fbpx Διαδίκτυο και εξάρτηση: μια κουβέντα που πρέπει να «ανοίξει»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Διαδίκτυο και εξάρτηση: μια κουβέντα που πρέπει να «ανοίξει»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
διαδίκτυο
Εξάρτηση
Στέλλα Χατζοπούλου
Κέντρο Πρόληψης Ορφέας

Στ. Χατζοπούλου: «Πλασματικός ο κόσμος του διαδικτύου»

Το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας μπορεί να σας βοηθήσει. Δωρεάν

 

 

Διονύσης Βοργιάς

Το διαδίκτυο με τη σημερινή του μορφή δεν μετράει πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας, παρόλα αυτά έχει γίνει «ένα» με τη σύγχρονη κοινωνία. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο με διαδίκτυο, ενώ οι μεγαλύτεροι γεννήθηκαν σε έναν κόσμο όπου το ίντερνετ ήταν έννοια άγνωστη. Κάθε άνθρωπος έχει στο σπίτι ακόμη και στα χέρια του, ένα πανίσχυρο εργαλείο, με το οποίο συνδέεται με κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνακόλουθα, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι αξιοσημείωτοι και το ίντερνετ αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη εξάρτηση και, μάλιστα, από αυτές που δύσκολα ...ανιχνεύονται!


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ασφαλούς διαδικτύου, 7 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης 


«Ορφέας» το πρωί του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου διοργάνωσε προληπτική παρέμβαση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  στην ευρύτερη κοινότητα στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή. Η δράση περιελάμβανε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και δημιουργία κολλάζ από ενήλικες και παιδιά, και ήταν υποστηρικτική της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου στην οποία μέλος είναι η Κομοτηναία Ερμίνα Κοντακίδου.
Παιδιά και ενήλικες αναγνώρισαν ότι «η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας» και δέχθηκαν σημαντικές συμβουλές για την ορθή περιήγηση στο διαδίκτυο.


ΜΟΡΦΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
«Το διαδίκτυο είναι μια μορφή εθισμού, οπότε σαν κέντρο πρόληψης δεν θα μπορούσαμε παρά να μην ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο», μας ενημερώνει η εκπαιδευόμενη ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτης του κέντρου, Στέλλα Χατζοπούλου, αναφέροντας ότι «τρέχουν» αντίστοιχες δράσεις όλη την εβδομάδα σε Ελλάδα και παγκοσμίως.


«Στόχος των δράσεών μας είναι η πρόληψη, αναφορικά με τα φαινόμενα που απασχολούν την κοινωνία μας. Το κέντρο είναι κοντά στους συμπολίτες μας, ενημερώνει, στηρίζει, βοηθάει. Γι’ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και προς τους γονείς, στελέχη του κέντρου κάνουν βιωματικές δραστηριότητες, ώστε οι ίδιοι να αντιληφθούν τι συμβαίνει στο διαδίκτυο, διότι είναι ένας πλασματικός κόσμος», είπε. 


Η παγίδα του ίντερνετ έγκειται σε δυο άξονες: αφενός πολλές φορές τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα από τους γονείς, αφετέρου επειδή οι περισσότεροι χρήστες ετών 15-24 κάνουν αλόγιστη χρήση, όλοι νομίζουν ότι το να λειτούργει το κινητό και, άρα, το ίντερνετ, ως προέκταση του χεριού μας, είναι κάτι φυσιολογικό. «Το πιο αποτελεσματικό είναι τα παιδιά να αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα από μικρή ηλικία, γιατί τις οδηγίες ναι μεν μπορούμε να τις ακολουθήσουμε αλλά δεν γίνονται βίωμά μας», προτείνει ως λύση η κα. Χατζοπούλου, και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, η οποία θεωρείται ως η ιδανική για να αρχίσει το παιδί την επαφή του με την τεχνολογία. Σε κάθε ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν συνέχεια, οπότε πρέπει να αντιλαμβάνονται την αξία της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου».

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
-Σκέψου πριν ανεβάσεις κάτι στο διαδίκτυο, κάποιος μπορεί να το δει δέκα χρόνια μετά.
-Να επικοινωνείς μόνο με αυτούς που γνωρίζεις προσωπικά. Οι χρήστες δεν είναι πάντοτε αυτοί που δηλώνουν.
-Αν κάποιος σε απειλεί/ενοχλεί ενημέρωσε αμέσως γονείς/δασκάλους.
-Μη μοιράζεσαι τον κωδικό σου και τα προσωπικά δεδομένα σου.
-Να χρησιμοποιείς πάντα anti-virus.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το κέντρο είναι ένα από τα 75 κέντρα πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για αστική ΜΚΟ και στελεχώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ιδρύθηκε το 1999 έπειτα από πρωτοβουλία φορέων της τοπικής κοινότητας. 
Οι υπηρεσίες του παρέχονται σε όλους δωρεάν και προς όλους. «Έχουμε μία κοινωνική λειτουργό, έναν επιστημονικό υπεύθυνο (ψυχίατρο- ψυχαναλυτή), τέσσερις ψυχολόγους, και δίκτυο εθελοντών. Στο τελευταίο μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, ώστε στόχος να χτίσουμε ένα «τοίχος» το οποίο προστατεύει όλη την κοινωνία», αναδεικνύει η επιστημονική συνεργάτης.


Στόχοι του κέντρου:
-Η ενδυνάμωση, υποστήριξη, εκπαίδευση των νέων, ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής.
-Η συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας.
-Η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης.
-Η ενημέρωση για τα προγράμματα του κέντρου.
-Η κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τα: saferinternet.gr, prolispi-komotini.gr, orfeasKomotimis (facebook)

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.