fbpx Διεκδικεί 2 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Κικιδίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΡΟΧΗ

Διεκδικεί 2 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Κικιδίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κακοκαιρία
αντιπλημμυρικό
Κικίδιο

Κατατέθηκε στον Φιλόδημο από την ΔΕΥΑΚ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τα παράπονα που εξέφρασαν κάτοικοι του Κικιδίου μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και τα οποία μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης "Πολη-τική Ανατροπή" Ελένη Λαφτσή, ήταν η αφορμή για να γίνει γνωστή η κατάθεση πρότασης 2 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού. Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΥΑ Κομοτηνής στο πρόγραμμα Φιλόδημος και αναμένει την αξιολόγηση, με τον Δημήτρη Καρασταύρου να εμφανίζεται αισιόδοξος για την χρηματοδότηση του έργου.

Το ζήτημα ανέδειξε καταρχήν διαδικτυακά χθες η κα Λαφτσή αναφέροντας τα παρακάτω "μόλις ένα ψιλόβροχο ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν αυτές οι εικόνες, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή. Και για εμάς είναι μεν εικόνες, θλιβερές, αλλά εικόνες. Για τους κατοίκους όμως του Κικιδίου είναι μια καθημερινή δοκιμασία. Όταν ως παράταξη θέσαμε το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην αρχή της θητείας, η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι το θέμα «διευθετήθηκε». Αυτές είναι οι αποδείξεις της αποτελεσματικής διευθέτησης από πλευράς της διοίκησης. Τώρα ποσό αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ένα μόνο φρεάτιο υποδοχής ομβρίων στον κεντρικό δρόμο, όταν ο όγκος του νερού, σε διαφορά σημεία, του οικισμού είναι τέτοιος που απαιτεί ολοκληρωμένη παρέμβαση και όχι ευκαιριακή, με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι απορίας άξιο". Ανάλογου περιεχομένου ήταν η τοποθέτηση της κας Λαφτσή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου.

Η απάντηση ήρθε από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη "πλημμύρα σημαίνει όταν εισέρχεται σε σπίτια σε αυλές, αλλά δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Δύο δρόμοι συγκράτησαν νερό, όχι κατά τη διάρκεια της χαμηλής αλλά της έντονης βροχόπτωσης, από τους 8 συνολικά δρόμους που πλημμύριζαν από το 2000 μέχρι το 2015. Στον συγκεκριμένο δρόμο έγινε παρέμβαση που είχε σαν αποτέλεσμα να μην πλημμυρίζουν όμορες ιδιοκτησίες κατά τις ψιλές βροχοπτώσεις, αλλά δεν ήταν επαρκής έτσι ώστε να απορρέει τα νερά του δρόμου σε μία έντονη βροχόπτωση. Είναι κάτι το οποίο θα δει η Τεχνική Υπηρεσία και ΔΕΥΑΚ".

Προέταξε τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει εκτελέσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια στην πόλη και σε οικισμούς, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι "προφανώς όταν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις έχουμε ζητήματα, δεν χαρακτηρίζουν όμως αυτά τα ζητήματα το σύνολο ή την πλειοψηφία των αστικών υποδομών. Έχουμε κάνει σοβαρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε οικισμούς και πόλη, όμως σε κάποια σημεία η παρέμβαση απαιτεί κονδύλια και χρόνο, οπότε εκεί θα υποστούμε κάποια ζητήματα".

Το Κικίδιο είναι ανάμεσα στους οικισμούς για το οποίο αναζητήθηκε κονδύλιο για ένα μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο. Αυτό βρέθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος. 

Η μελέτη που ετοιμάστηκε προ τριετίας κατατέθηκε ήδη στο πρόγραμμα με τον κο Καρασταύρου να κάνει λόγο για "έργο που αντιμετωπίζει ολοκληρωτικά την πλημμυρική προστασία του οικισμού". Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.