fbpx Δήμαρχοι ΑΜ-Θ προς Περιφερειακό Συμβούλιο: Ψηφίστε τον σχεδιασμό να τελειώνουμε!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

Δήμαρχοι ΑΜ-Θ προς Περιφερειακό Συμβούλιο: Ψηφίστε τον σχεδιασμό να τελειώνουμε!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δράμα
Καβάλα
Ξάνθη
Ροδόπη
Έβρος
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Απορρίμματα, μια υπόθεση των Δήμων που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η συζήτηση που άνοιξε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ή αλλιώς ΠΕΣΔΑ). Η βασική εισήγηση έγινε από τον  γενικό διευθυντή Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνο Καλούδη, ο οποίος μετέφερε τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας του για τον ΠΕΣΔΑ σημειώνοντας όμως ότι το σχέδιο έχει προβλήματα τα οποία η υπηρεσία του έχει επισημάνει. 


Παρά τα προβλήματα όμως, είπε ο κος Καλούδης, λόγω του χρονικού πλαισίου που είναι στενό –μιας και η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια- η υπηρεσία του δίνει το πράσινο φως κυρίως για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος αφού ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ότι τα έτη 2016 και 2017 θα ήταν μεταβατικά για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, με το νέο σχέδιο να είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμος το 2018. Βέβαια, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει ήδη χάσει το 2016 αφού το ΠΕΣΔΑ ψηφίστηκε στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε έχει να εκμεταλλευτεί μόνο το 2017. 


Χρ. Μαμσάκος, πρόεδρος ΔΙΑΜΑΑΘ: Το ΠΕΣΔΑ σχετίζεται με το ΕΣΠΑ 
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ και δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος έδειξε να ενοχλείται σημαντικά και υπεραμυνόμενος του έργου του ως πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ τόνισε ότι η εταιρεία οργάνωσε το ΠΕΣΔΑ έχοντας μόνο τρία άτομα προσωπικό, την ώρα που άλλες περιφέρειες ανά τη χώρα δαπάνησαν πολλές χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικούς συνεργάτες. Σε έντονο ύφος ο κος Μαμσάκος σημείωσε ότι το ΠΕΣΔΑ της ΑΜ-Θ είναι σχεδόν έτοιμο για έγκριση από τα αρμόδια Υπουργεία και ότι η ΑΜ-Θ είναι μέσα στις τρεις Περιφέρειες που έχουν καταρτίσει πρώτες έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Για να υπερτονίσει μάλιστα την προσπάθεια του ο κος Μαμσάκος είπε πως «εδώ και ένα χρόνο οι δήμαρχοι έχουν παρατήσει τους Δήμους τους και ασχολούνται με το ΠΕΣΔΑ» και κάλεσε τους συμβούλους να δώσουν θετική ψήφο στο ΠΕΣΔΑ καθώς σχετίζεται άμεσα με το ΕΣΠΑ το οποίο έχουν ανάγκη όλοι οι δήμοι ως χρηματοδοτικό εργαλείο. 


Απορρίμματα: Μία υπόθεση των Δήμων που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ακόμη πιο καυστικός ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, που επίσης παρέστη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν θετικά προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Κι αυτό γιατί –όπως είπε- όσο καθυστερεί η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, τόσο οι δήμοι επιβαρύνονται με πρόστιμα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν τελικά οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών. 


Ο κος Λαμπάκης καυτηρίασε και την κεντρική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μεμφόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που επέβαλε αμά τη αναλήψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015, και ειδικά το γεγονός ότι ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά τους Δήμους, την τελική απόφαση την έχουν οι Περιφέρειες και αυτό δεν είναι σωστό. Παρά ταύτα, είπε ο κος Λαμπάκης, η Περιφέρεια οφείλει να εγκρίνει τον σχεδιασμό που ουσιαστικά κατάρτισαν οι Δήμοι, διαφορετικά θα είναι υπόλογη έναντι των κατοίκων της ΑΜ-Θ που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη λόγω προστίμων. 


Στην σύντομη τοποθέτηση του ο κος Λαμπάκης έφερε ξανά στο φως και την υφέρπουσα κόντρα του με τον δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος είχε συγκεκριμένη πρόταση για τον ΠΕΣΔΑ: οι τέσσερις δήμοι του νομού Ξάνθης έχουν από καιρό συστήσει τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), τον οποίο επιχειρούν να εντάξουν στο ΠΕΣΔΑ. Ο κος Λαμπάκης τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει γιατί η επιχείρηση ένταξης του ΣΔΑΝΞ θα καθυστερήσει περισσότερο την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ και εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον κο Δημαρχόπουλο ότι επιχειρεί να βάλει προσχώματα στη διαδικασία. 


Ο κος Δημαρχόπουλος όντας παρών στη συνεδρίαση, απάντησε στον κο Λαμπάκη και υπεραμύνθηκε της θέσης του λέγοντας πως ο ΣΔΑΝΞ μπορεί να ενταχθεί στο ΠΕΣΔΑ χωρίς τροποποίηση του, αλλά με τη μορφή μιας παρατήρησης. 


Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 
Εν τέλει και αφού ακούστηκαν πολλές ερωτήσεις, τοποθετήσεις απορίες και απαντήσεις από πλευράς ΔΙΑΑΜΑΘ, το ΠΕΣΔΑ επικαιροποιήθηκε με 30 θετικές ψήφους, 4 αρνητικές και 10 λευκά. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αβεβαιότητα για το μέλλον,  ο φόβος για επικείμενα λουκέτα και ο δρόμος προς την ανεργία,  είναι τα συναισθήματα που επικρατούν  τελευταία σε εργαζόμενους σε αναστολή και  σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργο