fbpx Διαζύγιο μεταξύ μουσουλμάνων στη μετά Σαρία εποχή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ

Διαζύγιο μεταξύ μουσουλμάνων στη μετά Σαρία εποχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαζύγιο
μουσουλμάνοι
Γάμος
πολιτικά δικαστήρια
Μουφτεία

Ο "Χ" φέρνει στο φως μία από τις πρώτες του είδους αποφάσεις που εκδόθηκαν σε επίπεδο περιφέρειας Εφετείου Θράκης

Η νομική συνδρομή του Χαλντούν Σόρτογλου, σε διαζύγιο μουσουλμάνου πολίτη της Ροδόπης που προσέφυγε σε εκείνον μετά τις αλλαγές στη Σαρία, άμεση η έκδοση διαζυγίου, που εκκρεμούσε στη Μουφτεία, από πολιτικό δικαστήριο

Την έκδοση διαζυγίων μεταξύ μουσουλμάνων, μελών της μειονότητας Θράκης, στη μετά Σαρία εποχή, από πολιτικά δικαστήρια και όχι από τις Μουφτείες, αναδεικνύει δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από δικαστήριο στην Κομοτηνή. Τον επόμενο μήνα από την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των κυβερνητικών ρυθμίσεων που κατέστησαν προαιρετική την εφαρμογή του ιερού ισλαμικού νόμου (σαρία) που ίσχυε υποχρεωτικά από το 1923 στη Θράκη, για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, μουσουλμάνος πολίτης απευθύνθηκε στο δικηγορικό γραφείο, στην οδό Παπαδήμα 22, του Χαλντούν Σόρτογλου, ζητώντας του την έκδοση διαζυγίου. "Είμαι θύμα της Σαρία, δικαστικά προσπαθώ να πάρω μία προστασία, αλλά δέκα χρόνια δεν την λαμβάνω", ήταν το χαρακτηριστικό παράπονο του μουσουλμάνου πολίτη προς τον δικηγόρο. Ενημερώθηκε διά του Τύπου για τις αλλαγές στη Σαρία και θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του, για την έκδοση διαζυγίου, στα πολιτικά δικαστήρια, καθώς η προσφυγή του στη Μουφτεία, δεν είχε το επιθυμητικό για εκείνον αποτέλεσμα.

Σήμερα έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται ήδη οι πρώτες αποφάσεις των  Πρωτοδικείων του Εφετείου Θράκης που λύνουν τον γάμο μεταξύ των μουσουλμάνων. Σε  προγενέστερο χρόνο, δηλαδή πριν την νομοθετική αλλαγή στη Σαρία, όλες οι αγωγές  διαζυγίου των μουσουλμάνων απορρίπτονταν  από τα πολιτικά δικαστήρια λόγω έλλειψης  αρμοδιότητας.

Στην παραπάνω υπόθεση που χειρίστηκε ο κος Σόρτογλου, Έλληνας πολίτης, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα,  βρισκόταν όμηρος μιας κατάστασης. Η  αίτηση διαζυγίου του εκκρεμούσε ενώπιον του μουφτή χωρίς να εκδοθεί απόφαση.  Κατόπιν χειρισμού του δικηγόρου, εκδόθηκε η απόφαση από το Μονομελές  Πρωτοδικείο  που έλυσε τον γάμο, ο οποίος τελέστηκε σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία.  Πριν ο μουσουλμάνος πολίτης, που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, προσφύγει στη δικαιοσύνη, είχαν γίνει τρεις συνεδριάσεις ενώπιον του Μουφτή χωρίς αποτέλεσμα στην έκδοση διαζυγίου. Με την νομική συνδρομή του κου Σόρτογλου τον Δεκέμβριο του 2018 κατατέθηκε η αίτηση διαζυγίου στο πολιτικό δικαστήριο και τον Φεβρουάριο του 2019 εκδικάστηκε και εκδόθηκε η απόφαση. "Πολύ γρήγορα, σε δύο μήνες εκδόθηκε η απόφαση που λύνει τον γάμο που είχε τελεστεί σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκεία", σχολίασε ο δικηγόρος. Όπως διευκρίνισε ο κος Σόρτογλου "είναι από τις πρώτες αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης".

Επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά, κατά τις μουσουλμανικές εορτές

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα αυτής της απόφασης έγκειται στο ότι ρυθμίζει την επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά του, κατά τις εορτές των μουσουλμάνων, δηλαδή το ραμαζάν μπαϊράμ και το κουρμπάν μπαϊράμ, όπως συμβαίνει με τις γιορτές των χριστιανών, Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ο δικηγόρος παρατηρεί ότι καθημερινά όλο και οι περισσότεροι  συμπολίτες μας, μουσουλμάνοι, προτιμούν τα Αστικά Δικαστήρια και την εφαρμογή του Αστικού  Κώδικα, αντί της Σαρίας. Αυτό όπως εξηγεί συμβαίνει για τους εξής λόγους "συμπολίτες μας μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα εμπιστεύονται τα πολιτικά δικαστήρια, προτιμούν να προσφύγουν σε αυτά, έναντι της Μουφτείας, όπου η διαδικασία θα καθυστερήσει, με αβέβαιο αποτέλεσμα και δαπανηρή διαδικασία. Ήδη υπάρχουν κατατεθειμένες αγωγές διαζυγίων στα πολιτικά δικαστήρια". Ο ίδιος κρίνει ως θετική την αλλαγή στη Σαρία και μάλιστα όπως λέει "παρακινώ τους ανθρώπους να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια έναντι των ισλαμικών δικαστηρίων". Αναγνωρίζει φυσικά ότι τίθεται το θέμα της πίστης, όμως αναφέρει ταυτόχρονα ότι τα πολιτικά δικαστήρια εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις που συνήθως ικανοποιούν και τα δύο μέρη, ενώ υπάρχει δυνατότητα προσφυγής και σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο που αντίστοιχα στην Σαρία δεν προβλέπεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ

Καταληκτικά, ο δικηγόρος που χειρίστηκε θέτει έναν προβληματισμό που πρέπει να εξεταστεί αρμοδίως. "Ο άνθρωπος που έχει τελέσει πολιτικό γάμο και έχει χωρίσει στα πολιτικά δικαστήρια, στα αρχεία της Μουφτείας φαίνεται ως παντρεμένος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει προβλεφτεί πνευματική λύση του γάμου, όπως συμβαίνει με τους γάμους των χριστιανών στην μητρόπολη. Εφόσον ο μουσουλμάνος θελήσει να κάνει πολιτικό γάμο δεν θα έχει πρόβλημα. Όμως αν θελήσει να τελέσει ξανά γάμο σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκεία τότε θα έχει πρόβλημα, γιατί θα φαίνεται σαν παντρεμένος". Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προβλεφθεί νομικά και η πνευματική λύση γάμου από τη Μουφτεία, μετά την έκδοση διαζυγίου από πολιτικό δικαστήριο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διακομματική με νεοδημοκρατικό κυρίως «καπέλο»,  κεκλεισμένων των θυρών, με  αποσπασματικές λογικές ικανοποίησης αιτημάτων περιφέρειας και δήμων για να γίνουν κάποια έργα που ψάχνουν να βρουν χρηματοδοτικά ε