fbpx Δήμοι και περιφέρεια: οργανωθείτε για τον τουρισμό!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Δήμοι και περιφέρεια: οργανωθείτε για τον τουρισμό!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΠΕΔ ΑΜ-Θ
Χρήστος Μέτιος
Βαγγέλης Λαμπάκης
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Τουρισμός

Μ. Χαραλαμπίδης: «Μαρώνεια: η δική μας -ανεκμετάλευτη- Κνωσός»


Θράκη: Μια γη που χάνεται τουριστικά, χρόνο με τον χρόνο

 

Διονύσης Βοργιάς

Κάποιοι βλέπουν τρεις νομούς με θάλασσες, βουνά, δυο συνορεύουσες χώρες, πλήθος δυνατοτήτων. Οι περισσότεροι όμως βλέπουν μια Θράκη που χρόνια τώρα υστερεί τουριστικά, αν και διαθέτει ένα «δυνάμει» τουριστικό προϊόν. Τα χρόνια πέρασαν, οι υποδομές δεν έγιναν ακόμη κι όταν υπήρχαν χρήματα, άρα τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Θράκη θα ...αναστηθεί τουριστικά εν έτει 2017;
Παρόλα αυτά, αν οι πολιτικοί μας αρχηγοί θέλουν να μην περάσουν κι αυτοί στην ιστορία ως ανάξιοι τουριστικά, καλούνται τουλάχιστον να σχεδιάσουν μια κοινή γραμμή «πλεύσης». 
Ονομάζεται τουριστική περιφερειακή συνείδηση και ξεκινάει πρώτα και κύρια από τη συνεργασία των δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την ίδια την περιφέρεια. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία-συζήτηση για τον τουρισμό, με κεντρικό ομιλητή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. 
«Πως οικοδομούμε ένα ποιοτικό, τοπικό τουριστικό σύστημα – Η περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜ-Θ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, οι οποίοι αλληλεπίδρασαν σε καλό κλίμα.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ
Σε μια ομιλία που κράτησε περί τα 60 λεπτά, ο κεντρικός ομιλητής δεν είχε ένα συγκροτημένο σχέδιο, παρόλα αυτά παρουσίασε κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις. Μεταξύ πολλών, χαρακτήρισε τη Μαρώνεια ως τη δική μας -αναξιοποίητη Κνωσό- τονίζοντας παράλληλα πως ακόμη μπορεί να αξιοποιηθεί, αλλά και ζήτησε η Θράκη να διεκδικήσει Τουριστικό Τμήμα σπουδών.
Συγκεντρώνουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας του ως εξής:
-Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένα σοβαρό τουριστικό σύστημα μέσω ΠΕΔ, ώστε να έρθει η τουριστική ανάπτυξη. 
-Πολλές ελληνικές περιφέρειες ζουν από τον τουρισμό.
-Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Η Θράκη να διεκδικήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα τουριστικών σπουδών.
-Ο τουρισμός πρέπει να γίνει γεωπολιτικότροφος. Πρέπει να κοσμήσουμε το πρότυπο ήλιος-θάλασσα, γιατί πλέον η χώρα μας δεν έλκει τους τουρίστες τόσο όσο παλιά. Η Μεσόγειος έχει χάσει πολλές τουριστικές ροές, που πλέον κατευθύνονται προς τον Ειρηνικό. 
-Αν είχε γίνει η νέα πόλη (Ρωμανία), στα παράλια της Θράκης, θα είχε αναπτυχθεί και τουριστικά η περιοχή. 
-Η Θράκη μπορεί ακόμη να γίνει ένα από τα κέντρα του ελληνικού τουρισμού. Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να προηγηθεί πολεοδομική παρέμβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο, κάτι που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις.
-Η περιοχή μπορεί να αναπτύξει τον αρχαιολογικό της τουρισμό και να κοσμήσει την Μαρώνεια. Επίσης, η Μαρώνεια πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της ως σύγχρονη πρωτεύουσα του κρασιού. Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτει την ιδέα του για ίδρυση ενός Εθνικού Μουσείου Οίνου, με έδρα τη Μαρώνεια.
-Να ενισχυθεί το τοπικό τουριστικό σύστημα, με μορφές κοινοτισμού, δηλαδή με εμπλοκή πολλών φορέων γύρω από το τουριστικό πρότυπο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει το πρότυπο των επιχειρηματιών τουρισμού, οι οποίοι δεν πρέπει απλώς να πουλούν δωμάτια αλλά να πουλούν «τόπο».
-Να γίνει έκθεση-θεσμός της γαστρονομικής Εγνατίας.
-Λειτουργία παρατηρητηρίου τουρισμού στην περιφέρεια. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό δεν πρέπει απλώς να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες και εκθέσεις, σπαταλώντας χρήματα.


Η ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ ΛΑΜΠΑΚΗ - ΜΕΤΙΟΥ
Το φεστιβάλ Via Egnatia επέδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Βαγγέλης Λαμπάκης, στον περιφερειάρχη, προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός, αλλά και την ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Μαρώνειας. «Μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να σκεφτούμε απλά και να προάγουμε το τουριστικό-πολιτιστικό πρότυπο», είπε, συμπληρώνοντας ότι ...λεφτά δεν υπάρχουν αλλά υπάρχει χρόνος για σκέψη και σχεδιασμό. «Πρέπει να συνεργαστούμε και να αναδειχθούμε μαζί αγαπητέ Χρήστο. Πρέπει να σηκώσουμε το βάρος», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας ο Χρήστος Μέτιος, ανέδειξε πως «το 2017 έχει ανακηρυχτεί με την πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη ως έτος τουρισμού. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Επίσης, η συζήτηση περί τουρισμού στην περιφέρεια είναι πιο έντονη τα τελευταία χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων. 
Στο τέλος, υπήρξε συνδιαλλαγή και με το ακροατήριο, με έναν ακροατή να εκθέτει μια εύλογη απορία. «Ζητάμε να έρθουν τουρίστες από τους κάθετους άξονες, όμως οι ουρές είναι τεράστιες και η ταλαιπωρία τους μεγάλη. Δεν είναι κάπως παράλογο να ζητάμε να έρθουν με αυτό το καθεστώς;», ρώτησε, με τους δυο αυτοδιοικητικούς να παραδέχονται το πρόβλημα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο