fbpx Δημήτρης Μαυρίδης από τα γεννοφάσκια του Θρακιώτης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ

Δημήτρης Μαυρίδης από τα γεννοφάσκια του Θρακιώτης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Δημήτρης Μαυρίδης
Θράκη

Ο συγγραφέας αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του ΔΠΘ

Δ. Μαυρίδης για την Ξάνθη: «Ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, καθρέπτης της εξωστρέφειας του ελληνισμού και του κοσμοπολιτισμού»

Διονύσης Βοργιάς

Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε ο συγγραφέας Δημήτρης Μαυρίδης, το βράδυ της Τετάρτης 1 Μαρτίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης.  Ο ίδιος ευρισκόμενος στο αναπηρικό καροτσάκι, δείχνει ότι το πλήρωμα του χρόνου όλους μας φθείρει. Το έργο του, όμως, απτό κι αναλλοίωτο παραμένει ως παρακαταθήκη στην Θράκη, αναδεικνύοντας κι εμπλουτίζοντας τον πολιτισμό της ακριτικής περιοχής.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ο καλύτερος δυνατός τρόπος, για να συνοδεύσει την αναγόρευση του Δημήτρη Μαυρίδη, προφανώς και ήταν μια ημερίδα για την Θράκη, μιας και ο ίδιος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της Θράκης και ιδίως της Ξάνθης και της παλιάς πόλης.


«Η Θράκη στη νεότερη και σύγχρονη εποχή, σπουδές στην ιστορία και τον πολιτισμό» ήταν το θέμα της ημερίδας, που ξεκίνησε περί τις 17:00 και διήρκεσε δυο ώρες. Για τον παραδοσιακό και λαϊκό πολιτισμό στη Θράκη κατά τον 20ο αιώνα μίλησε ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, τις σκέψεις της για τη Θράκη και τη βουλγαρική εθνική ιδέα κατά τα χρόνια 1870-1913 κατέθεσε η Ελεονώρα Ναξίδου, στην άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στις Σάπες Ροδόπης (1992-1930) στάθηκε η Βίκυ Φίλιου, όλα στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίας. 


Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας, ο Γιώργος Πατρίκιος ανέπτυξε τους μετασχηματισμούς στην πολεοδομική συγκρότηση της Ξάνθης, ενώ ο Γιώργος Τσιγαράς εμβάθυνε στις εκκλησίες της παλιάς Ξάνθης και την ιστορία τους σημασία. Ο Γιάννης Μπακιρτζής αναφέρθηκε στις οθωμανικές επετηρίδες, και μετά ακολούθησε «ανοιχτή» συζήτηση.


Η ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ
Μετά το πέρας της ημερίδας, ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης απηύθυνε χαιρετισμό, κι ακολούθησαν προσφωνήσεις από τον κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Κωνσταντίνο Χατζόπουλο και από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Εμμανουήλ Βαρβούνη. Και οι τρεις μαζί περιένδυσαν τον τιμώμενο με την τήβεννο, σε μια συγκινητική στιγμή.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΙΔΗ
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο, με την ομιλία του Δημήτρη Μαυρίδη για τη μελέτη του πολιτισμού στη Θράκη. Από τα γεννοφάσκια Θρακιώτης ο ίδιος, έχει γράψει μεταξύ άλλων πέντε βιβλία για την Ξάνθη, το συγγραφικό του έργο έχει ιστορικό-διδακτικό-ερευνητικό χαρακτήρα και η ομιλία του συγκλόνισε.


Ο ίδιος μίλησε για τη Θράκη στο πέρασμα των χρόνων, και στάθηκε ιδίως στην Ξάνθη χαρακτηρίζοντάς την ως «παράδειγμα οργάνωσης κατά τη βουλγαρική κατοχή» που έπειτα χάρη στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της έγινε κέντρο πολιτισμού. «Ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, καθρέπτης της εξωστρέφειας του ελληνισμού και του κοσμοπολιτισμού, αλλά και τρόπος αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές», είναι η Ξάνθη σύμφωνα με τον συγγραφέα. 


Περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική και την πολιτισμική μας ταυτότητα: βυζάντιο, νέος ελληνισμός, ανατολή. Η σημασία της παλιάς πόλης της Ξάνθης, όμως, δεν αφορά μόνο στο ιστορικό της περιβάλλον και τα διατηρητέα της κτίρια, αλλά απλώνεται «αγκαλιάζοντας» τον σύγχρονο χαρακτήρα της.


Παράλληλα, ανέδειξε και ευρύτερα ιστορικά στοιχεία, όπως τη διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων αλλά και την ελληνική παιδεία που κανένα σύνορο δε μπορεί να παγιδεύσει. «Μετά το 1922 η Ελλάδα περιορίζεται εδαφικά εντός των συνόρων της. Τα ...σύνορά μας όμως δε βρίσκονται στον Έβρο, αλλά παντού εκεί όπου φτάνει η παιδεία μας, η αίσθηση του τόπου και η συνείδηση της ταυτότητας. Τα σύνορα παύουν να είναι γραμμικά κι απλώνονται στον διανοητικό χώρο», λέει ο συγγραφέας, προτρέποντάς μας να επανασυνδεθούμε με την ιστορία, να την πλησιάσουμε κι ας μας φαίνεται μακρινή, και να αναδείξουμε τον «ζωντανό» μας πολιτισμό.
Ολοκληρώνοντας το λόγο του, χαρακτήρισε την αναγόρευσή του ως μεγάλη τιμή, καθώς αποδεικνύει τη συλλογική συναίνεση και αποδοχή προς το έργο του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.