fbpx Διίστανται οι απόψεις για αν κέρδισε ή έχασε το ΔΠΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διίστανται οι απόψεις για αν κέρδισε ή έχασε το ΔΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Πεπεισμένος ότι το Πανεπιστήμιο Θράκης θα είναι διπλά κερδισμένο από την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού, εμφανίστηκε μιλώντας στον "Χ" ο πρυτανεύων του Ιδρύματος Σταύρος Τουλουπίδης


Ποια αρνητικά και ποια θετικά βλέπουν οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, τι πιστώνει στους τοπικούς φορείς η Ελένη Λαφτσή

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πεπεισμένος ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα είναι διπλά κερδισμένο από την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού, εμφανίστηκε μιλώντας στον "Χ" ο πρυτανεύων του Ιδρύματος Σταύρος Τουλουπίδης, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο.


Πρόκειται για εξής τμήματα: Κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, Διατροφολογίας στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη ή Ορεστιάδα), Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, Εργοθεραπείας-Ψυχολογίας στην Κομοτηνή, Τοπογράφων-Μηχανικών στην Ξάνθη. Επίσης ιδρύεται Κέντρο Έρευνας και Διεθνών Συνεργασιών, στο οποίο θα ενταχθούν και το Κέντρο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ξάνθη.


Επίσης ιδρύονται στις πόλεις της Θράκης διετούς φοίτησης Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: για Αγρότες-Κτηνοτρόφους στην Ορεστιάδα, Αρωματικά και Σηροτροφία, στο Σουφλί, Διοίκηση Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη, Γαλακτοκομίας, Τυροκομίας, Μελισσοκομίας στην Κομοτηνή, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ξάνθη. "Σε επίπεδο σχεδιασμού κάναμε το καλύτερο. Πλέον συνεργασία με τους δημάρχους πρέπει να δούμε που θα μπορέσουν να στεγαστούνε οι δομές. Πιστεύω όλη αυτή την προσπάθεια να την αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και οι δήμαρχοι για να προχωρήσουμε γρήγορα", είπε ο πρυτανεύων του ΔΠΘ. 


Ο κ. Τουλουπίδης έκανε γνωστό ακόμη πως το παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, θα ενσωματωθεί στο ΔΠΘ.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση για τη σίτιση και τη στέγαση, δήλωσε πως εξασφαλίστηκαν 500.000 ευρώ και επιπλέον άλλα 2 εκ. για την συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.


Σχετικά με το θέμα της Νομικής το οποίο τέθηκε στη συζήτηση, ο κ. Τουλουπίδης μεταφέροντας τις δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου, στάθηκε στο γεγονός πως πρόκειται για υπόσχεση της κυβέρνησης και αυτό ξεπερνά τον υπουργό. "Η υπόσχεση για νέα Νομική Σχολή υπερβαίνει τον υπουργό, δηλαδή είναι σε επίπεδο κυβερνητικό και όχι του υπουργού. Και αν γίνει δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών, θα διαιρεθεί δια τέσσερα. Εμείς εμμένουμε στα επιχειρήματά μας τόσο από πλευράς πανεπιστημίου τόσο και από πλευράς δημάρχων. Ο υπουργός δεν είχε επιχειρήματα, είπε ότι η υπόσχεση υπερβαίνει τον ίδιο. Είναι υπόσχεση και όχι υλοποίηση", είπε 
Αναφορικά με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, υποστήριξε πως δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του ΤΕΙ και του υπουργείου ακόμα. Ωστόσο επανέλαβε πως οι πόρτες του ΔΠΘ είναι ανοικτές και πως το αυτονόητο είναι να ενταχθεί εκεί.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης.


Θετικά βλέπει την ίδρυση νέων σχολών και ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ενώ σχολιάζοντας τα περί ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής είπε "είναι κεντρική πολιτική απόφαση η οποία έχει αποφασιστεί να εκτελεστεί". Ειδικά μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΠΘ που παρουσιάστηκε στον υπουργό "έγινε αναφορά για 5 νέες σχολές 2 εκ των οποίων στην Κομοτηνή. Αυτό είναι θετικό και νομίζω ότι πιστώνεται και στη δουλειά που γίνεται στο πανεπιστήμιό μας αλλά και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Για να μην λέμε μόνο τα στραβά, εδώ είναι κάτι το οποίο είναι θετικό για τον τόπο μας".


Θετικό πρόσημο βάζει στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος της  ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης, που συμμετείχε εκπροσωπώντας το συγκεκριμένο όργανο, όμως επεσήμανε ότι αυτό "που δεν ήταν καλό" ήταν το γεγονός ότι ο κος Γαβρόγλου δεν έχει διάθεση να αλλάξει στάση στο ζήτημα της δημιουργίας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. 


"Είναι απόφαση της κυβέρνησης και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί μόνος του", είπε ο κος Λαμπάκης αναφερόμενος στα λεγόμενα Γαβρόγλου, "αλλά μας διασφάλισε ότι ο αριθμός των εισακτέων θα παραμείνει σταθερός, όμως θα μοιράζεται διά τέσσερα". 


Σε αυτό το σημείο, ο κος  Λαμπάκης εξήγησε ότι ένα από τα "καλά επιχειρήματα" που κόμισε η αντιπροσωπεία στον υπουργό ήταν και αυτό που λέει ότι μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να παραμείνει σταθερός, όμως οι σχολές έχουν δικαίωμα να ορίζουν μόνες τους, τους φοιτητές που δέχονται από κατατακτήριες εξετάσεις, συνεπώς εκεί δεν θα υπάρχει δίκαιη κατανομή. Παρόλα αυτά, ο κος Γαβρόγλου δεν επείσθη.


Ιδιαίτερα επικριτική προς όσους παρέστησαν στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, εμφανίστηκε η επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, μετά την γνωστοποίηση ότι η ίδρυσης νέας Νομικής στην Πάτρα είναι ειλημμένη απόφαση. 


"Εμείς τους στείλαμε για να μας εκπροσωπήσουν και θα έπρεπε να το κάνουν επάξια αυτό. Γι' αυτό θα ήθελα μια ενημέρωση για το ποια είναι τα επιχειρήματα που αντέταξαν απέναντι στον υπουργό. Ο υπουργός είχε πει ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει, ότι είναι μια πρόταση που απλώς εξαγγέλθηκε δεν ήτανε ειλημμένη απόφαση. Ξεκίνησε αλλιώς και κατέληξε αλλιώς. Θεωρούν δεδομένο ότι είναι ειλημμένη απόφαση η ίδρυση της τέταρτης Νομικής και άρα λοιπόν τι δεν μας λένε οι φορείς ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για την τέταρτη νομική ή για την ένωση του ΤΕΙ με το ΔΠΘ; Αποτυχία δηλαδή δύο στα δύο. Εγώ θα περίμενα από τους φορείς να βγούνε να πούνε ότι συνέβη αυτό, ελάτε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω". Άποψη της κας Λαφτσή είναι ότι πρέπει πρώτα να κατοχυρώσουμε τα κεκτημένα και μετά να διεκδικήσουμε τα περαιτέρω. "Το κεκτημένο μας είναι η Νομική Σχολή και η λειτουργία της και αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε", είπε η ίδια.  


Το νέο ραντεβού με τον υπουργό θα είναι στις 25 Απριλίου,  προκειμένου στις αρχές του καλοκαιριού σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου να νομοθετηθούν, στο πλαίσιο του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση του «χάρτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. "Εγώ πιστεύω ότι δεν θα χάσουμε τίποτα και θα βγούμε διπλά κερδισμένοι, αλλά είναι θέμα χρόνου. Μιλάμε για ένα νέο πανεπιστήμιο με νέα δυναμική αν υλοποιηθούν αυτά που έχει υιοθετήσει ο στρατηγικός μας σχεδιασμός. Μια καινούρια μέρα θα ξεκινήσει", είπε καταληκτικά ο Σταύρος Τουλουπίδης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;