fbpx Δήμος Κομοτηνής: Καταγράφονται άτομα με αναπηρία σε πόλη και οικισμούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δήμος Κομοτηνής: Καταγράφονται άτομα με αναπηρία σε πόλη και οικισμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑμΕΑ
Δήμος Κομοτηνής
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης

Στην συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με το Βοήθεια στο Σπίτι, εντάσσεται το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, η λίστα των ΑμεΑ θα επιδοθεί στο ΕΚΑΒ Θράκης για τον κατάλληλο σχεδιασμό

Τρ. Καρούντζος:  "Έχουμε την τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε στην πολιτική προστασία για άτομα με αναπηρίες"

Διονύσης Βοργιάς

Μία σημαντική πρωτοβουλία έχει λάβει ο Δήμος Κομοτηνής το τελευταίο διάστημα. Σε συνεργασία με τους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι γίνεται η καταγραφή όλων των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα πυρκαγιάς, πλημμυρών ή αποκλεισμού από χιόνια. Σε αυτή την συνεργασία θα μπει και το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, ώστε να συνεισφέρει στην προσπάθεια, για να καταγραφούν σίγουρα όλα τα άτομα με αναπηρία στον Δήμο Κομοτηνής, με έμφαση στους οικισμούς του Δήμου, ιδίως στους απομακρυσμένους.

"Τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις", είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας Δήμου Κομοτηνής και γνωστοποίησε "αξιοποιούμε τα στοιχεία από το Βοήθεια στο Σπίτι, για την άμεση υποβοήθηση ανθρώπων με αναπηρία σε πόλη και οικισμούς. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με το Βοήθεια στο Σπίτι και καταγράφουμε ανά σπίτι τις ειδικές περιπτώσεις, οπότε σε πλημμύρες, παγετούς, φωτιές, να επέμβουμε". Ο δήμαρχος ζήτησε την συνεισφορά του Σωματείου ΑμεΑ, ώστε ενόψει παγετού, χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων, να υπάρχει μία πλήρης χαρτογράφηση, που θα επιτρέψει την άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ και των αρμοδίων.

Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου ζήτησε να κοινοποιηθεί η λίστα στο ΕΚΑΒ, καθώς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας είναι αυτό που θα κληθεί να επέμβει και έχει τον δικό του σχεδιασμό ανάλογα με την χαρτογράφηση, ώστε π.χ. να έχει ένα ασθενοφόρο όσο το δυνατό πιο κοντά, στο μέτρο του εφικτού.

Τρ. Καρούντζος: 24% του πληθυσμού είναι ανήμπορα να αντιμετωπίσουν μια κρίσιμη κατάσταση
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Τρύφωνας Καρούντζος παρουσίασε, στο πλαίσιο της συζήτησης του συντονιστικού, και τις προτάσεις του Σωματείου, αναφορικά με τους τρόπους διαφυγής ατόμων με αναπηρία, μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του Σωματείου Θεοδόση Θεοδοσίου. Σχηματικά είπε "πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό των αναπήρων, ορατής ή αόρατης, μικρής ή μεγάλης αναπηρίας, ήταν στο 10%, αλλά πλέον σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 24%. Το 24% του πληθυσμού είναι ανήμπορα να αντιμετωπίσουν μια κρίσιμη κατάσταση". Παρουσίασε το παράδειγμα ενός ανθρώπου που έχει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα λέγοντας πως από τις αναθυμιάσεις δεν θα μπορούσε να διαφύγει σε περίπτωση φωτιάς. Δεν έκρυψε πως "η Κομοτηνή έχει μεγάλη ευαισθησία για τα άτομα με αναπηρία", αλλά, όπως είπε "κάθε μέρα προχωράμε, γιατί βγαίνουν νέα προβλήματα. Βασικό για εμάς είναι να υπάρχει τρόπος διαφυγής για τα ΑμεΑ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει το σημείο - καταφύγιο, δηλαδή πριν έρθει ο διασώστης, προφυλάσσουμε το ΑμεΑ εκεί".

Παρέθεσε, μάλιστα, ο κος Καρούντζος το αναλυτικό σχέδιο, όπως αυτό είχε δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο του 2016 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών, υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα 'σχέδια εκκένωσης κρίσιμων υποδομών σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς για άτομα με αναπηρία'. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο εγχειρίδιο, το οποίο μπορεί να αποστείλει σε όλους τους ενδιαφερόμενους το σωματείο, κατόπιν επικοινωνίας μαζί του. Το εγχειρίδιο καταγράφει σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την εκκένωση κτιρίων σε έκτακτες καταστάσεις, έχοντας ως επίκεντρο την διάσωση των ατόμων με αναπηρία.

Η σήμανση των 'οδεύσεων διαφυγής' ως μέρος της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας ενός κτιρίου, καθώς επίσης και η διαμόρφωση ενός 'ατομικού σχεδίου εκκένωσης έκτακτης ανάγκης' π.χ. σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού, είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται.

Κονδύλι για εξοπλισμό
"Η πρόληψη έχει πολύ μικρότερο κόστος από την θεραπεία", είπε ο πρόεδρος εξηγώντας ότι γενικά στην Ελλάδα όσον αφορά στα ΑμεΑ αλλά και εν γένει στις φυσικές καταστροφές λείπει η πρόληψη, φέροντας ως παράδειγμα τις ελάχιστες ασκήσεις που γίνονται για σεισμούς ή φωτιές. "Τα ΑμεΑ αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις καταστάσεις", διαπίστωσε, ζητώντας από τον Δήμο Κομοτηνής να αρχίζει να προσαρμόζει τα δημόσια κτίριά του κατά το εγχειρίδιο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, καταληκτικά, έγινε γνωστό ότι στον προϋπολογισμό έχει δεσμευτεί κονδύλι που θα διατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση, σε κάποια πρώτα βήματα αρχικά, όπως για παράδειγμα προς αγορά μερικού εξοπλισμού και μασκών οξυγόνου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν μας φτάνουν τα  περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οικονομικά οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι  και πολίτες, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και