fbpx Διεκδικεί χρήματα, που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής δεν αναγνωρίζει ως οφειλή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Διεκδικεί χρήματα, που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής δεν αναγνωρίζει ως οφειλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Βασίλης Κυρίτσης
Σοφία Μενεσελίδου
Τέχνη
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πικρία και αγανάκτηση αισθάνεται, ο άνθρωπος που υπηρέτησε ως πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. την περίοδο Νοέμβριος 1985 - Νοέμβριος 1989


Η δίκη έγινε στην Κομοτηνή τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και οι αντίδικες πλευρές τελούν σε αναμονή της απόφασης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πικρία και αγανάκτηση αισθάνεται, ο άνθρωπος που υπηρέτησε ως πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής την περίοδο Νοέμβριος 1985 - Νοέμβριος 1989, όταν δήμαρχος ήταν ο Χαράλαμπος Κατσιμίγας, αφού αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για χρήματα που, όπως ισχυρίζεται, του οφείλει η δημοτική επιχείρηση. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφερε το θέατρο στην πόλη, ενώ επί δικής του θητείας υλοποιήθηκαν σημαντικές υποδομές. Σύμφωνα με τον ίδιο "τα δύο θέατρα, το χειμερινό και το θερινό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, δημιούργησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ως πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. την περίοδο Νοέμβριος 1985 - Νοέμβριος 1989, όταν δήμαρχος Κομοτηνής ήταν ο Χαράλαμπος Κατσιμίγας. Το θερινό θέατρο, έγινε με αρχιτεκτονικά σχέδια των αγαπημένων φίλων μου, Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη, προσφορά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, με την ανεκτίμητη εργασία του αρχιτέκτονα Κώστα Καλούδη στην εκτέλεση του έργου". 


Ο Βασίλης Κυρίτσης ακόμα και όταν πλέον δεν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, ποτέ δεν ξεχνούσε την πόλη που τον αγκάλιασε. Έτσι θα επιστρέψει καλλιτεχνικά το 2009, ως σκηνοθέτης αυτήν την φορά για την πραγματοποίηση της παράστασης "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Το έτος εκείνο ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής υπηρετεί ο Δημήτρης Παπασταμάτης και μεταξύ αυτού και του Βασίλη Κυρίτση θα υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο η καθαρή αμοιβή του σκηνοθέτη ανέρχεται στο ποσό των 7.500 ευρώ, ο φόρος των 1.400 ευρώ επιβαρύνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, ενώ στον σκηνοθέτη θα καταβληθεί επίσης το ποσό των 3.000 ευρώ ως επίδομα διαβίωσης για το οποίο είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αποδείξεις. Τα οδοιπορικά και τα έξοδα διαμονής επιβαρύνουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  


Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 ο κ. Κυρίτσης θα λάβει μέρος των συμφωνηθέντων ποσών, αλλά θα έχει να λαμβάνει ως υπόλοιπο το ποσό των 3.720 ευρώ. Το ποσό αυτό θα παραμείνει σε εκκρεμότητα και τα επόμενα χρόνια, παρά τις σχετικές οχλήσεις του κ. Κυρίτση προς του εκάστοτε προέδρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Παραμονές της πρεμιέρας της παράστασης στην Κομοτηνή, ο κ. Κυρίτσης, υποστηρίζει ότι παρέδωσε στον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή ένα φάκελο με όλες τις αποδείξεις. Την ίδια περίοδο είχε διαπιστώσει την απουσία λογιστή και γι' αυτό είχε φροντίσει να ενημερώσει γραπτώς τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Παπασταμάτη, ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μελλοντικά. 


Το 2012 και αφού, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, έχουν παρέλθει δυόμιση χρόνια σιωπής και αδιαφορίας και επειδή κανείς αρμόδιος από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του προκειμένου να γίνει ρύθμιση της οφειλής, αποφασίζει να κινηθεί νομικά.
Για τον σκοπό αυτόν την περασμένη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ο Βασίλης Κυρίτσης παρέστη στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, για τη δική που έγινε, κατόπιν αρκετών αναβολών. 


ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 
Τη θέση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής κατέθεσε στον "Χ" η σημερινή πρόεδρος του θεάτρου Σοφία Μενεσελίδου, η οποία παρέστη στο δικαστήριο. Σύμφωνα με την ίδια: "Ο κ. Κυρίτσης είχε πάρει 7.000 ευρώ ως καθαρή αμοιβή και περίμεναν να τους κόψει τα τιμολόγια ως σκηνοθέτης. Όμως δεν έκοψε ποτέ αυτά τα τιμολόγια. Το θέατρο τον έχει οχλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για να κοπούν αυτά τα τιμολόγια, προκειμένου να αποδοθεί ο φόρος στην εφορία και το ανάλογο ποσό. 


Αυτή την εκκρεμότητα δεν την έχει τακτοποιήσει ο ίδιος και για αυτό δεν μπαίνουν τα υπόλοιπα 500, με τον ανάλογο φόρο που πρέπει να αποδοθεί. Είναι δική του η εκκρεμότητα ως προς αυτό το κομμάτι της αμοιβής. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι σύμφωνα με το συμφωνητικό θα έπρεπε να πάρει κάποια έξοδα διαβίωσης που ανέρχονται στο ποσό των 3.000 ευρώ, συν κάποια έξοδα μετακίνησης που ήταν 220 ευρώ, αλλά με τον υποχρεωτικό όρο, αναγράφεται στο συμφωνητικό που είναι υπογεγραμμένο και από αυτόν, να παραδώσει τις αποδείξεις που αντιστοιχούν σε αυτά τα έξοδα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τις παρέδωσε, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ποτέ ούτε από εμάς, ούτε από τις προηγούμενες διοικήσεις κάποιο παραστατικό που να αποδεικνύει την δική του διαβίωση εδώ. Να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο του ήταν όλο πληρωμένο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δεν υπάρχει παραστατικό που να λέει ότι αυτές οι αποδείξεις παραδόθηκαν. Εμείς χωρίς επίσημα παραστατικά και χωρίς αποδείξεις δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα, εν ονόματι ενός συμφωνητικού και μιας προφορικής μαρτυρίας. Δεν φαίνεται χρέος στο όνομα του κ. Κυρίτση". 


Η δίκη έγινε στην Κομοτηνή τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και οι αντίδικες πλευρές τελούν σε αναμονή της απόφασης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο