκε σχεδόν το κάθε όνομα για αυτή τη θέση.

Χαρτοφυλάκιο που έχει και πολύ δουλειά το προσεχές διάστημα, με νέο υδραγωγείο, βιολογικό παραλιακής ζώνης, έργα για το νέο νοσοκομείο. Άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο αντιπρόεδρος.

Προχωρώντας στο ΚΕΜΕΑ το πιθανότερο είναι να δοθεί στον Νίκο Σωτηρακόπουλο, έμπειρο σε κοινωνικά θέματα.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ήταν επίσης μία αινιγματική θέση, με δεδομένη την απώλεια της Σοφίας Μενεσελίδου. Εμπιστεύεται τον Γιάννη Κυριαζή, γνωστό για την πολιτιστική δράση, ο Γιάννης Γκαράνης, για το δημοτικό θέατρο της πόλης.

Εάν δεν αναβαθμιστεί σε κάποιο άλλο πόστο, τα «κλειδιά» της Γευσιγνωσία ΑΕ (σφαγεία) θα παραμείνουν στον Θέμη Τζενετίδη. 
Φρέσκο πρόσωπο αναμένεται για την Καραθεοδωρή ΑΕ (αναπτυξιακή εταιρία). Η Αφροδίτη Καρελιάδου δεν συμμετείχε στις εκλογές, το πόστο αναμένεται να πάει στον Σάκη Λάπατα.

Σύμβουλος από τη μειονότητα αναμένεται να αναλάβει την Ν. Τσανακλής ΑΕ (εταιρία που αξιοποιείται ακίνητη περιουσία και κοινόχρηστους χώρους), θέση που μέχρι πρότινος κατείχε η Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού που δεν εξελέγη. 

Απομένουν οι σχολικές επιτροπές και κάποιες άλλες σημειακές θέσεις, όπου θα τοποθετηθούν λοιποί σύμβουλοι. Ασφαλώς τα παραπάνω δεν είναι ακόμη οριστικά ονόματα, αφού δεν είναι λίγοι όσοι εξέφρασαν αντιδράσεις, περιμένοντας …προαγωγές. Άρα, δεν θεωρούνται απίθανες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Οι 18 του Γ. Γκαράνη
Με 18 συμβούλους καλείται να διοικήσει ο Γιάννης Γκαράνης. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο έγιναν πολλές τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη», ο κος Γκαράνης δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, καθώς υπολείπεται μόλις τριών συμβούλων της απόλυτης πλειοψηφίας. 

Πριν το τροποποιητικό νομοσχέδιο, έντονα ακουγόταν το σενάριο συνεργασίας με παράταξη τριών συμβούλων.

Τέλος, αναφορικά με τις θέσεις, ο κος Γκαράνης έχει την «τύχη» - καθώς έχει λιγότερους συμβούλους να διαχειριστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ νεοεκλεγέντες – να μην έχει πολλές «γκρίνιες», καθώς λίγο ως πολύ όλοι οι εκλεγέντες θα λάβουν εξ αρχής ή στο μέσον της θητείας ένα πόστο που θα τους επιτρέψει να δείξουν τι αξίζουν. 

Οι 18 δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον κο Γκαράνη είναι οι: ΔΕ Κομοτηνής: Νίκος Σωτηρακόπουλος, Νατάσα Λιβεριάδου, Λεβέντ Ισμαήλ, Παρθένιος (Θέμης) Τζενετίδης, Δημήτρης Πολιτειάδης, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Στράτος Τσακιρίδης, Χρήστος Νάκος, Κίμων Λεχούδης, Μεχμέτ Μεσούτ, Κιοσέ Εριτζάν, Παναγιώτης (Νότης) Χαραλαμπίδης, Μολλά Ισά Ριτβάν, Αχμέτ Εμρέ, Αθανάσιος (Σάκης) Λάπατας, Γιάννης Μουρτίδης. ΔΕ Αιγείρου: Δημήτρης Καρασταύρου. ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου: Γιάννης Κυριαζής.

Η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου. Τότε, θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι