fbpx Δικαιωμένοι από τα αναδρομικά οι στρατιωτικοί, προσφεύγουν στην δικαιοσύνη για τα δώρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Δικαιωμένοι από τα αναδρομικά οι στρατιωτικοί, προσφεύγουν στην δικαιοσύνη για τα δώρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στρατός

"Υλοποιήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν υλοποίησε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση", λέει για τα αναδρομικά ο Αν. Τσουκαράκης, παροτρύνει τους συναδέλφους του να ασκήσουν μαζικές αγωγές για τα κομμένα δώρα

Διονύσης Βοργιάς

Δικαιωμένοι από τα αναδρομικά αλλά έτοιμοι να διεκδικήσουν τα δώρα που είναι κομμένα εδώ και πέντε χρόνια - αλλά τα διεκδικούν λόγω παραγραφών για την τελευταία διετία - είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί. Αυτά εν πολλοίς έγιναν γνωστά στον "Χ" από τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων στρατιωτών Ανέστη Τσουκαράκη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος από το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης στρατιωτικών Π.Ε. Ροδόπης, το απόγευμα της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου, στην λέσχη αξιωματικών φρουράς Κομοτηνής, σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τους στρατιωτικούς.

Ως οικοδεσπότης παρευρέθη στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Σαντοριναίος - υπολοχαγός, πρόεδρος της ένωσης στρατιωτικών Π.Ε. Ροδόπης, ο οποίος διαπίστωσε "η πανελλήνια ομοσπονδία μάς ακούει και μεταφέρει τα προβλήματα. Τοπικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, σε συνεννόηση με την φυσική ιεραρχία και την ηγεσία, δεν έχουμε ιδιαίτερα (τοπικά) προβλήματα, αλλά τα ζητήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς πανελλαδικά".

Δικαίωση για τα αναδρομικά
Οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικές περικοπές για 65 μήνες περίπου, από τον Αύγουστο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2017. Τα ποσά προκύπτουν από τον βασικό μισθό (καθαρό ποσό), ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήματα καθώς είναι πολλοί εκείνοι που λαμβάνουν επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης. Τα παραπάνω ισχύουν σε αδρές γραμμές. "Υλοποιήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν υλοποίησε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση. Άρα, πλήρως και ορθά υλοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ", δήλωσε στον "Χ" ο συνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, ο οποίος πρόσθεσε πως "σε εκκρεμότητα παραμένει η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του Ιουλίου του '12. Θα προσφύγουμε κι εδώ αναγκαστικά στο ΣτΕ.

Εάν δεχθούμε ότι το '14 επί κυβέρνησης Σαμαρά επανήλθαν οι μισθοί κατά 50%, πλέον υπολείπεται το άλλο 50%, για την ολική επαναφορά των μισθών. 
Στις 23 Γενάρη περιμένουμε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Συμμόρφωσης (σ.σ. Διοικητικό Εφετείο), στο οποίο πήγαμε το Υπουργείο Οικονομικών για την μη συμμόρφωση στην απόφαση"
. Σε ένα γενικότερο σχόλιο για την παρουσία του στην Κομοτηνή εξήγησε πως γίνεται "συζήτηση με τα στελέχη, για να ακούσουμε προβλήματα αλλά και λύσεις που προτείνουν, ώστε στην συνέχεια να προωθηθούν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία".

Μαζικές αγωγές για τα δώρα
Ο πρόεδρος γνωστοποίησε το νέο αίτημα, πλην της επαναφοράς των μισθών, που έχουν οι στρατιωτικοί κι αφορά στα δώρα. "Έχουμε παροτρύνει όλα τα στελέχη ανά την Ελλάδα, να καταθέσουν αγωγές για τα δώρα, δηλαδή τα επιδόματα γιορτών και αδείας, που έχουν καταργηθεί από 1/1/2013", λέει ο πρόεδρος και προτάσσει το εξής επιχείρημα "αν δεχθούμε ότι 31 Ιουλίου '12 τα δώρα υπήρχαν, αυτό σημαίνει ότι - αν είμαστε στο τότε μισθολόγιο - τα δώρα υπάρχουν, γι' αυτό και τα διεκδικούμε". Σημειώνει, όμως πως τα προ διετίας δώρα δεν μπορούν να καταβληθούν αναδρομικά, γι' αυτό οι διεκδικήσεις αφορούν από τα Χριστούγεννα του '16 μέχρι και σήμερα. "Διεκδικούμε περί των 2.500 ευρώ το άτομο. Το σημαντικό είναι πως κάτω από 3.000 ευρώ ανά άτομο το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει έφεση.

Άρα, αν μας δικαιώσουν τα πρωτόδικα δικαστήρια, οι στρατιωτικοί πάνε με αυτή την απόφαση να εισπράξουν"
, γνωστοποιεί.
Επικουρικά, προτάσσει μία ακόμη διεκδίκηση, την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας. Εδώ, ο πρόεδρος θυμίζει "από 1/1/17 ενώ νομοθετήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού στρατού την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας, παρόλα αυτά ήδη μπαίνουμε στο '19 και δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ στις τσέπες μας".

Ικανοποίηση από τις υποδομές
Ο πρόεδρος δηλώνει ικανοποιημένος από τις υποδομές, δεδομένου ότι το 2018 είναι κι έτος μέριμνας προσωπικού και πολλοί χώροι έχουν αναβαθμιστεί. "Γίνεται μία προσπάθεια", λέει ο πρόεδρος και εξηγεί "ο σωματάρχης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος και ως ηγέτης στρατιωτικός, κατά την άποψή μας, είναι καλός, αλλά πάνω από όλα είναι άνθρωπος, δηλαδή προσφέρει και στον άνθρωπο - στρατιωτικό και στον άνθρωπο - πολίτη. Θέλει να βλέπει ευτυχισμένους ανθρώπους".

Χωρίς στρατιωτικό νοσοκομείο η ΠΑΜ-Θ
Από το 2011 και μετά, τα περισσότερα στρατιωτικά νοσοκομεία της επαρχίας έχουν μεταπέσει σε κινητά χειρουργικά νοσοκομεία (ΚΙΝΧΕ). Ο "Χ" μίλησε με τον ανθυπολοχαγό Βάιο Τσαπρούνη, πρόεδρο της ένωσης στρατιωτικών Π.Ε. Ξάνθης, ο οποίος εξήγησε πως "οι ειδικότητες πλέον που προβλέπονται να στελεχώνουν τα ΚΙΧΝΕ δεν είναι ίδιες - και στον αριθμό - με τα στρατιωτικά νοσοκομεία", πληροφορώντας ότι το πιο κοντινό στρατιωτικό νοσοκομείο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι το 424 Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προφανώς υπήρξαν πολλές γκρίνιες και αντιδράσεις στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, με την  ανακοίνωση μόνο 50 πειραματικών  σχολείων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως  από βουλευτές των νομών,