fbpx «Δίχτυα» διεκδικήσεων στη Θράκη απλώνει η Άγκυρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

«Δίχτυα» διεκδικήσεων στη Θράκη απλώνει η Άγκυρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τουρκία
Άγκυρα
Ελλάδα
Θράκη

Με έκθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο αναμασά τη ρητορική ετών σε μία διόλου τυχαία χρονική συγκυρία

Διονύσης Βοργιάς

Ζητήματα εσωτερικού δικαίου της Ελλάδας, προσπαθεί να εμπλέξει για μία ακόμη φορά η Άγκυρα, με «φόντο» της εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το «τραπέζι» του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να στρώνεται με τις ευλογίες Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση απλώνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της απανταχού, εγείροντας μία σειρά ζητημάτων που δεν αφορούν τον διμερή διάλογο.

Ένα εξ αυτών και το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης, που ρυθμίζεται πλήρως από την Συνθήκη της Λωζάννης, την όποια ωστόσο διαχρονικά κι ανοιχτά αμφισβητεί η Τουρκία. Έτσι, η Τουρκία προσπαθεί να στρώσει τον δρόμο, ώστε ο προσεχής διάλογος -εάν αυτός καταστεί εφικτός- να αφορά σε μία σειρά λοιπών ζητημάτων, όπως το Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά, η μουσουλμανική μειονότητα, η Αγία Σοφία, κ.ά.

Απεναντίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -αν κι έχει δημόσια προσκαλέσει σε διάλογο «ως πολιτισμένοι γείτονες» όπως είπε πρόσφατα στο CNN την Τουρκία- έχει διευκρινίσει παντοιοτρόπως, ότι ο διάλογος θα αφορά τη μοναδική εκκρεμότητα που έχει η Ελλάδα με τη γείτονα, ήτοι τις θαλάσσιες ζώνες. Προϋπόθεση του όποιου διαλόγου, πάντως, είναι η απομάκρυνση της τουρκικής παρουσίας από την Αν. Μεσόγειο.

Η έκθεση και η χρονική στιγμή
Σε μία διόλου τυχαία χρονική συγκυρία εξελίξεων, στο τουρκικό κοινοβούλιο παρουσιάστηκε -και διαφημίστηκε έντονα από τα τουρκικά ΜΜΕ- έκθεση που φέρει τον τίτλο «τα προβλήματα της ‘τουρκικής’ (sic) μειονότητας στην Ελλάδα». Μάλιστα, η έρευνα δεν περιέχει στον τίτλο της τυχαία τον γεωγραφικό προσδιορισμό ‘στην Ελλάδα’, αντί για το σύνηθες ‘στη Δυτική Θράκη’, καθώς κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής (sic)» μειονότητας και στα Δωδεκάνησα, θέλοντας να δημιουργήσει προηγούμενα και στα νησιά Ρόδου και Κω.

Μάλιστα, η έρευνα παρουσιάστηκε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απειλή Ρ.Τ. Ερντογάν «αν συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά, εμείς θα πράξουμε τα απαραίτητα», δήλωση που ήρθε σε συνέχεια παρουσίας του ελληνικού στρατού στην ορεινή Ξάνθη. Τότε, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για δήθεν «επιθέσεις» που δέχεται η μειονότητα στην Ελλάδα. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρ.Τ. Ερντογάν εμπλέκει την Θράκη, όταν οι δύο χώρες φαίνεται να μπαίνουν σε «τροχιά» διπλωματικών επαφών.

Η έρευνα εξ αρχής θέτει το πλαίσιο, ότι παρουσιάζει «τα προβλήματα της ‘τουρκικής’ (sic) μειονότητας στην Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα και τις δυσκολίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα». Εν προκειμένω, πάντως, η ύπαρξη και διατήρηση τεμενών στην Δυτική Θράκη, σε αντιδιαστολή με την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από τον Τούρκο Πρόεδρο, αποσιωπάται τεχνηέντως από το αναλυτικό έγγραφο, στο οποίο γίνονται αναφορές σε ιστορικά και λοιπά στοιχεία, χωρίς όμως να γίνεται καταγραφή των βημάτων που διαχρονικά έχει χαράξει η ελληνική πολιτεία, δημιουργώντας περιβάλλον ισότητας, ισοπολιτείας και ευκαιρίας στους Έλληνες μουσουλμάνους. 

Το έγγραφο, επίσης, δεν αναφέρει τίποτα για τις δυσκολίες που έχει υποστεί διαχρονικά η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.

Η έρευνα επιμερίζεται σε έξι διαφορετικές θεματικές, με κορυφαία την διεκδίκηση εθνικής ταυτότητας για τη μουσουλμανική μειονότητα. Και σε αυτό το σημείο τεχνηέντως αποσιωπώνται όσα ρητώς ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης για την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, δηλαδή όχι εθνικής και ούτε στα Δωδεκάνησα. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, αγνοώντας και σε αυτό το σημείο την συνθήκη της Λωζάννης.

Αναφορικά με τα σχολεία, αποδίδεται το κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη δήθεν στο ότι «το άνοιγμα νέων μειονοτικών σχολείων δεν επιτρέπεται», ενώ επί της ουσίας τόσο τα μειονοτικά σχολεία, όσο κι όλα τα σχολεία της Θράκης, μειώνονται εξ αιτίας της μετανάστευσης του ντόπιου πληθυσμού, ελέω δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Το έγγραφο αναμασά και τη ρητορική που σχετίζεται με τους ψευτομουφτήδες, αποκρύπτοντας ότι η δράση τους υποκινείται από την Άγκυρα.

Εμπρηστικό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ
Εν τω μεταξύ, όσο διαμηνύονται όλα τα παραπάνω, η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ -όπως και μία σειρά άλλων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ της Τουρκίας- δημοσίευσε εμπρηστικό ρεπορτάζ και βίντεο, γύρω από τη μειονότητα.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Χασάν Οζκάν από το Βαλκανικό Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών, ο οποίος φέρεται να διερωτάται εάν η Ελλάδα θα δεχθεί να χορηγήσει αυτονομία αποφάσεων και δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη. Προς αυτή την κατεύθυνση καλεί και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει δράση! Σε άλλη αποστροφή των λόγων του, ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφεύγει το ζήτημα της Δυτικής Θράκης».

Στη μεγάλη εικόνα, όλα τα παραπάνω καταγράφονται σε μία περίοδο έντονων διεθνών και διμερών εξελίξεων μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να υψώνει ως «ανοιχτό ζήτημα» ό,τι υπάρχει στο νου του, πετώντας το «τυράκι» στην ελληνική πλευρά, η οποία -ως έχει διατυπωθεί δημόσια- πρέπει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο για τα πραγματικά «ανοιχτά ζητήματα», δηλαδή το εξής ένα: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών υπό όρους Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ