fbpx Διεκδικεί μεγάλο έργο ανάπλασης για την ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διεκδικεί μεγάλο έργο ανάπλασης για την ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Ανάπλαση
Παλιά Νομική

Αγώνα δρόμου δίνουν οι άνθρωποι της Αντιδημαρχίας Έργων για να προλάβουν πρόσκληση του «Φιλόδημου»

Νέα στοιχεία: Τι μέλλει γενέσθαι με τις εγκαταστάσεις της Παλιάς Νομικής

Διονύσης Βοργιάς

Στις 31/12/2019 λήγει πρόσκληση του «Φιλόδημου» που αφορά σε 100εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα ετοιμάζουν φακέλους, ένας εξ αυτών κι ο Δήμος Κομοτηνής. Αν αναλογιστούμε ότι με την έννοια «μεγάλα έργα» νοούνται σε αδρές γραμμές όσα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, τελικώς αναμένεται η χρηματοδότηση περί των 10 projects.

Το project του Δήμου Κομοτηνής
Ένα εξ αυτών είναι και το σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής, που μέσω της νέας αντιδημαρχίας Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κάνει αγώνα δρόμου, για να καταθέσει την κατά το δυνατό πληρέστερη πρόταση.

«Δίνουμε πραγματικά μάχη» λέει στον «Χ» ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου, γνωστοποιώντας ότι το σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Νομικής. Μεγάλο περιθώριο επιλογών, δεν υπήρχε άλλωστε, καθώς ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει άλλο τέτοιο συγκρότημα κτιρίων που θα μπορούσε να ενταχθεί σε μία τόσο μεγάλη χρηματοδοτική πρόσκληση. 

Ως «ευκαιρία» αντιμετωπίζει την πρόσκληση του «Φιλόδημου» ο κος Καρασταύρου, «τουλάχιστον να σχεδιάσουμε σε αυτό το στάδιο την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, που θα πιάνει όλο εκείνο το οικοδομικό τετράγωνο (εν. σχολεία, παλιά νομική, πεζόδρομο, πάρκο περιφέρειας, κλπ)», μη κρύβοντας πως πρόκειται για μια περιοχή «παρατημένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Στον επιμέρους σχεδιασμό υπάρχουν και προτάσεις που ξεχωρίζουν, όπως η κατασκευή ενός κλειστού χώρου γυμναστηρίου και ενός νηπιαγωγείου, αλλά πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις θα είναι έτοιμες προς τα τέλη του ’20.

Παλιά Νομική: Συγκατοίκηση προτείνει ο Δήμος
Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της Παλιάς Νομικής. Παρά την κατασκευή νέου κτιρίου στην Πανεπιστημιούπολη, το Δ.Π.Θ. προτάσσει σειρά επιχειρημάτων, διεκδικώντας την εν συνόλω χρήση των εγκαταστάσεων για πολλά ακόμη χρόνια. Την άποψη αυτή, δεν συμμερίζεται 100% ο Δήμος Κομοτηνής. Αντιπροτείνει την παραμονή των τμημάτων στην Παλιά Νομική, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κτιρίου, κι έκτοτε την απελευθέρωση μέρους της Παλιάς Νομικής, εν είδει …συγκατοίκησης.

Τις εκπαιδευτικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο Δήμος Κομοτηνής, προτάσσει ο Δημήτρης Καρασταύρου, ζητώντας – όταν ολοκληρωθεί το νέο κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη – να απελευθερωθεί μέρος των εγκαταστάσεων της Παλιάς Νομικής από το Πανεπιστήμιο, για εκπαιδευτική χρήση από τον Δήμο Κομοτηνής. «Να κάνουμε μια μικτή χρήση» είναι η πρόταση του αντιδημάρχου, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος δεν είναι ενάντιος ούτε στην παραμονή του ΔΠΘ στην περιοχή ούτε στην ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Παλιάς Νομικής που διεκδικεί αυτό το διάστημα το Πανεπιστήμιο. «Δεν σταματάμε την πρότασή τους» διευκρινίζει και υπογραμμίζει: «Δεν είπαμε ποτέ ότι το Πανεπιστήμιο θέλουμε να φύγει από εκεί».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Την ώρα πάντως που γράφονται όλα τα παραπάνω, ο χρόνος μετρά αντίστροφα τόσο για την πρόταση του ΔΠΘ όσο και για την πρόταση του Δήμου Κομοτηνής. Το εάν θα μπορέσουν να «κουμπώσουν» η μία στην άλλη και συγχρόνως ο Δήμος Κομοτηνής …να τα βρει με το Δ.Π.Θ. επί της χρήσης των εγκαταστάσεων, θα απασχολήσει έντονα την τοπική και πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά και σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ