fbpx Διχάζει τους Κομοτηναίους η χρήση μάσκας στα σχολεία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διχάζει τους Κομοτηναίους η χρήση μάσκας στα σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
χρήση μάσκας
Γονείς
Σχολεία

Γονείς διαμαρτυρήθηκαν έξω από Δημοτικό κατά της χρήσης μάσκας στα παιδιά κάτω των 12 ετών - Δύο επιστήμονες της Κομοτηνής απαντούν υπέρ της αναγκαιότητας χρήσης μάσκας

Διονύσης Βοργιάς

Διχάζει και τους Κομοτηναίους η χρήση μάσκας στα παιδιά κάτω των 12 ετών στα σχολεία. Παρά τις διατυπωμένες από την επιστημονική κοινότητα τοποθετήσεις σχετικά με την ασφάλεια χρήσης μάσκας σε παιδιά άνω των τριών ετών, γονείς εκφράζουν την αντίδρασή τους και ζητούν επανεξέταση του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία από την πολιτεία.

Γονείς λένε «όχι» στη σχολική μάσκα
Η πρώτη αντίδραση γονέων είναι γεγονός και στην Κομοτηνή και πραγματοποιήθηκε πριν από το χθεσινοπρωινό κουδούνι έξω από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Εκεί, αντιπροσωπεία γονέων είπαν «όχι» στη χρήση μάσκας στα Δημοτικά και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν να αντιδρούν.
Μία εκ των αντιδρώντων γονέων, η Γιάννα Χοψονοσίδου, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι γενικά κατά της χρήσης μάσκας στους ενήλικες -σημειώνοντας πως κι η ίδια στον εργασιακό της χώρο φοράει για 8 ώρες καθημερινά συμμορφούμενη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα- αλλά ήταν ξεκάθαρη ως προς την αντίδρασή της για τη μάσκα στα μικρά παιδιά. «Έχουμε μαζευτεί κατά της μάσκας. Το παιδί μου δεν θέλει να πηγαίνει σχολείο λόγω της μάσκας και υπάρχουν κι άλλα παιδιά που είναι δεύτερη και τρίτη μέρα εκτός σχολείου», είπε, ενώ μιλώντας για το παιδί της πρόσθεσε: «έρχεται σπίτι και λέει δεν αντέχω, ιδρώνω, δεν μπορώ να ανασάνω». «Έχω μπει σε σχολείο μέσα που καθηγητές και διευθυντές δεν φορούν μάσκα», ισχυρίστηκε σε άλλη αποστροφή της, ενώ επίσης τόνισε ότι «πίσω από τα κάγκελα με κλειστές πόρτες δεν βλέπει κανείς τίποτα».

«Το στόμα το καταλαβαίνω, ποιός ο λόγος να είναι και η μύτη του μωρού γιατί να είναι κλειστή; Για να μην παίρνει οξυγόνο;», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο του λόγου της, ενώ ζήτησε από την πολιτεία πιο ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με τη μάσκα, λέγοντας: «Πριν 3 μήνες μας είπαν ότι δεν μας προστατεύει η μάσκα.

Τώρα μας λένε ότι προστατεύει. Ας σκεφτούν τι θέλουν να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται». Επικουρικά, ζήτησε περισσότερη καθαριότητα στα σχολεία, περισσότερα απολυμαντικά, αποσυμφόρηση των πολυπληθών σχολικών αιθουσών, ενώ έδειξε και τον συνωστισμό έξω από το σχολείο πριν το πρώτο κουδούνι. Άξιο αναφοράς είναι πως τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησαν κι οι πρώτες καταλήψεις ανά την Ελλάδα, με αιτήματα και κατά της μάσκας, καθώς και τη στήριξη γονέων, σε Κρήτη, Αχαΐα και αλλού. Για τις καταλήψεις και τα διατυπωθέντα αιτήματα ενημερώθηκε αρμοδίως το Υπουργείο Παιδείας.

Η επιστήμη απαντά «ναι»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκαν προκειμένου να δώσουν την απάντησή τους ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Πατλάκας.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κος Χαριτόπουλος εξήγησε ότι «πιο πολύ πρέπει να ανησυχούμε όχι μόνο για τα κρούσματα, αλλά για την τεράστια αύξηση διασωληνωμένων ασθενών, που είναι περισσότεροι από 60. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κρεβάτια στις ΜΕΘ καταλαμβάνονται από αυτούς τους ασθενείς κι αυτό πιθανόν να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον».

Αναφορικά με τους τρόπους καταπολέμησης του Covid, απάντησε ότι έχουμε τρεις: την απόσταση πάνω από 1μιση μέτρο, το συχνό πλύσιμο χεριών και την χρήση μάσκας. Το γενικευμένο lockdown επιλέχθηκε την Άνοιξη για να βελτιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (με δεδομένη την ταυτόχρονη κατάρρευση πιο στέρεων συστημάτων όπως της Ιταλίας) και την συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων για τους τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Επί της σχολικής μάσκας τώρα, ο κος Χαριτόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «δύο πολύ μεγάλες επιστημονικές εταιρίες, δηλαδή η Ένωση Παιδιάτρων Αμερικής και η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή έχουν βγάλει μία ολόκληρη επιστημονική ενημέρωση, ότι η χρήση μάσκας είναι ακίνδυνη στα παιδιά άνω των τριών ετών. Από μελέτες σε χώρες της Ανατολής που η χρήση μάσκας ήταν συνήθης». Θύμισε, πάντως, ότι εξαιρούνται σύμφωνα με την ΚΥΑ, παιδιά που έχουν νευρολογικά, ψυχολογικά, μυϊκά προβλήματα ή παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα και η μέγιστη  εκπνευστική τους ροή σε 1’’ είναι κάτω από 50%. Επικουρικά, ζήτησε από τους γονείς που διαμαρτύρονται, να απευθυνθούν στους ιατρούς τους και να πεισθούν από αυτούς. 

«Είμαστε πολύ καλά μέχρι στιγμής», είπε για την πορεία της επιδημίας στη Ροδόπη ο Γιώργος Πατλάκας, πλην όμως υπογράμμισε κι αυτός την αύξηση των διασωληνωμένων πανελλαδικά, ευελπιστώντας «με τα καινούργια μέτρα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Χαρακτήρισε την μάσκα ως «το μοναδικό εύκολο μέτρο που έχουμε για να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό», ενώ -μιλώντας για τις αντιδράσεις γονέων- ζήτησε να σταματήσει η «παραφιλολογία» όχι μόνο από πολίτες, αλλά και από ιατρούς που «βγαίνουν και μιλούν χωρίς στοιχεία». Και συνέχισε: «Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί και επιστημονικές εταιρίες που κάνουν τις ανακοινώσεις. Αυτοί αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Άρα υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες οφείλουμε να ακολουθήσουμε».

Για την μάσκα συγκεκριμένα σημείωσε ότι δεν υπάρχει «αντένδειξη» ώστε να μην την φορέσουν ενήλικες ή παιδιά άνω των τριών ετών, εκτός από τις συγκεκριμένες και ορισμένες από την ΚΥΑ εξαιρούμενες περιπτώσεις. Ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του από τους γονείς που αντιδρούν, να επισκεφτούν με τα παιδιά τους τον αρμόδιο ιατρό, ώστε να διαπιστώσει εάν μπορούν να εξαιρεθούν ή όχι από την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ